Edil Urban Între îmbunătăţirile continue şi vandalii urbei

282
de Corneliu BRAN
Deşi se află în insolvenţă, societatea de gospodărie a Petrilei a căpătat un nou suflu. În ultimii doi au fost plătite peste jumătate din datoriile moştenite de la fosta conducere.
Două utilaje noi 
Şi pentru că directorul Vasile Costache are de gând să aducă societatea la linia de plutire, în cursul lunilor aprilie şi mai Edil Urban Petrila a achiziţionat, cu acordul consiliului local şi al administraţiei petrilene, două utilaje noi, necesare măturatului mecanizat cu perii laterale şi perie centrală pe străzi şi trotuare, şi o autoutilitară cu plug pentru deszăpezirile din iernile ce vor urma.
Tarifele ar fi trebuit aprobate în şedinţa de luni
Cum la aceste utilaje noi încă nu s-a aprobat tarifele care vor fi prevăzute în contractul de prestări-servicii de salubrizare încheiat cu primăria oraşului de către societate, urma ca acest lucru să se facă la şedinţa ordinară de luni. Cum ea nu s-a mai ţinut, rămâne pe data viitoare, la o viitoare şedinţă. (Şi acest lucru ar trebui să dea de gândit consilierilor chiulăi petrileni, în frunte cu Gheorghe Bobar, cel care, reamintim, a fost prins băut la volan şi sancţionat de către instanţă – n.r.).
După calculele prezentate în documentaţie, la un consum mediu de combustibil de 9,8 l/ oră şi 1.000 litri de apă (capacitatea rezervorului), plus cheltuielile cu munca vie (şoferul plus muncitorul) şi alte cheltuieli calculate (schimburile de ulei şi de perii, amortismentul mijlocului fix, transport gunoi rezultat – undeva spre 4 mc/zi şi cheltuieli cu protecţia muncii cum cere legislaţia) rezultă că pentru o oră se cheltuieşte undeva spre 135 lei pe oră, iar dacă se iau în calcul 8 ore, undeva cu puţin peste 1.000 lei.
Calculele lui Costache
Poate unii vor spune că e mult, dar lucrurile nu stau deloc aşa. Vasile Costache, directorul societăţii, ne-a explicat şi de ce: „Am luat în calcul o viteză medie de 2 km pe oră, la care suprafaţa măturată în 8 ore este de 65.300 mp, rezultând un preţ de 16,53 lei/ 1.000 mp. Dacă ar fi fost să folosim pe aceeaşi suprafaţă angajaţi de-ai noştri, ne-ar fi costat de câteva ori mai mult. Plus că nu aveam atâţia oameni, zilnic, chiar dacă am fi folosit oameni care prestează muncă comunitară la primărie. Una e să lucrezi mecanizat şi alta manual. Credem că în oraş rezultatele se şi văd. Normal că vom folosi şi oameni la măturarea străzilor, dar acolo unde e mai greu să utilizăm utilajele”.
Referitor la autoutilitara cu plug, cheltuielile cu munca vie (12,71/ oră pentru şofer – cu tot cu sporul de vechime, C.A.S., sănătate şi toate celelalte care intră în calcul la salariu), combustibilul (4 l/oră x 5,15 lei/l = 20,60 lei/oră), lubrefianţi, piese de schimb, asigurări şi amortisment – vor fi de 55,27 lei/ oră cu TVA cu tot.
Eforturi zădărnicite de vandali. Poliţia locală doarme pe ea…
„Încercăm să ne îmbunătăţim munca şi performanţele societăţii, astfel ca, împreună cu conducerea primăriei şi consiliul local, să scoatem cum ne-am propus societatea din impas. Aceste utilaje, ca şi celelalte achiziţionate în ultimii ani, nu fac decât să ne aducă, în timp, profit şi calitate în lucrările pe care le efectuăm pe raza localităţii, astfel încât cetăţenii Petrilei să fie mulţumiţi de activitatea societăţii noastre”, ne-a mai declarat Vasile Costache.
Rămâne ca şi cetăţenii să observe aceste îmbunătăţiri şi, în primul rând, să păstreze ceea ce se lucrează, pentru că în continuare se rup bănci, se smulg flori, se sparg coşuri de gunoi, de parcă în Petrila n-ar exista poliţie locală.
Aceste vandalizări îl pun pe gânduri şi pe primarul Ilie Păducel: „Cu orice prilej fac apel ca unii dintre petrileni – o mică parte, dar suficientă – să termine cu aceste vandalizări. Care ne costă bani de la bugetul local şi care fac, nu de puţine ori, ca munca noastră să fie în zadar. Se rup flori, se sparg bănci cu piciorul, se mănâncă seminţe peste tot… lucruri anormale. Poliţia locală i-a tot amendat, a tot încercat să-i atenţioneze, dar, uneori, parcă totul e degeaba. (Poate că ar fi cazul unei analize mai seroase a activi­tăţii poliţiei locale – n.r.).  Au dat foc la instalaţia electrică la un bloc şi ne-a costat un miliard, aruncă pe geamuri obiecte grele şi îndoaie conducta de gaz. Vorbesc de blocurile problemă din Cartierul 8 Martie… Rog respectuos populaţia să se sesizeze faţă de aceşti vandali, că altcumva nu le pot spune, şi să ne anunţe imediat ce văd astfel de cazuri. Nu există o bucăţică din acest oraş unde în timp primăria să nu fi făcut investiţii, mai mari sau mai mici. Indiferent de zonă sau cartier, am încercat întotdeauna să dăm un aspect frumos oraşului. Numai că unii nu vor să păstreze aceste lucruri şi credeţi-mă că nu înţeleg de ce”.
Nici noi nu înţelegem, dar poate că dacă poliţia locală ar fi mai aspră şi mai vigilentă atunci multe din aceste acte necugetate nu s-ar întâmpla. E drept, numărul mic de poliţişti locali poate fi o scuză, numai că ştim că s-au montat, pe tot felul de programe, camere video. Întrebăm şi noi, care este randamentul acestora? Şi dacă, pe timp de noapte nu sunt eficiente, atunci care mai e rostul lor? Poate, totuşi, ne răspund cei de la Poliţia locală din Petrila.

 

Comenteaza

Comenteaza