Edilitare din Petrila

336
de Corneliu BRAN
Fiind pe teren la Petrila am asistat zilele trecute la o discuţie neprogramată şi spontană purtată de primarul Vasile Jurca cu mai mulţi cetăţeni din Cartierul 8 Martie. 
Fiind vorba cel mai mare cartier al oraşului, e normal ca acesta să se confrunte şi cu cele mai multe probleme, ţinând cont şi de faptul că blocurile sunt construite când oraşul era în plin elan al „construcţiei socialiste”, iar infrastructura e şi ea destul de îmbătrânită (cu excepţia canalizării reabilitate anii trecuţi, a drumurilor principale şi a unor trotuare sau parcări reabilitate prin programele de asfaltare din mai multe perioade în ultimii cinci-şase ani).
Fireşte că în zona blocului 58, unde a avut loc să-i zicem „întâlnirea”, una neprevăzută, şi unde o dată văzut prin zonă oamenii au ţinut să vină lângă primar şi să-i spună problemele din cartier, Vasile Jurca nu s-a oprit ca să admire zona, ci, din contră, ca să vadă ce trebuie făcut, menţionând o dată ajuns că nu-i prea place ceea ce vede. „Aici, în zona asta, într-adevăr, mai sunt multe de făcut şi vreau să schimbăm imaginea zonei anul ăsta şi anii care vin”, a menţionat înainte de a sta de vorbă cu oamenii.
„Drumul acesta de-aici, care l-aţi asfaltat anul trecut, e păcat de el, dacă nu s-au pus borduri acum se distruge tot, după această iarnă grea se văd deja urme adânci pe margini, asfaltul începe să se roadă pe părţile laterale. N-aţi putea să borduraţi acest drum?”, l-a întrebat pe primar unul dintre cetăţeni. Un altul l-a întrebat pe edil când asfaltează primăria strada de la fosta centrală 6? „Este licitată şi trebuie firma să se apuce de treabă, probabil în momentul când vom şti sigur că noaptea nu mai îngheaţă vor începe lucrările. Nu mai e mult până atunci”, i-a răspuns Vasile Jurca celui care i-a pus întrebarea, nedând însă un răspuns exact celui cu bordurile din motiv că „în buget nu ştiu dacă vom avea această lucrare, deci nu ştiu ce să zic acum”. „Contează şi bugetul anual, eu nu pot spune lucruri pe care nu ştiu că le putem face, dar acolo unde ştiu vă răspund”.
Pe un scuar aflat între strada respectivă, ce coboară lin către strada principală de pe acea zonă de deal unde ne aflam, şi zona de garaje din apropiere, „ar fi bun de făcut o parcare, exact cum aţi făcut mai jos, că sunt multe maşini şi n-avem unde parca”, a fost opinia generală a celor 6-7 interlocutori prezenţi. Primarul le-a spus că se va ocupa de această treabă şi „cu siguranţă vom face câteva parcări, iar locul ăsta care mi-l arătaţi, într-adevăr, s-ar preta la o parcare, cum am făcut puţin mai jos. Există, de altfel, un program de reabilitare a străzilor şi trotuarelor şi de creare de noi parcări, astfel că sunt sigur că şi zona aceasta e cuprinsă în programul de care zic şi vom face multe pe-aici anul ăsta şi în anii care vin”.
Alte probleme ridicate de oameni au fost: o mai mare grijă a edililor pentru Cartierul 8 Martie, „faţă de alte cartiere, 8 Martie e mai slab băgat în seamă, inclusiv de cei care fac curăţenie şi care ridică gunoiul menajer, la Lonea se face mai des ca pe la noi”, lipsă coşuri de gunoi în anumite zone şi lipsă containere sau prea puţine pe anumite străzi.
Legat de curăţenie, primarul ne-a spus ulterior că „nu e posibil ca primăria să facă curăţenie cu oamenii ei pe aceste străzi şi trotuare, sau pe spaţiile verzi, iar lângă blocuri să fie mizerie exact lângă scară, uitaţi-vă cum e la acest bloc de exemplu!”. „Vom anunţa toate asociaţiile de proprietari din tot oraşul şi vom mobiliza poliţia locală să pună şi anunţuri scrise la toate scările de bloc, rugându-i prin acestea pe cetăţeni să se apuce de curăţenia de primăvară. Conform unei hotărâri de consiliu local, locatarii au obligaţia să menţină curăţenia în jurul blocului, la fel şi societăţile comerciale sau proprietarii de case. Vom stabili o dată, până undeva în 5-10 aprilie, înainte de Paşti, iar cine nu se va conforma va primi amendă, aceasta fiind cuprinsă între 200 şi 500 lei. Că aşa, degeaba noi facem curăţenia de primăvară, dacă unii dintre cetăţeni nu respectă, sau nu îngrijesc zonele de lângă blocurile sau casele unde locuiesc, sau dacă anumite firme nu se sinchisesc nici măcar să-şi măture în faţa firmei sau să-şi spele geamurile”, a explicat primarul petrilean.
Referitor la ce ne-au mai spus oamenii şi ne-au arătat, în 8 Martie există o parcare reabilitată anul trecut, cea de lângă blocul 58, pe sub care trece o conductă de apă. Parcarea arătă cum arătă acum, asta după ce în iarnă coloana a îngheţat şi cei de la Apa Serv au trebuit să spargă asfaltul şi să lucreze. Situaţie asemănătoare şi în zona blocului 16, unde există acum un perimetru delimitat de Apa Serv, probabil unde s-a lucrat în iarnă tot la o conductă îngheţată şi unde de asemenea asfaltul a fost spart pentru lucrare. Cei doi pomişori puşi în gropile de-acolo arată că cei de la Apa Serv au făcut asta pentru atenţionarea şoferilor şi pietonilor, pentru siguranţa traficului. Dar acum a venit primăvara şi locul arată urât. „Ambele lucrări vor fi remediate în această lună, în iarnă nu se putea asfalta că a fost tot timpul ger, dar cum dă căldura cei de la Apa Serv ne-au asigurat că vor repara şi vor turna asfalt, aducând locul la starea iniţială”, ne-a spus primarul Jurca.

Comenteaza

Comenteaza