Extracția huilei de la Lonea, stopată joi. Lupeniul și Livezeniul au materiale ce le asigură funcționarea până la finele anului

230

Situația extrem de gravă în care se află Complexul Energetic Hunedoara a determinat administrația societății să ia măsuri care să prevină eventualele accidente din subteran, ca urmare a faptului că furnizorii nu mai livrează cele necesare activității extractive.

 

Activitatea de extracție de la mina Lonea va fi oprită, joi, din cauza lipsei materialelor necesare.

 

”Din câte știu, la fiecare exploatare minieră, este făcut câte un program de lucru. La mina Lonea cele două abataje care consumă foarte multă plasă mai au rezervă pentru astăzi și mâine până la schimbul I. S-a făcut un program în așa fel încât cele două abataje frontale clasice de mâine să se asigure, să prindă frontul, iar minerilor le vor fi date alte lucrări. La abatajul cu banc subminat se lucrează la închiderea acestuia. E o decizie foarte importantă luată de conducerea CEH și a minei”, spune liderul de sindicat, Vasile Păduraru.

Conducerea CEH susține că în cadrul exploatărilor miniere s-a dispus redistribuirea materialelor, însă la mina Lonea activitatea va fi oprită, pentru că la acest moment nu se poate asigura siguranța angajaților și a locurilor de muncă.

”La nivelul conducerii CEH s-au dispus redistribuiri de materiale și s-au întocmit programe pentru fiecare exploatare minieră în funcție de posibilitățile de exploatare și ținând cont de evitarea oricaror eventuale pericole. Din păcate pentru mina Lonea, pentru abatajele frontale 34 și 35 nu există posibilitatea continuării exploatării decât după ce vom putea asigura materialele de strictă necesitate, abatajul cu banc subminat 23 își continuă dezechiparea. Personalul de la cele două abataje frontale vor fi redistribuite la activități specifice de întretinere, recuperare de materiale sau lucrări necesare activității de pregătire și producție”, a declarat, Petre Nica, directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara.
Potrivit sursei citate, un control efectuat la mina Lupeni  a determinat urgentarea construcției tocurilor de dig de la panoul 9/3/V, dar și achiziționarea în regim de urgență a 100 măști de autosalvare pentru personalul din cadrul sucursalei. Problema lămpilor de mină și cea a lipsei echipamentului individual de protecție reprezintă, în urma controlului, prioritatea zero imediat după ce conturile vor fi deblocate prin intrarea în insolvență”, a mai spus Petre Nica.

Potrivit liderului de sindicat Darius Câmpean, mina Lupeni are materialele necesare pentru a funcționa până la finele anului.
”Vor fi probleme cu capsele, din 3 ianuarie. La lonea nu este plasă.  La Livezeni lipsesc bride, cleme, TH-uri”, a mai spus liderul de sindicat.

Conducerea CEH susține că furnizorii a renunțat la a mai asigura materiale de strictă necesitate, imposibilitatea plății acestora și datoriile societății către ei rămânând bariere de netrecut.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza