
După cum v-am informat, comisarul european Corina Creţu (cu rang de ministru european) a fost prezentă joi, 13 septembrie, la Petroşani, la conferința de la Universitate privind „Regiunile carbonifere din România în tranziția energetică”.
Câteva absențe
Din păcate pentru Valea Jiului şi de la această mare acţiune privind viitorul Văii Jiului au lipsit miniştri importanţi: Eugen Teodorovici (ministrul de Finanțe), Anton Anton (ministrul Energiei). După cum s-a observat, nici premierul Viorica Dăncilă nu a fost prezent. Un consilier a încercat să suplinească absența premierului.
Ținând cont de importanţa omului sosit din Parlamentul European, care susţine „necondiţionat acest mare proiect al Văii Jiului”, prin platforma creată de Comisia Europeană celor 44 de regiuni carbonifere, vom trece în revistă cele mai importante declaraţii făcute de comisarul european. Din care, printre altele, se înţelege că nu Comisia Europeană a impus închiderea minelor, cum noi am tot spus-o, ci politicul românesc, în colaborare cu anumite sindicate şi forţe locale, inclusiv cu Sindicatul „Muntele” prezent joi în Aula Universităţii prin reprezentanţi de la vârf.
Bani ar fi. Să vedem câți vor veni
„În perioada 2007-2013 au fost deja investite 2,5 miliarde de lei în judeţul Hunedoara şi în oraşele din Valea Jiului. Banii europeni au fost folosiţi pentru reabilitarea, modernizarea şi achiziţionarea de echipamente medicale, pentru dezvoltarea IMM-urilor, pentru proiectele de cercetare şi inovare, pentru crearea de noi locuri de muncă sau proiecte pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare din Valea Jiului. Investiţiile acestea vor continua! Sunt în dezvoltare proiecte de infrastructură de apă şi canal în valoare de 250 de milioane de euro, sunt proiecte cu o valoare totală de peste 3 miliarde de euro pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport, care va fi legată de restul ţării, există de asemenea investiţii în derulare de peste 200 de milioane de euro destinate reabilitării termice a clădirilor sau regenerării centrelor urbane şi a infrastructurii locale. De asemenea, există proiecte în derulare de peste 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea capitalului uman (…)”, a declarat comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu.
Gestionarea problematicilor generate de restrângerea activităţii miniere
„(…) Valea Jiului este una dintre regiunile carbonifere cu cel mai mare număr de angajaţi în acest sector. Având în vedere determinarea şi deciziile Uniunii Europene de a trece la mobilizarea resurselor energetice puţin sau deloc poluante, este extrem de important modul în care reuşim să gestionăm acest proces în zonele unde extracţia cărbunelui a constituit principalul motor de dezvoltare economic (…) În funcţie de ceea ce doriţi să faceţi, suntem gata să vă oferim sprijinul. Trebuie să oferim alternative pentru diversificarea economică a regiunii. De aceea s-a creat această iniţiativă de sprijin pentru regiunile carbonifere din întreaga UE, o iniţiativă în cadrul căreia am insistat foarte mult ca Valea Jiului să fie inclusă şi să aibă un loc special. Scopul acestei iniţiative a fost acela de a crea un mecanism prin care toţi cei care pot ajuta la nivel european, naţional, regional să o facă, astfel încât să găsim soluţii pentru acasă zonă şi, eventual, să nu se mai bazeze doar pe minerit, dar aşa cum spuneam este alegerea dumneavoastră”, a explicat şi a atras atenţia înaltul oficial al României.
De cine depinde
Platforma pentru regiunile carbonifere lansată la finalul anului trecut oferă posibilitatea celor 44 de regiuni să colaboreze, să se înveţe reciproc unele şi altele legate de ce trebuie sau ar putea fi făcut. Cel mai important rol îl are însă Guvernul României. „Grupul pentru Valea Jiului” este coordonat de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Corina Creţu subliniază acest aspect: „Am avut discuţii şi la Bucureşti, şi la Bruxelles, începând din aprilie, pe toate nivelele tehnice, economice, pentru a ne asigura împreună că prin această platformă punem la dispoziţie fonduri prin intermediul programelor operaţionale şi cred că depinde doar de noi, de toată lumea, de a valorifica această şansă. Priorităţile de dezvoltare sunt în curs de evaluare între Guvernul României şi Comisia Europeană. Le identificăm de comun acord la nivel regional. Vedem care ar fi acele oportunităţi eligibile de finanţare pentru proiectele de inovare în toate domeniile, dar mai ales în domeniul energetic. Cred că trebuie să fim pregătiţi pentru acel moment în care cărbunele nu va mai fi principalul motor de dezvoltare al regiunii (…). Această iniţiativă este unul dintre principalele instrumente prin care Uniunea Europeană poate ajuta Valea Jiului. Echipa operaţională privind Valea Jiului s-a format atât la nivelul României, cât şi la nivelul Comisiei Europene. Această unitate operaţională, constituită în aprilie 2018, şi-a început deja activitatea împreună cu toţi factorii naţionali şi locali (…). Am convenit primii paşi ce trebuie făcuţi, cum ar fi evaluarea necesităţilor şi potenţialul investiţional din Valea Jiului, identificarea proiectelor deja existente (…). Uniunea Europeană este decisă să sprijine proiectele de bună calitate pentru că doar acestea pot duce la o dezvoltare economică şi socială”.
Neinteres total pentru proiectul ce ar readuce termoficarea centralizată în prim-plan!
Întrebată cu subiect şi predicat de către un participant din sală când va fi pus pe tapet proiectul ce vizează finanţarea europeană în ceea ce priveşte termoficarea centralizată a localităţilor noastre cu agent termic de la Paroşeni, fapt ce ar ajuta enorm şi Paroşeniul (certificatele verzi), dar şi minele rămase şi producţia lor de huilă, Corina Creţu a răspuns sec: „De ieri… dacă se putea!”. A dat apoi de înţeles că înspre dumneaei, dinspre primăriile din Vale, dinspre judeţ sau guvern nu a ajuns niciun proiect în acest sens, deşi le-a spus administraţiilor locale la întâlnirile trecute că un asemenea proiect are şanse mari să primească finanţare! No comment şi fiecare să înţeleagă singur ce a dat de înţeles înaltul oficial! Şi nu e primul proiect şi nici ultimul care ar rezolva multe prin Vale, care e trecut la „index” de unii factori decizionali locali, judeţeni sau guvernamentali… Oricum, grea misiune pentru doamna Corina Creţu în a-i face pe toţi să înţeleagă că anumite proiecte sunt esenţiale şi că trebuie mişcat rapid. Altfel, imediat, în 2019 România şi Valea Jiului riscă să piardă fonduri importante pentru faptul că n-au fost revendicaţi banii europeni puşi la dispoziţie, prin proiecte bune, bine realizate tehnic şi bine concentrate, în condiţiile, e drept, şi a unei birocraţii, inclusiv europene, prea stufoasă, după cum susţin mulţi specialişti, inclusiv europeni.