După trei luni de când Sindicatul Muntele a oferit soluții pentru salvarea CEH, Ministrul Andrei Gerea spune că acestea nu mai sunt de actualitate

263

Ministerul Energiei rezolvă problemele Complexului Energetic Hunedoara în pas de melc. De fapt nu le rezolvă ci le lasă să curgă, albia având însă traseul deviat spre faliment. Soluțiile existente sunt ignorate cu bună știință, situația de la CEH se agravează de la o zi la alta, dar la minister oficialii nu au nicio grabă. Repetă obsesiv că FMI-ul a cerut lichidarea societății și că Guvernul se opune și caută soluții pentru redresarea activitățiii. Lipsesc însă dovezile care să susțină declarațiile politicianiste ale ministrului de la Energie. În timp ce guvernanții vorbesc, barca CEH-ului continuă să ia apă.

Sindicatul Muntele a propus, la începutul lunii aprilie, o serie de soluții care să ajute Complexul Energetic Hunedoara. Măsurile sindicaliștilor s-au desprins în urma unei dezbateri ce a avut loc la Petroșani, iar acestea au fost aduse și la cunoștința ministrului Energiei, Andrei Gerea, printr-o interpelare a deputatului liberal de Hunedoara, Carmen Hărău. Din 8 aprilie și până la finele lunii trecute, adică cu mult peste termenul limită de răspuns, Gerea nu s-a grăbit să ofere vreo explicație. Ministrul Gerea spune acum că soluțiile sindicaliștilor de la Muntele au termenul de valabilitate depășit. Dă vina pe situația de la CEH care s-a schimbat. Și nu în bine ci în mai rău, pentru că soluțiile de salvare ale Guvernului au constat în oferirea unor împrumuturi companiei, pe o perioadă de 3 și 6 luni de zile, pentru care cer dobândă, dar și garanții, știind însă că societatea nu are de unde să returneze aproape 200 de milioane de lei.

”Propunerile Sindicatului Muntele nu mai sunt de actualitate. Funcție de soluția de reorganizare, după acordarea ajutorului de stat individual, MEIMMMA va analiza și se vor decide măsurile ce urmează a fi luate în continuare, luând în calcul și acțiunile unor creditori ai CEH, care au solicitat, în instanță, insolvența Complexului”, a răspuns ministrul Energiei, Andrei Gerea, după circa trei luni de la momentul în care soluțiile i-au fost supuse atenției.

În ciuda dialogului care există între sindicaliști și ministrul Energiei, una spun guvernanții și alta fac.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, afirmă că la acest moment situația complexului devine aproape imposibil de gestionat, reclamând faptul că se promit lucruri care nu se materializează. Dovada cea mai recentă e protocolul pe care l-a semnat și ministrul Andrei Gerea, la finele lunii mai, la Petroșani.

”Sindicatul Muntele recunoaște ca înțelegere Protocolul din 28.05.2015 în care ne-am asumat de-o parte și de alta anumite angajamente. Din păcate, Guvernul prin Ministerul Energiei întelege să invoce dialogul social fără a respecta înțelegerile făcute. Am convenit să sprijinim financiar cei 200 MWh garantați prin OUG, dar s-a întâmplat exact invers. Pentru această cantitate de energie nu s-a primit niciun sprijin și, mai rău, valoarea serviciilor tehnologice de sistem a scăzut începand cu data de 01.07.2015, lucru care agravează mult activitatea CEH. Ne aflăm în situația în care devine aproape imposibil de gestionat activitatea economică, socială și tehnică a CEH”, a declarat, pentru GDD, Petre Nica.

În aprilie, Sindicatul Muntele a realizat o listă cu șase măsuri care, cu sprijin de la statul român, ar fi putut conduce la evitarea insolvenței și la acordarea unei șanse Complexului Energetic Hunedoara. Societatea are, în baza HG 941/2014, acces garantat pentru o putere de 200 MWH, iar pentru menținerea nivelului de siguranță a sistemului electroenergetic național are obligația să furnizeze servicii de sistem către Transelectrica la o valoare a puterii electrice de cel puțin 500 MWh până la 31 decembrie 2017. Sindicaliștii au cerut ca pentru cei 200 MWh CEH să i se asigure contravaloarea la costurile de producție minime tehnologice stabilite de către ANRE. Sindicaliștii au dorit în acest mod ca valoarea serviciilor tehnologice de sistem să fie stabilită astfel încât să acopere costurile mari de producţie ale CEH.

Înturcât societatea energtică hunedoreană trebuie să asigure servicii tehnologice de sistem, s-a mai cere ca în factura de energie electrică să fie introdusă o ”taxă pentru siguranţa sistemului energetic naţional”, care, printr-o metodologie a ANRE, să sprijine producătorii care asigură aceste servicii.

O altă soluție a fost aceea de a se recupera creanțele de la societățile de termoficare, în valoare de peste 200 milioane de lei.

Tot în aprilie, din cauza contextului geo-politic din preajma României și pentru că Uniunea Europeană cere țărilor membre ca în   strategia energetică   naţională   să   ţină   seama în   mare   măsură de resursele energetice ale fiecărui stat, cei de la Sindicatul Muntele au considerat ”necesară declararea „uraniului, huilei şi lignitului drept   resurse minerale de importanţă strategică pentru România”. Acest lucru este cerut în continuare, dar guvernanții nu văd și nici nu aud.

Sindicaliștii au mai marjat pe necesitatea dezvoltării rețelelor de transport a agentului termic. La ora aceasta CEH asigură agent termic doar pentru câteva mii de apartamente din Petroșani, Vulcan și Lupeni, și alte câteva mii din Deva.

Din toate soluțiile puse pe hârtie de sindicaliștii de la Muntele, Guvernul a ales o alta. E ca liceana care la BAC a avut de scris despre o artă poetică aparținând ori lui Tudor Arghezi, ori lui Ion Barbu sau Lucian Blaga, ea alegându-l pe Nichita Stănescu. Așa și cu Ministerul Energiei care a ales pentru salvarea CEH a ales o altă variantă, cea a divizării și punerii sub sechestru a activelor.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza