Energia verde, implementată cu greu la Petrila

279

Administrația locală de la Petrila mai trebuie să aștepte până să se bucure de beneficiile pe care i le aduc investițiile străinilor în energia verde. Nu de alta, dar atât construcția parcului eolian din Șureanu cât și microhidrocantrala de la Taia încă nu au fost finalizate.

Parcul eolian, mult întârziat

Despre parcul eolian  pe care nemții vor să îl monteze în Șureanu se vorbește de vreo patru ani, însă deși au fost montate turbine care să măsoare puterea vântului, investiția efectivă a fost blocată din cauze de birocrație.

”Parcul eolian se mai construiește. Firma este în avizări. Chiar au depus la primărie o solicitare pentru avziarea la faza Planului Urbanistic Zonal”, a declarat, marți, pentru GDD, Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.

Potrivit sursei citate, firma care vrea să construiască parcul eolian a așteptat un an și jumătate pentru avizul de la Direcția Județeană de Cultură, asta pentru că prin zona respectivă au trecut dacii și romanii.

În primăvara lui 2012, societatea care rea­lizează parcul eolian a intrat în posesia unui antecontract de servitute pentru un teren din Masivul Şureanu prin care i se permitea să construiască un drum de 20.200 metri pătraţi contra unei sume de 1.000 euro pe hectar.

Investiţia preconizată la peste 100 milioane de euro urmează a se derula  printr-o firmă nemţească ce are în intenţie ridicarea unui parc eolian pe raza judeţelor Hunedoara şi Alba de 70 MW. Nu mai puţin de 13 stâlpi cu turbine eoliene ar trebui montaţi pe raza oraşului Petrila, urmând ca restul să fie amplasaţi pe raza Cugirului. Autorităţile locale vor primi 4% din producţia de energie.

Microhidrocentrala de pe Taia ar putea funcționa în toamnă

Dacă eolienele sunt întârziate, lucrările la microhidrocentrala de pe Taia sunt destul de avansate. Reprezentanții administrației locale de la Petrila spun că speră ca în această toamnă ”să taie panglica” iar microhidrocentrala să fie pusă în funcție.

Și la această investiție, lucrările au fost întârziate cu aproape patru ani.

Valoarea investiției se ridică la circa 6.000.000 de euro, bani proveniți de la partenerii italieni. Primăria Petrila a pus la dispoziție doar terenul. Adminstrația locală ar urma să aibă și ea anumite beneficii de pe urma acestui contract, urmând a primi un procent de 6% din energia produsă sau contravaloarea acesteia.

Reprezentanții primăriei spun că din acești bani ar putea achita facturile la iluminatul public și cele de la instituțiile publice.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza