Excelenţa Sa, Bahador Amimian Jazi, ambasadorul Iranului în România: „Aveţi o zonă foarte frumoasă, cu munţi pitoreşti”

252
Excelenţa Sa, Bahador Amimian Jazi, ambasadorul Iranului în România, ne-a răspuns cu foarte multă plăcere la toate întrebările puse, deşi timpul îi era măsurat.
– Domnule ambasador, cu ce sentimente plecaţi azi din Valea Jiului şi Petrila?
– Încă înainte de a veni aici, în această minunată zonă, auzisem de potenţialul pe care-l reprezintă Valea Jiului din mai multe puncte de vedere, începând cu istoria, cultura şi tradiţiile locale, continuând cu economia, dar mai ales cu relieful şi potenţialul turistic. Este foarte frumos pe-aici, azi am avut ocazia să văd că ce auzisem se şi confirmă. Cred că putem găsi foarte multe puncte comune de cooperare între Iran şi zona aceasta. Plec cu un sentiment frumos de la Petrila, unde am avut ocazia să întâlnesc nişte oameni deosebiţi.
– Cum vedeţi această viitoare cooperare între cele două localităţi din Iran şi din România?
– Cred că orice tip de cooperare între popoare aduce valoare, atât pe plan social sau cultural, cât şi economic. Este bine când au loc astfel de acţiuni care apropie două popoare, care apropie oamenii, indiferent de zonă, cultură sau religie. Cred că va fi o cooperare benefică pentru ambele părţi, o nouă posibilitate pentru găsirea unor oportunităţi, atât pe plan social sau cultural, cât şi pe planul învăţământului, sportului, şi mai ales a sectorului economic.
– Care credeţi că trebuie să fie primul pas după această întâlnire de la Petrila şi după ce s-a stabilit că localităţile Gaz Borkhar din Iran şi Petrila din România vor fi „oraşe înfrăţite”?
– Primul pas pe care trebuie să-l facem după această întâlnire de la Petrila este să-i punem în contact direct pe toţi cei interesaţi din cele două localităţi, precum şi pe toate instituţiile sau companiile interesate, din cele două regiuni. Sper să putem trimite câteva companii sau investitori de-aici către Iran.
– Cum vedeţi coincidenţa  că cele două localităţi fac parte din leagănul de civilizaţie din ţara respectivă, vorbim aici de două mari popoare, perşii (un mare Imperiu cu mii de ani în spate) şi dacii?
– Ţine de şansă, iar în acelaşi timp acest lucru va aduce cele două popoare mult mai aproape, pentru că, într-adevăr, coincidenţa este mai mult decât interesantă. Este vorba de două regiuni în care istoria s-a scris de mii şi mii de ani, lucru cu care nu se pot mulţi mândri pe lumea asta.
– În încheiere, dacă ne permiteţi, vă facem şi o recomandare. Data viitoare când mai veniţi la Petrila vă recomandăm să vizitaţi şi Cheile Jieţului, unele dintre cele mai frumoase chei din ţară. De altfel, Petrila şi Valea Jiului au atâta de arătat încât nu vă ajunge o săptămână să vizitaţi Valea, de la Munţii Retezat şi până la Munţii Parâng şi Şureanu, din estul Văii Jiului.
– Este interesant să aud asta şi mă bucur că această vale a Jieţului este una dintre cele mai frumoase din ţară. De altfel, aveţi o zonă foarte frumoasă, cu munţi pitoreşti şi cu tot ce trebuie pentru ca zona să fie mai mult decât interesantă pentru toţi cei ce vin aici, mai ales pentru prima dată
de Corneliu BRAN

Comenteaza

Comenteaza