Erika…o campioană a Văii Jiului „Valea Jiului este o minunăție, avem atâtea lucruri de descoperit aici”

329

Sportiva Erika Santa, tripla vicecampioană națională la judo, campioană la culturism și campioană la alte sporturi de contact ( lupte libere și taekwondo) a rămas în lumea sportului și îi îndrumă pe alții să facă performanță. Petrileanca spune că pentru ea sportul nu are vârstă și continuă să facă mișcare ori de câte ori are ocazia. A fost nevoită să renunțe la activitatea sportivă din cauza unor probleme medicale, însă trăiește în suflet cu amintirile frumoase, dar și cu regretul că nu a mai putut participa la o ultimă competiție. Și-a înființat o asociație non-guvernamentală, unde încearcă să promoveze Valea Jiului și oamenii de aici. E o fire puternică și crede cu tărie că oamenii Văii Jiului se pot schimba și pot sfinții locul, făcând ca această zonă cu potențial să nu mai fie considerată o zonă defavorizată.

Reporter: De când ai început să faci sport și care a fost parcursul carierei sportive?

Erika Santa: Am făcut sport de când eram mică, de la vârsta de patru ani am făcut gimnastică. Pentru că eram un copil care se dezvolta foarte repede a trebuit să mă reprofilez și să schimb sportul, dorind să fac performanță am făcut handbal până la vârsta de 13 ani când dintr-o întâmplare am rămas fără antrenor, am făcut o pauză și după aceea un alt profesor m-a contactat pentru un altfel de sport și anume judo. Domnul profesor Ioan Cordea, pot să zic că a fost primul meu profesor antrenor de sport de performanță, căruia îi mulțumesc pentru că datorită lui mi-am deschis apetitul către sportul de performanță, pentru sportul de contact. Cu el am început, cu el am și obținut primele rezultate pe plan național la judo, am fost triplă vicecampioană națională, medaliată internațional. Am fost componenta lotului olimpic și național al României pe o perioadă cinci ani de zile. Concomitent cu acest sport am făcut și lupte libere sub supravegherea lui Costică Marmaliuc și Ioan Corbei, unde am reușit să obțin niște titluri naționale și internaționale.

Reporter: La ce vârstă te remarcai în lumea sportului?

Erika Santa: Pe plan național m-am făcut remarcată la vârsta de 19 ani și cooptată în lotul național al României, când a început ascensiunea mea și pe plan internațional. Am fost o sportivă polivalentă, la acea vreme sportul de performanță beneficia de scoaterea din producție, îmi permiteam să fac sport de performanță, mi s-a pus la dispoziție timpul în totalitate și la acea vreme reprezentam Mina Petrila, așa funcționa atunci sistemul. I-am reprezentat la judo, la lupte libere, am făcut chiar și culturism, sunt medaliată și la culturism pe plan național, chiar și pe plan internațional am câteva rezultate mai modeste. Sunt campioană națională și la taekwondo și cam acesta a fost progresul meu până la o anumită vârstă.

Reporter: Care au fost motivele pentru care te-ai oprit?

Erika Santa: La sportul de contact apare uzura foarte repede, a apărut și la mine. Din păcate înaintea unui campionat de lupte libere și datorită acestei uzuri la coloană a trebuit să renunț. Îmi pare rău chiar și acum, aș vrea să dau timpul înapoi, dar nu se mai poate. După ce am renunțat la sport am avut o perioadă de stagnare, am mai fost plecată din țară și am revenit, nu am putut să stau foarte mult timp plecată departe de Valea Jiului și datorită familiei, dar și datorită faptului că nu-mi găseam loc în altă parte. Iubesc Valea Jiului, poate sună puțin cam ciudat pentru că toată lumea fuge de această zonă.

Reporter: Ce iubești cel mai mult la această zonă?

Erika Santa: Locurile, munții, tradițiile. Iubesc momârlanii noștri când îi văd îmbrăcați în costumele lor naționale și încerc să-i aduc și la concursurile organizate de noi să reprezinte zona, pentru că vrem să arătăm concurenților din toate zonele țări.

Reporter: De unde această pasiune pentru zona montană?

Erika Santa: M-am născut aici, am crescut aici și am colindat munții aceștia de copil. Generația mea a avut o altfel de copilărie, o copilărie în care ne jucam, drumețeam, nu exista un sfârșit de săptămână în care noi să nu ieșim și să vedem Parângul, Retezatul, Șureanu. Astea erau preocupările noastre la acea vreme, calculatoarele și alte chestii nu ne-au fost la îndemână. Avem o zonă minunată, peisajul este fantastic.

Reporter: Crezi că este o zonă nedezvoltată turistic?

Erika Santa: Din păcate este o zonă foarte nedezvoltată, din păcate la potențialul peisagistic pe care îl avem… Noi am putea trăi din turism și nu vreau să intru într-o polemică sau în detalii de ce am rămas la acest nivel. Eu aș vrea să deschid Valea Jiului, să o promovez în felul acesta și să ne cunoască lumea și sub altă formă, nu doar ca zonă defavorizată, doar ca o zonă minieră ce moare încetul cu încetul, noi nu facem nimic.

10402674_1457204591207766_7043276536635303854_n

Reporter: Cum te-ai gândit să promovezi Valea Jiului?

Erika Santa: Am o asociație, San Montan se numește, prin care încerc să atrag oamenii la mișcare, o mișcare nu neapărat de performanță, sportul pentru toți. Noi avem aici niște munți care „cad pe noi”, avem potențial și putem să facem drumeți, să alergăm, să mergem cu bicicleta. Eu vreau ca oamenii să-și deschidă ochii și sufletul și împreună să descoperim locurile în care ne-am născut. Vreau ca lumea să facă acest lucru, să vadă munții noștri, avem atâtea lucruri de descoperit aici, e o minunăție. Fiecare anotimp ne arată altceva și descoperim altceva de fiecare dată. Aș vrea ca pe tineri, în primul rând să-i scoatem din case, de la calculatoare, cel puțin de două – trei ori pe săptămână. Pentru acest lucru eu am organizat în luna iulie un concurs de alergare montană și unul în octombrie de ciclism, la care au venit oameni din toată țara, din păcate, mai puțini din Valea Jiului, cei de aici sunt sceptici și încă încerc să schimb mentalitatea. Am desfășurat aceste două concursuri într-o comună hunedoreană, este vorba despre Baru Mare, unde am avut deschidere din partea domnului Primar, un om gospodar ce vrea să-și promoveze comuna.

Reporter: Ce alte activități mai desfășurați în afară de concurs?

Erika Santa: Organizăm tot felul de activități caritabile, vom dona îmbăcăminte unui azi de bătrâni. Noi facem nu doar sport, ci avem și alte activități prin care încercăm să ajutăm oamenii cu probleme sociale, să le facem viața mai bună atât cât putem noi. Oricine dorește să se încrie ne găsește pe facebook și depunerea unui cv și achitarea unei taxe de înscriere modică și o cotizație mică, pentru a putea organiza diversele activități și să aibă sufletul deschis.

Reporter:În asociație sunt și performei din lumea sportului, despre cine este vorba?

Erika Santa: Într-adevăr avem câteva vârfuri care ne reprezintă în marile competiții naționale și internaționale. Aș vrea să-i menționez pe Daniela Vasiloancă care este alegătoarea noastră montană la fiecare concurs ea se situează pe podium, aș îndrăzni să spun chiar aproape de fiecare dată este pe locul I, Ioan Bârnea, care este primul iron man al județului Hunedoara, împreună cu el încercăm să dezvoltăm triatlonul în Valea Jiului, un sport prea puțin cunoscut, este un sport complex. El a reușit anul acesta să pregătească pe unul din membri asociației pentru un mare triatlon ce a avut loc în septembrie la Mamaia, unde au partipat 23 de țări. Este vorba despre Ioan Păduraru care a reușit să obțină locul I la categoria primul meu triatlon, suntem mândri de el pentru că el este miner și știm că munca pe care o face nu este ușoară. Principele României, prințul Nicolae l-a premiat și a fost invitat la un dineu caritabil la București pentru realizarea sa. Îl mai avem și pe Dacian Barna care este vicecampion mondial la gimnastică aerobică.

În acest moment Organizația San Montan are 27 de membri și așteaptă zi de zi ca numărul acestora să crească și oamenii din Valea Jiului să se îndrepte către sport și activități umanitare.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza