După finalizarea lucrărilor de reparaţii şi reabilitare la Biserica „Sf. Mare Mc. Varvara” din P.S. Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a binecuvântat lucrările

250
 Granată de mulţumire primarului Ilie Păducel   
Ieri, 24 noiembrie 2013, zi mare pentru creştinii ortodocşi din Cartierul Brătianu din Petrila şi mai ales pentru enoriaşii Bisericii cu Hramul Sf. Mare Mc. Varvara – ocrotitoarea minerilor. Aceştia şi-au văzut realizat visul de ani de zile: finalizarea lucrărilor la sfântul lăcaş ortodox.
Astfel, slujba de duminică a fost una specială. Dis-de-dimineaţă, un sobor impresionant de preoţi, în frunte cu Preasfinţia Sa Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a sosit în Cartierul Brătianu pentru o oficia Sfânta Liturghie şi pentru a sfinţi lucrările efectuate şi biserica. Aşa cum se întâmplă şi cum e rânduiala, părintele protopop de Petroşani, Petrache Creţu, părintele paroh Marius Herţa şi un sobor de preoţi din Petrila şi din Valea Jiului l-au întâmpinat pe Preasfinţia Sa Gurie, împreună cu cele câteva sute de credincioşi prezenţi la slujba de duminică.
Pe parcursul minunatei sluj­be, una dintre cele mai frumoase care a putut fi văzută la Petrila în ultima vreme, în biserica plină ochi i-am putut distinge şi pe primarul Ilie Păducel însoţit de viceprimarul Vasile Jurca şi de consilierul local Cornel Preda, pe senatorul Haralambie Vochiţoiu însoţit de consilierul local Daniel Stepan, şi alte personalităţi ale vieţii social-politice.
Un eveniment deosebit şi plin de învăţătură a fost predica Preasfinţiei Sale Gurie. Care, într-un sfert de oră, prin cuvintele pline de har şi de mare profunzime, a reuşit să lumineze. Vorbele episcopale au fost, pur şi simplu, sorbite de mulţimea de enoriaşi.
Un alt preot bun care s-a distins în arta oratorie a fost părintele Gheorghe Liviu Verzea, din cadrul Parohiei Ortodoxe „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Padova, Italia, ajuns la Petrila în calitate de invitat al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Prin simplitatea cuvintelor, dar şi bogăţia tâlcurilor, părintele a reuşit să capteze atenţia oamenilor. La final enoriaşii au lăudat predica sa, axată pe bogăţia materială de pe Pământ, care nu înseamnă nimic în faţa lui Dumnezeu şi Hristos, faţă de bogăţia spirituală şi iubirea faţă de Hristos şi Dumnezeu, care înseamnă, de fapt, mântuirea sufletului după viaţa de apoi, pentru că acolo niciun muritor nu merge cu bogăţiile după el.
„Ne naştem în pielea goală şi mergem înapoi la Domnul în patru scânduri. De aceea lăsaţi iubirea de bogăţie şi alegeţi iubirea de Hristos şi cu toţii veţi fi mult mai bogaţi”, a spus printre altele părintele Verzea.
Peste 50 de copii au primit duminică bucăţica de cuminecătură şi linguriţa de vin sfinţit din partea Episcopului Gurie.
Nu putem încheia fără a consemna: slujba de ridicarea la rang de sachelar a părintelui paroh Marius Herţa, ca semn de apreciere faţă de activitatea din parohie, recunoaştere pusă în practică la propunerea părintelui protopop Petrache Creţu; înmânarea de către Episcopul Gurie a unei gramate de mulţumire primarului Ilie Păducel pentru sprijinul acordat lăcaşurilor de cult ortodoxe din localitate; discursul de mulţumire al primarului Păducel; cadoul făcut de senatorul Haralambie Vochiţoiu Bisericii cu Hramul Sf. Mare Mc. Varvara – o icoană cu Sfânta ocro­titoare a minerilor.
Primarul Păducel l-a invitat pe părintele episcop Gurie şi la alte două acţiuni care se vor derula la sfârşit de an şi la una de la începutul anului viitor. Dar toate la timpul lor…

de Corneliu BRAN

http://www.zvj.ro

 

Comenteaza

Comenteaza