Facilitățile pensionarilor minieri ar putea fi renegociate cu Comisia Europeană

234

Facilitățile pe care le primesc pensionarii minieri din Valea Jiului expiră la finele acestui an, motiv pentru care Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea să intervină pentru ca aceste drepturi să fie acordate și din 2015. Senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, susține că este nedrept ca statul român să schimbe regulile în timpul jocului și afirmă că Guvernul Ponta trebuie să renegocieze cu Comisia Europeană facilitățile pensionarilor minieri, astfel încât acestea să fie acordate pe o perioadă nedeterminată.

Ion Hortopan, președintele Ligii Sindicatelor Pensionarilor Minieri, susține că s-a întâlnit cu vicepremierul Gabriel Oprea,  întâlnirea fiind facilitată de senatorul Haralambie Vochițoiu. Potrivit lui Hortopan, Oprea a promis că se va implica în problema legată de facilitățile pe care le primesc pensionarii minieri din Valea Jiului.

”În urma discuțiilor pe care le-am avut, domnul vicepremier Gabriel Oprea a spus că ne rezolvă cea mai importantă problemă, faciltățile pe care le primim până la 1 ianuarie 2015 conform deciziei 787 a Comisiei Europene. Demersurile au fost făcute intenționat pentru a primi aceste drepturi numai până la 1 ianuarie 2015. Minele se închid în 2018.  Domnul vicepremier Gabriel Oprea a promis solemn că va pune în discuție aceste faciltăți.  Suntem în Uniunea Europeană, dar trebuie să fim și la bine și la rău. Noi trebuie să fim conștienți că UE face ceea ce Guvernul României cere”, a spus Hortopan.

Senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, a declarat că nu este normal ca facilitățile pe care le primesc pensionarii minieri să nu mai fie acordate de la 1 ianuarie 2015.

”Statul român nu are dreptul să nu-și țină promisiunile față de oamenii care au consturit de fapt România și care atunci când s-au angajat și au prestat ani și ani de zile și nopți de muncă în subteranele din Valea Jiului au avut niște reguli. Oamenii s-au ținut de cuvânt, au dat cărbune, România s-a dezvoltat cu cărbune din Valea Jiului. Nu poate astăzi statul român să se facă că nu știe și că nu mai respectă regulile și că le schimbă în timpul jocului”, a spus Vochițoiu.

Senatorul a spus că cei care au negociat cu Uniunea Europeană programul de subvenționare a mineritului au dat dovadă de incompetență.

”Nu îmi închipui că Boc (fostul premier Emil Boc-n.r.)  a avut atâta răutate să facă intenționat, datorită incompetenței oamenilor pe care i-a condus a făcut ca Guvernul Boc, în 2009, când a negociat cu UE, să scrie acolo că drepturile acestor oameni se încheie în 31 decembrie 2014. Iată că timpul a trecut, poate în 2009 anul 2014 părea un orizont foarte îndepărtat. Iată ne-a ajutat Dumnezeu, suntem aproape de 31 decembrie 2014 și Guvernul Ponta trebuie să intervină, să renegocieze cu UE aceste condiții. Asta ne-a promis domnul vicepremier Gabriel Oprea că va insista să renegocieze cu UE aceste drepturi pentru ca ele să meargă mai departe pe un termen nedeterminat”, a mai declarat senatorul Haralambie Vochițoiu.

Pensionarii minieri își primesc facilitățile (acoperirea costului energiei electrice pentru 3000 kWh/pensionar/an și trei rații gratuite de 850 kilograme cărbune pentru familii și două rații pentru cei necăsătoriți) prin intermediul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Activitatea acestei societăți se va încheia în 2018, însă facilitățile pensionarilor expiră la finele acestui an.

S-a încercat trecerea acestor facilități de la Ministerul Economiei, la cel al Muncii, însă nici Mariana Câmpeanu și nici Rovana Plumb nu au fost de acord.

”Propunerea de preluare, după anul 2014, a plății acestor facilități de către institutii aflate în structura MMFPSPV, făcută de reprezentanții Federației, nu este oportună, dar MMFPSPV va face toate demersurile necesare pe lângă Ministerul Economiei pentru identificarea unor soluții legislative care să permită prelungirea acordării acestor facilități și după anul 2014, de către același minister”, a declarat în acest an ministrul Rovana Plumb.

Același răspuns l-a dat anul trecut și fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu.

Renegocierea facilităților ar însemna automat și schimbarea planului de închidere a minelor considerate neviabile, procedură care, potrivit celor din minerit, nu ar avea șanse de izbândă.

 

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza