
Nu se distinge dintr-o mulţime de bărbaţi. Poartă şapcă ce îi acoperă trăsăturile feţei, şalopete şi nu este preocupată de feminitatea exterioară. Câteodată îşi ascunde mâinile ca să nu se mire alţii de ele. Are mâini muncite. Într-o activitate în care găseşti majoritar bărbaţi specializaţi. E sudoriţă şi îşi poartă masca sau după caz ochelarii cu mândria unui profesionist iscusit preocupat de rezultatul muncii lui.


O femeie din Petrila, de 36 de ani, se mândreşte cu o meserie specifică, majoritar, bărbaţilor. Practică, zilnic, o meserie pe care a învățat-o mai mult singură, încercând de la o clipă la alta să se perfecționeze. E sudoriță, iar ultima sa ”creație” o reprezintă băncile și mesele ce au fost montate recent în Parcul Copiilor din Petrila.

Ana Dull susține că viața a învățat-o să se descurce singură. Nu a avut încotro și s-a ”calificat” la locul de muncă.
”Am făcut școala profesională, dar acolo nu am învățat. Am făcut practică la mina Lonea. Acolo te lăsa când cum, ca ucenic, ca și practicant. Când m-am angajat aici la firmă (Termoprest-n.r.) m-am angajat ca fochist. Am rămas în prenatal. Când să încep șutul, după prenatal, am văzut că se închid centralele. Am vorbit cu domnul director (Vasile Costache-n.r.) și m-a băgat pe atelier. Nu am avut de la cine să învăț că au plecat toți sudorii. El mai îmi spunea, îmi explica. Treptat, treptat am învățat. A început să îmi placă. E o meserie frumoasă pentru mine, e bănoasă și nu mi-e rușine cu ceea ce fac”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Ana Dull.
Petrileanca sudează de 10 ani. Spune că nu lucrează neaparat cu schițe, iar atunci când i se dă ceva de făcut își imaginează cum ar trebui să arate produsul finit.
Ramona Rosulescu

Întâmplător sau nu şeful ei este tot o femeie. Doiniţa Bălănesc, directorul societăţii în care lucrează Ana Dull, nu şi-ar da sudoriţa nimănui.
„Ana mea are mâini de aur. Ce poate face femeia şi cât se dedică este impresionant. Nu vorbim poveşti, vorbim despre lucruri concrete. Acum a făcut băncuţele şi mesele cu tabla de şah din parc, iarna trecută a făcut ornamentele acelea de Crăciun. Nu ai cum să nu respecţi un astfel de angajat”, a explicat pentru Gazeta de Dimineaţă, Doiniţa Bălănesc.
Femeia va fi recompensată de către firmă pentru munca depusă şi pentru calitatea lucrărilor montate deja în Parcul Copiilor din Petrila, loc în care şi Apaserv a construit o fântână arteziană.
Ramona ROȘULESCU