Fără simţ responsabil. Mutarea combinei de la Livezeni la Lonea, o greșeală tehnică

222

Subteranele din Valea Jiului au un anumit specific. O știe toată lumea, mai puțin directorii care au condus, în ultimii doi ani, minele, Divizia Minieră și Complexul Energetic Hunedoara. Culoarea carnetului de partid nu a venit la același moment cu capacitatea de înțelegere a activității de minerit, motiv pentru care deciziile luate de conducătorii numiți politic sunt reale greșeli tehnice care, totuși, au primit avizul INSEMEX și al ITM.

Mutarea combinei de abataj de la Livezeni în subteranul minei Lonea este o greșeală din punct de vedere tehnic. Minerii s-au plâns de condițiile grele de muncă și de faptul că această combină nu își dovedește utilitatea, însă șefii suferă acut de orbul găinii.

Unul dintre specialiștii Văii Jiului, inginerul George Chiril, susține că în subteranul de la Lonea sunt foarte multe suitoare ce trebuie urcate. Astfel, transportul pieselor foarte grele, în condițiile în care susținerea suitoarelor este asigurată de profile din lemn, reprezintă e eroare tehnică. Mai mult, linia de front are 50 de metri, iar combina adusă de la Livezeni ocupă 20 de metri ceea ce face ca exploatarea să se realizeze efectiv pe doar 30 de metri.

”Este o greșeală din punct de vedere tehnic, pentru că metoda de exploatare de la Lonea, respectiv felii orizontale, nu permite decât o lungime de front de abataj de maxim 50 de metri. Din câte știu eu, cea mai mică combină de la Livezeni, după gabarit, era 2K52MY care oricum avea mai mult de 8 metri lungime și cea mai ușoară secție este SMAPH 2 la 8 tone greutate. Deschiderea și pregătirea stratului III la Lonea presupune foarte mulți suitori. Ce înseamnă să transporți pe un suitor componente care au un gabarit de 3 metri lungime și 1,5 metri lățime pe un sitor susținut de regulă în lemn. Cât poate tăia acea combină, care are 8 metri, în 50 metri linie de front, mai ales în condițiile în care la capetele frontului, pentru că nu are posibilitatea de tăiere ca să intre singură în frontul de lucru, eu trebuie să îi fac nișe prin perforare împușcare. Pe un capăt trebuie să îi fac o nișă de 6 metri, pe celălat de 4 metri, deci 10 metri și cu lungimea combinei, din toată linia de front rămân cu 30 de metri”, susține inginerul George Chiril.

Pentru că de când sunt la guvernare social democrații s-au lăudat cu investiții în minerit, dar nu au adus nici măcar un chinez cu un yuan în buzunar, directorii numiți politic de PSD cârpesc mineritul fără să țină cont de siguranță, eficiență, retehnologizare. Combina veche de zeci de ani de la Livezeni a fost mutată, în urmă cu câteva luni, la mina Lonea. Numai că utilajul nu se preta pentru subteranul de la Lonea, așa că a fost nevoie de anumite modificări, în special la sistemele electrice. Din această cauză ITM-ul a solicitat clarificări, dar într-un final combina a primit OK-ul așa că este folosită în continuare la Lonea.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza