Elveţia – „Săptămâna fundiţelor galbene”

279
Sub egida WWSF (Women’s World Summit Foundation) – fundaţie mondială, cu sediul în Geneva, Elveţia – astăzi debutează „Săptămâna fundiţelor galbene”. Este o campanie mondială, Asociaţia Culturală „Les Amis de la France” – Petrila fiind una dintre cele 240 de organizaţii de pe întregul mapamond, care, în 2013, sunt partenere fundaţiei elveţiene.
Preliminarii…
La 20 noiembrie 1989, ONU a adoptat  „Convenţia cu privire la drepturile copilului”. România a ratificat Convenţia pe 28 septembrie 1990 (Legea nr. 18/1990). Apoi, a fost elaborată Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor.
„Prevenirea este cheia!”
Premergătoare sărbătoririi convenţiei ONU, având drept slogan „Prevenirea este cheia!”, în mai multe unităţi de învăţământ din Petrila şi Petroşani, în perioada 14-19 noiembrie, va avea loc „Campania mondială de prevenire a abuzurilor şi violenţei împotriva copii­lor şi a tinerilor”. Până în prezent, asociaţia petrileană a imprimat şi distribuit afişe, a oferit mici sugestii: se vor organiza dezbateri, colocvii, expoziţii de desene, campanii stradale…
Toţi cei care se vor implica în această campanie vor avea libertatea de a alege activităţile pe care le vor desfăşura.
La finalul campaniei, se va elabora o prezentare a activităţilor (texte şi fotografii), prezentare care va fi trimi­să spre publicare fundaţiei elveţiene, aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2010 (foto).
Credibilitate internaţională…
Membrii şi voluntarii Asociaţiei Culturale „Les Amis de la France” au început să ne pună în faţa faptelor împlinite. După cum ne-a mai informat, Ionel Zmău, preşedintele asociaţiei, se intenţionează stabilirea unor parteneriate pentru schimburi şi mobilităţi şcolare şi cu Elveţia. Mai ales că a primit recent, pe cale poştală, sugestii şi propuneri din partea unei alte fundaţii elveţiene.

de Marian BOBOC

http://www.zvj.ro

Comenteaza

Comenteaza