Estimare. CEH are nevoie de 35 de milioane de lei pentru certificatele de carbon

236

Complexul Energetic Hunedoara riscă și în acest an o amendă importantă pentru neachiziționarea certificatelor de carbon. Pentru energia produsă anul trecut, CEH are avea nevoie de 35 de milioane de lei pentru a achiziționa certificate de carbon.

Producătorul hunedorean de energie a fost, în ultimii doi ani, în imposibilitatea de a depune certificatele de carbon obligatorii. Situația s-ar putea întâmpla și anul acesta.

Directorul general al CEH, Mihael Melczer, susține că societatea abia funcționează de pe o zi pe alta și abia reușește să asigure minimul necesar pentru desfășurarea activității. În aceste condiții, conducerea CEH spune că e greu să se gândească la certificate verzi, certificare de carbon, amenzi și penalități.

Conform estimărilor de la CEH, anul acesta ar fi necesară suma de 35 de milioane de lei pentru certificatele de carbon obligatorii. Aceste certificate trebuie achiziționate și depuse, anual, până la finele lunii aprilie.

În 2015 și 2016 CEH nu și-a onorat obligația legată de certificatele de carbon ceea ce i-a adus amenzi de peste un milion de lei. Iar aceste amenzi nu scutesc societatea de obligativitatea achiziționării certificatelor de carbon.

Anul trecut, Complexul Energetic Hunedoara a fost amendat de Fondul de Mediu cu 740 de milioane de lei, ca urmare a faptului că producătorul de energie nu a achiziționat certificatele de carbon până la 30 aprilie.

În 2015, CEH a primit o amendă de peste 538 milioane de lei, tot pentru lipsa certificatelor de carbon.

Fostul director al CEH, Emil Floruț, spunea că va contesta amenda de 538 milioane de lei, dar va face şi plângeri penale împotriva celor care au întârziat acordarea ajutorului de salvare.

Sub pretextul că CEH are nevoie de bani pentru achiziţionarea certificatelor de carbon, Guvernul Ponta a disimulat, în 2015, un ajutor de salvare pentru CEH, care primise și avizul Comisiei Europeană. După etapa europeană, partea română a întârziat – voit sau nu vor stabili organele de anchetă –  acordarea acestui ajutor-împrumut, deşi acela era de importanţă imediată pentru achiziţionarea certificatelor de carbon.

CEH a cumpărat, într-un final, certificate de carbon, însă mult prea târziu și cu peste un milion de euro în plus.

Cele 98 de milioane de lei, cât reprezintă prima și singura tranșă din cele 167 de milioane aprobate de Guvern, au plecat spre băieții deștepți care acționează pe piața certificatelor de carbon.Pentru accesarea împrumutului, statul a ridicat administrarea fiscală de la CEH și a pus o serie de active, care să acopere valoarea celor 167 milioane de lei, sub sechestru.

Pe la colțuri se spunea că de fapt se urmărește închiderea societății pentru acoperirea urmelor lăsate de operațiunile ilegale și tăierea și vinderea la fier vechi a activelor. Aceasta este operațiunea cea mai de succes realizată de guvernele României de după Revoluție.

De remarcat că CEH a avut în vistierie certificate de carbon, însă aceste „bilete„ au fost vândute în 2014 de Termocentrala Mintia.

Peste 5,5 milioane de euro a obținut, în 2014, Complexul Energetic Hunedoara în urma vânzării certificatelor de carbon de către Electrocentrale Deva, mai exact Termocentrala Mintia. La acel moment, martie 2014, Mintia avea un surplus de circa 1,9 milioane de certificate.

Pe cele 919.050 certificate vândute, CEH a încasat 5.551.062 euro, adică aproape 25 milioane de lei. Banii nu se regăsesc în investiții, pentru că nu s-au retehnologizat nici minele, nu s-a făcut nici desulfurarea sau modernizarea grupurilor de la Mintia și nici nu s-au cumpărat echipamente. Banii au intrat la venituri și s-au dus pe ”cheltuieli curente”, adică pe datorii, cel mai probabil pe restanțe către anumite firme.

CEH reprezintă cel mai mare angajator din județul Hunedoara, compania având aproximativ 6200 de angajați, datoriile producătorului de energie depășind, 1,6 miliarde de lei.

Mihaela MIHAI

logo2raicudesign

Comenteaza

Comenteaza