După Sindicatul Muntele, Monica Iacob-Ridzi cere ministrului Economiei să urgenteze aprobarea bugetului CEH

280

Deputatul Monica Iacob Ridzi a solicitat, marți, printr-o interpelare adresată ministrului Economiei, aprobarea de urgenţă a bugetului Complexului Energetc Hunedoara. Deputatul dorește aprobarea cât mai repede a bugetului de venituri și cheltuieli al CEH, pentru ca salariații din minerit și energie să aibă siguranța locurilor de muncă.

Deputatul Monica Iacob Ridzi îi atrage atenţia ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, că, deşi deși e finalul primului trimestru, Complexul Energetic Hunedoara nu are încă aprobat un buget de venituri şi cheltuieli pentru 2014.  În opinia Monicăi Iacob-Ridzi, lipsa bugetului îngreunează activitatea agentului economic hunedorean  și poate genera probleme de natură socială și financiară pentru miile de angajați ai CEH.

Mai mult, Monica Iacob-Ridzi consideră că în lipsa bugetului de venituri și cheltuieli, minerii ar putea fi nevoiți, la un moment dat, să returneze majorarea de 100 de lei a sporului de pericol, bani obținuți printr-un acord semnat de sindicate și de administrație după ce liderii de la Sindicatul Muntele au declarat greva foamei

„Ordonanţa nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau la care deţin, direct sau indirect o participaţie majoritară, prevede faptul că orice majorare a fondului de salarii se poate efectua numai în măsura în care bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei permite acest lucru. În condiţiile în care Complexul Energetic Hunedoara nu are, la această dată, un buget de venituri şi cheltuieli aprobat, consider că un drept de altfel cuvenit minerilor din Valea Jiului pentru activitatea pe care o prestează în adâncul pământului, riscă să fie declarat, la un moment dat, ilegal iar într-o astfel de nefericită situaţie, există pericolul ca minerii să fie obligaţi să restituie sumele încasate suplimentar, în baza acordului semnat de administraţia CEH şi Sindicatul “Muntele” în luna martie 2014”, arată Monica Iacob Ridzi în documentul depus la Parlament.

Prin documentul depus la Parlament, deputatul pe colegiul Petroșani-Petrila-Aninoasa, îi solicită ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, estimarea unui termen până la care Complexul Energetic Hunedoara ar putea avea un buget de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul 2014.

Deputatul este de părere că minerii ar putea ajunge în situația, incorectă din punctul ei de vedere, în care să fie nevoiți să returneze banii primiți în urma majorării sporului de pericol, fapt ce ar putea conduce şi la apariţia unor nedorite tensiuni sociale în Valea Jiului.

În altă ordine de idei, cei de la Sindicatul Muntele au solicitat încă de luni administrației CEH începerea negocierii unui nou Contract de Muncă. Tot luni, sindicaliștii au atenționat parlamentarii din Valea Jiului asupra nevoii unui lobby urgent pentru ca BVC-ul complexului să devină prioritate pentru Guvern.

“Nu vrem decât să fie creat cadrul legal pentru a putea funcționa CEH în condiții economicie optime care să asigure membrilor noștri de sindicat un climat de siguranță a locului de muncă. Noi am cerut luni începerea negocierilor, așa cum prevede legea. Factorul politic trebuie să ajute administrația cu bugetul pentru că altfel se rupe firul legal. Am anunțat și parlamentarii din Valea Jiului ca să ne asigurăm că situația este cunoscută. Minerii din Valea Jiului nu pot fi făcuți responsabli mâine sau poimâine de derapaje nedorite ale activități CEH”, a declarat, pentru GDD, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

La nivelul CEH sunt aplicabile la acest moment două contracte colective de muncă, unul pentru mineri și altul pentru energeticieni. Primul CCM care expiră este cel al energeticienilor, acesta fiind valabil până la finele lunii aprilie.

Potrivit legii, negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă trebuie începute cu 45 de zile înainte de expirarea CCM-ului aplicabil.

 

Autor: Gazeta de Dimineata

Comenteaza

Comenteaza