După închiderea minei Petrila, / Crearea unui parc industrial ar putea impulsiona economia oraşului

243
de Corneliu BRAN
Primarul Ilie Păducel speră ca Ministerul Economiei să sprijine memoriul depus de el la Bucureşti privind crearea unui parc industrial la Petrila pe o suprafaţă de 14 hectare.
Zilele trecute, în urma discuţiilor purtate la Bucureşti cu premierul Victor Ponta, primarul Ilie Păducel a depus un memoriu ministrului Economiei, prin care edilul a arătat cu punct şi virgulă că Petrila „are posibilitatea amenajării unui parc industrial”. Astfel, acest parc industrial ar veni în completarea măsurii de închidere a Minei Petrila, pentru că ar aduce un suflu nou economiei petrilene, ceea ce ar conduce, implicit, la crearea de noi locuri de muncă pe raza localităţii.
Dar de la acest memoriu la fapte e cale lungă. În primul rând, trebuie să se ştie că, fără un proiect guvernamental, acest parc industrial nu poate fi făcut. Apoi, ministerul are toate pârghiile să canalizeze anumite firme spre Petrila. La rândul lor, aceste firme pot primi anumite facilităţi, stabilite la nivel de consiliu local şi minister.
Dacă ministerul va răspunde favorabil memoriului, vor urma discuţii concrete la Bucureşti şi Petrila, urmând ca din 2015 acest proiect să fie implementat. Sperăm ca acesta să nu moară din faşă ca parcul industrial de la Petroşani, de pe vremea lui Adrian Năstase.
„Am arătat în memoriul transmis ministrului Economiei că la Petrila putem amenaja, pe o suprafaţă de 14 hectare de teren disponibil şi cu utilităţile foarte aproape, un parc industrial. Acest lucru l-am discutat în prealabil cu domnul ministru la Bucureşti, dar şi cu premierul Victor Ponta şi vicepremierul Dragnea. M-a preocupat foarte mult şi mă preocupă problema locurilor de muncă, mai ales pentru tineri, deşi poate că asta n-ar fi neapărat treaba primarului. Dar o fac în mod responsabil şi cu inimă, pentru că ştiu ce greu este pentru cetăţeni să nu aibă un loc de muncă, care să le asigure traiul de zi cu zi. Timp de zece ani, cât s-a putut şi ne-a lăsat legea, am creat prin AJOFM Hunedoara noi locuri de muncă, fiind angajate peste 150 de suflete la lucrări comunitare în fiecare an. Aici ne-a ajutat mult şi domnul Vochiţoiu, care o perioadă a fost directorul acestei instituţii. Cei care urmăresc presa scrisă şi televiziunile locale ştiu foarte bine că m-am implicat personal în această acţiune, iar de curând am făcut demersuri, împreună cu domnul senator Vochiţoiu ca acest program să se reia. De asemenea, la toate investiţiile care s-au derulat în Petrila – şi n-au fost puţine – am cerut constructorilor să angajeze cetăţeni din Petrila, dacă se poate cât mai mulţi tineri familişti, ca aceştia să poată să-şi ajute familiile. Şi acum la lucrările de reabilitări de drumuri, sau la lucrările de la ambulatoriu, au fost şi vor fi angajaţi doar cetăţeni din Petrila. Sunt şi oameni care nu s-au ţinut de treabă, personal am intervenit pentru câţiva, cu situaţie socială grea, iar acum au mari probleme, dar nu am ce să le fac dacă nu le place munca. Dar acestea sunt cazuri rare. Reamintesc că am intervenit de curând la guvern pentru angajarea a 250 de tineri la Mina Lonea. Acesta ar fi un pas mare pentru câteva sute de tineri şi sper ca guvernanţii să dea un aviz favorabil acestor angajări. Revenind la Parcul Industrial Petrila, cu sprijin de la Ministerul Economiei el este realizabil şi aşteptăm răspunsul la memoriul nostru, sper să fie unul favorabil, mai ales că se doreşte închiderea Minei Petrila, deci în oraş trebuie pus ceva în loc”, ne-a declarat miercuri primarul Ilie Păducel.

Comenteaza

Comenteaza