
Deși votul este un drept pentru fiecare cetățean, un petrilean a făcut cale întoarsă de la urne după ce președintele secției de votare nu l-a găsit pe liste. Deși omul a făcut plângere la poliție semnalând un abuz, lumină în acest caz a făcut un consilier al Autorității Electorale Permanente, care a explicat în detaliu situația.
Alegerile europarlamentare din acest an vor rămâne mereu în memoria unui petrilean căruia i s-a interzis categoric să își exercite dreptul la vot, pe motiv că nu a fost trecut pe listele permanente. Omul a cerut explicații președintelui secției de votare însă răspunsul acestuia l-a lăsat fără replică.
”Seara, pe la ora 17,00, am plecat împreună cu soția mea la secția de votare de la Școala din Lonea pentru a vota. Acolo, surpriză, soția figura pe listele permanente iar eu, nu. Contrariat m-am adresat președintelui secției de votare solicitându-i să îmi permită să votez pe listele suplimentare. După mai multe căutări li telefoane la Deva, mi s-a spus că eu pot vota doar în străinătate, nicidecum în țară. Eu le-am explicat că nu am avut niciodată domiciliu în străinătate ci doar am lucrat în mai multe țări cu contract și nu mi se pare deloc corect ceea ce se întâmplă. Cu toate acestea, răspunsul a rămas la fel de categoric, Nu”, a declarat, pentru GDD, Valer Negoi.
Disperat și iritat în același timp omul a chemat poliția cerând să i se facă dreptate, însă, la nici după două săptămâni de la incident nu a primit niciun răspuns oficial, care să îl facă să înțeleagă de ce a fost privat de acest drept prevăzut de Constituție.
Contactați de reporteri, reprezentanții Autorității Electorală Permanentă, au şi o explicaţie pentru care omul a fost scos de pe liste și automat și-a pierdut dreptul de a vota în țară.
”Legislația Uniunii Europene prevede ca în țările UE, un cetățean care, indiferent dacă are acolo domiciliul sau reședința, sau doar este luat în evidență de primăria tării unde muncește, automat primăria îl trece pe listele speciale ale acelei localități. El poate să fie scos din listele electorale doar dacă face o cerere în acest sens și atunci va putea vota în țară, pentru alegerile europarlamentare și numai pentru alegerile europarlamentare. Acel cetățean este considerat cetățean comunitar. Mai precis, așa cum la noi, alegătorii comunitari trebuie să se înscrie în listele electorale speciale, primarii putând să îi înregistreze doar în baza unei cereri scrise și numai așa pot vota, așa cetățenii noștri, români, în alte state membre sunt primiți ca și comunitari numai că legislația lor prevede ca atunci când sunt luați în evidență la primărie să fie trecuți, automat, în lista specială a țării respective. Ei, în caz că nu se radiază de pe listele speciale din străinătate, nu pot vota nici pe listele suplimentare în România”, a declarat, pentru GDD, Melinda Dako, consilier Autoritatea Electorală Permanentă, filiala Vest.
Reprezentanții Autorității Electorale Permanente subliniază faptul că aceste reguli se aplică doar în cazul alegerilor europarlamentare și în nici un caz la cele locale sau prezidențiale.
Rodica Muntoi