Elevii petrileni au descoperit misterul apei potabile

221

Circa 40 de copiii au înţeles care este procedeul de tratare a apei şi cum ajunge aceasta curată la robinete. Totul s-a întâmplat joi, la Staţia de Tratare a Apei de la Jieţ, în cadrul programului “Săptămâna altfel”.

 

Această săptămână a fost “altfel” nu doar pentru elevi, ci şi pentru angajaţii SC Apa Serv Valea Jiului. Ei au primit în aceste zile zeci de elevi cărora le-au explicat tot ce ţine de tratarea apei şi cum ajunge ea curată la robinet. Spre exemplu, joi, două clase de a VI-a şi a VII-a, de la două şcoli diferite din Petrila, au vizitat Staţia de Tratare a Apei de la Jieţ, unde au avut multe de învăţat. Asta o recunosc chiar ei şi spun că de acum vor bea cu încredere apa de la robinet.

Sincer, până acum nu aveam încredere să beau apă de la robinet. Ştiam că are clor, microbi şi nu beam de la robinet. Acum, după ce am văzut cum este ea tratată, curăţată, şi pot să spun că nu voi mai da banii pe apa plată din magazin, ci voi bea de la robinet”, a spus Dani, unul dintre elevii vizitatori.

O altă elevă susține că e bine de știut că apa trece printr-o serie de ”tratamente” până să ajungă la robinet.

Mi-a plăcut tot ce am văzut aici. A fost o experienţă frumoasă! E greu ceea ce fac oamenii aceştia aici, dar măcar ştim sigur că apa de la robinet a trecut prin toate aceste filtre şi o putem bea fără nicio grijă”, spune şi Silvana, o altă elevă.

Ca pe tot parcursul săptămânii, angajaţii SC Apa Serv Valea Jiului s-au bucurat de vizita copiilor, reuşind în acest fel să mai uite de griji şi să intre alături de cei mici în lumea noilor descoperiri.

A fost o săptămână deosebită şi pentru noi, cei de la Apa Serv, în care am fost prezenţi alături de copii, de la Valea de Peşti, la Dănuţoni, Taia şi acum la staţia de la Jieţ. Copiii au fost foarte mulţumiţi că până la urmă au văzut şi ei cum ajunge apa în casele lor. Aici la Jieţ au fost la baraj, la denisipator, la filtre şi la rezervor, totul pentru a afla în ce condiţii ajunge apa la robinet. A fost o experienţă atât pentru noi, cât şi pentru ei”, a declarat Daniel Preda, purtătorul de cuvânt al SC Apa Serv Valea Jiului.

Tehnica de tratare a apei este una complicată, de asta s-au convins şi dascălii care i-au însoţit pe elevi, dar cu toate acestea, nu regretă că au adus copiii aici.

Este atât de uşor să deschizi robinetul şi să bei apă şi după aceea să închizi, dar drumul apei până la apartamentul fiecăruia dintre noi nu e atât de simplu şi atunci, practica arată că întotdeauna mai mult înveţi din ceea ce vezi şi ce ţi se explică. Au văzut şi copiii tot procesul, care nu este atât de simplu, şi cere foarte mult efort, foarte multă pricepere şi multă atenţie pentru că aici este vorba despre sănătatea atâtor mii de oameni”, a declarat Iulian Doda, directorul adjunct al Colegiului Tehnic “C-tin Brâncuşi” Petrila.

 

Cei de la SC Apa Serv Valea Jiului sunt obişnuiţi cu vizitele celor mici, pentru că periodic organizează astfel de evenimente.

 

 

Marinela Maxim

Comenteaza

Comenteaza