Eleva reporter: Covaci Ana Maria / Expozitie Contur 2016

581

14918895_10157700382640203_2542108763967098639_oIn data de 5 noiembrie, 2016 la Clubul Copiiilor si Elevilor din Petrila a avut loc deschiderea oficiala a expozitiei de arta ”Contur” – 2016. Expozitia a fost tinuta in sala festivala a Clubului, unde au fost prezentate operele copiiilor care au fost realizate prin tehnica pointilismului din tabara Contur. Expozitia a fost facuta in colaborare cu Clubul Copiiilor si Elevilor – Petrila si Asociatia culturala ”Les Amis De la France”.

La aceasta expozitie au fost prezentate lucrari ale copiiilor in care au fost puse bucati din sufletul lor pentru a putea fi realizate. S-a folosit tehnica pointilismului, tehnica care consta in realizarea formelor cu ajutorul punctelor de culori diferite prin această tehnică dar deosebit de atractivă pentru copii,astfel realizandu-se peisaje interesante cu o valoare artistica evidenta.

Mai jos avem pareri ale unor oameni deosebiti:

1) Buna ziua, cum vi s-a parut acest eveniment?

Foarte bun, foarte frumos si foarte bine venit intr-un oras minier, intr-un oras in care cultura lipseste cu desavarsire. Dupa parerea mea, cred ca era nevoie de asemenea eveniment cultural. Consider ca oamenii mai au nevoie si sa isi imbunatateasca  cunostintele pe langa cele profesionale, si pe cele spirituale. Consider ca un om este mai bine informat prin cultura. Un oras fara cultura, dupa parerea mea, este un oras fara viata, un oras mort.

2) Dar oamenii de aici, cum vi s-au parut?

Oameni invitati aici au fost oameni de seama, oameni de calitate superioara. Dupa cum am observat, a fost prezent chiar rectorul Universitatii din Petrosani, fiind o onoare pentru orasul nostru, Petrila sa il avem in mijlocul nostru. Consider ca orasul ar trebui sa se mandreasca cu asa personalitati. A mai fost prezent vice primarul orasului Petrila, Dorin Curtea, a fost prezent secretarul primariei orasului Petrila, au fost prezenti consilieri locali, si in special, fiind vorba de organizatia “Les Amis de la France”, in colaborare cu ”Clubul Copiilor si Elevilor” – Petrila, si din acest punct de vedere consider ca a fost o reusita din partea organizatorilor.

 Prin faptul ca am participat la acest eveniment deosebit, ca cetatean al orasului Petrila, astazi pot spune ca sunt mai bogat spiritual si am devenit mai intelept decat am fost ieri. Pozele pe care le-am realizat la acest eveniment le voi posta pe site-ul creat de mine, Realitatea Petrileana pentru a le arata si altor oameni, ca si la noi se poate!

 3) Organizarea, cum ati putea-o descrie in cateva cuvinte?

 Organizarea as putea sa o descriu intr-un singur cuvant: excelenta. A fost foarte bine organizat acest eveniment, din toate punctele de vedere. Am participat la mai multe evenimente de acest gen organizate de alte orase, dar ma mandresc ca in orasul meu natal a avut loc un asa eveniment care a fost bine pus la punct.

4) Despre muzica pe care a-ti ascultat-o astazi, ce parere aveti?

Nu cred ca pot exprima in cuvinte tot ceea ce am simtit ascultand muzica, dar pot spune ca am simtit ca ma unge la inima si la suflet. Mi-a placut foarte mult muzica cantata de copii si de elevi.

5) Ce parere aveti despre arta si pictura in general?

Omul care iubeste arta si pictura, este un om sensibil, insemnand ca iubeste frumosul, iar eu sunt o persoana care iubesc tot ce este mai bun si mai frumos, acesta fiind un motiv pentru care particip la aceste evenimente cultural-artistice, si chiar si sportive.  

Un om care iubeste arta,florile, animalele si cultura pot spune ca este fericit. Pe mine acest eveniment m-a facut un om fericit, un om mai bun si un om mult mai sensibil.  De acum inainte, voi da mult mai multa atentie culturii, fiind cu atat mai mult important, pentru ca evenimente in ultima vreme de acest gen nu au mai avut loc pe raza orasului Petrila.

Acesta a fost domnul Claudiu Marlogeanu, de la Realitatea Petrileana.

Am creat site-ul Realitatea Petrileana in scopul de a promova orasul meu natal. Promovez acest site Realitatea Petrileana, si pe pagina Realitatea petrileana. Am lucrat ca inginer si acum momentan daca am iesit la pensie, am mai mult timp sa promovez orasul Petrila pentru a se face mult mai cunoscut pe plan cultural.

 

1) Buna ziua, cum vi s-a parut acest eveniment?

Mi s-a parut foarte bun pentru Petrila, un pas inainte. Lucrurile incep sa se miste si in cultura, copiii sunt implicati, foarte frumos.

2) Dar oamenii invitati aici, cum vi s-au parut?

Oameni de calitate, din moment ce se afla aici, am observat aici oameni care se implica cam peste tot unde este asa ceva, sunt acceasi oameni, oameni buni si frumosi!

3) Organizarea, cum ati putea-o descrie in cateva cuvinte?

Organizarea a fost foarte buna, din punctul meu de vedere nu a lipsit nimic, m-am simtit foarte bine.

4) Ce parere aveti despre muzica pe care ati ascultat-o? Cum vi s-a parut?

Muzica foarte calda,asa as descri-o intr-un cuvant.  Acolo s-au auzit cateva voci cu mare mare potential.

5) Despre organizatori ce ne puteti spune?

Sa mai organizeze, ce putem spune? Si sa se implice la fel pe viitor.

6) Ce parere aveti de arta si pictura in general?

Cred ca sunt un unguent pentru suflet de care avem nevoie. Desenele au fost foarte reusite, multe dintre ele nu as fi spus ca au fost facute de copii, ci de artisti, artisti in devenire. Aceasta a fost Bianca Popescu.

1) Buna ziua, cum va numiti?

Buna ziua, ma numesc Manoliu Simona Anca si sunt presedinta organizatiei Les Amis de la France si profesor de limba franceza la Scoala Gimnaziala I.D Sarbu Petrila.

2) Cum vi s-a parut acest eveniment?

Acest eveniment a fost unul foarte important pentru noi deoarece am incercat sa expunem munca copiilor, sa aducem in fata viitorul Petrilei, si de asemenea sa le aratam si celor mari, oamenilor mari importanti, nu doar din Petrila , ci din toata Valea ca le pasa de munca lor.  Aducandu-l aici pe domnul Radu Sorin Mihai, rectorul Universitatii din Petrosani, cred ca am reusit sa incununam cu succes munca copiilor si sa le aratam ca noua celor mari ne pasa.

3) Dar oamenii invitati aici, cum vi s-au parut?

As vrea sa le multumesc pe aceasta cale tuturor celor care au participat la acest eveniment.  Sunt fericita ca atata lume si atat de multi copii sunt alaturi de noi, si sper din tot sufletul ca oamenii sa fi plecat cu o nota de pozitivitate dupa acest eveniment.

4) Organizarea cum vi s-a parut?

Organizarea totdeauna va  lasa loc de mai bine, intodeauna va exista plus, va exista minus pentru fiecare eveniment organizat. Asociatia Les Amis de la France isi propune ca de la eveniment la eveniment sa fim mai buni, sa aratam mai mult si sa iesim in fata cu note pozitive, cu arta, cu cultura si bineinteles, limba franceza.

5) Ce parere aveti despre muzica pe care ati ascultat-o astazi si poeziile pe care le-au spus copiii?

Progamul artistic al copiiilor a fost realizat si sub indrumarea mea, si sub indrumarea doamnei profesoare Chinta. Dupa cum se stie, indrumarea acestor copii este din ce in ce mai rasplatita de oamenii mari, de autoritati de oficialitati si sper sa avem si premii pentru acesti copiii si pentru munca lor.

6) Ce parere aveti despre arta si pictura in general?

Asociatia culturala Les Amis de la France si-a propus prin structura culturala sa promoveze arta, cultura, teatrul, fotografia si bineinteles principalul obiectiv al asociatiei, vorbirea limbei franceze si nu numai. Imi doresc  ca prin organizatia pe care o conduc sa aduc in fata ceea ce autoritatile uneori ignora, alteori poate nu vad si imi doresc ca arta, pictura, fotografia, teatrul sa fie promovate, sa fie primul lucru de promovare, primul obiectiv al promovorii in Valea Jiului.

7) Cum vi s-au parut desenele facute de copiii?

In desenele copiilor se vede ca a fost depusa munca, se vede ca acesti copii si-au pus sufletul pe panza, si au inteles cu brio tehnica pe care profesorii le-au impus-o si au incercat sa le-o explice. Copiii au  reusit  sa contureze imagini ale sufletelor, ale naturii, pe care sper din suflet sa le fi observat si cei mari cu mare atentie. Sunt deosebite si tin sa ii felicit pe aceasta cale pentru munca depusa.

8) Cantecele auzite astazi , de ce credeti ca au fost alese?

Eu pot sa vorbesc in numele meu, pentru alegerea celor doua cantece in limba franceza ,am vrut sa le arat tuturor ca acesti copii pot sa cante in orice limba.  Copiii nostri pot sa faca minuni, minuni mari cand au putina indrumare, foarte putina.

Am ales cantecele nu neaparat ca sunt vechi, ci pentru ca sunt foarte frumoase.  Le Tournesol  este un cantec vechi interpretat de  Nana Mouskouri, iar cantecul intepretat de Izabella este al Indilei, alegand sa fac un contrast intre cele doua cantece, imbinand arta noua cu cea veche. Poti sa canti, poti sa fi atent la arta veche, poti sa fi atent la arta noua, arte nouveau cum ii spun francezii, si pot sa te atraga daca le pui sub o lumina pozitiva.

 

Reporter: Covaci Ana Maria                                                Redactor Covaci Ana Maria

 

Comenteaza

Comenteaza