
Fermierii din Petrila au intrat din nou în arenă, la exact o lună de când hectarele de pășuni i-au transformat în adevărați gladiatori. „Pășunile de aur” pentru care fermierii au licitat sume exorbitante nu și-au pierdut din valoare și de această dată fermierii au venit cu sacul plin și și-au arătat calitățile de negociatori la primărie.
Cea mai disputată pășune a fost Plai- Frunți pentru care licitația s-a derulat din cinci în cinci lei, iar participanții la licitație, Asociația Coasta Frunților și Petru Bălănesc au ajuns să dea peste 2.500 de lei pe hectarul de pășune. Până să ajungă la această sumă imensă pentru pășunea ce are aproximativ 60 de hectare, cei care au licitat s-au certat atât între ei, cât și cu comisia desemnată de primărie să organizeze licitația publică.
Ambiția și orgoliul și-a pus amprenta pe licitația pentru această pășune, iar asociația fermierilor care își pasc ovinele pe acel teren de când se știu, din tată în fiu, a pierdut și nu acceptă ca altcineva să administreze această pășune, pentru că nu au unde să-și ducă animalele.
„Data trecută au anulat licitația, au câștigat la Frunți și am câștigat la Plai și acest om a învățat primăria să ne anuleze licitația. Acum a licitat iar, tot el, pe muntele ăsta să câștige. A adus capre de la persoane străine să le bage pe locul nostru. Dacă nu ne lasă cu oile pe pășunea noastră venim cu ele la primărie și i le dăm primarului”, a declarat un reprezentant al Asociației Coasta Frunților.
Reprezentanții asociației nu s-au lăsat până în ultima clipă și s-au contrazis permanent cu cel care a câștigat pășunea, exclamând că acesta este un pion care nu vrea decât să-i încurce.
„Eu am disponibilitatea de a achita această sumă în termen de 10 zile. Nu voi renunța, doar dacă mă îmbolnăvesc sau ceva. Am spus că nu depășesc pragul de 3.000 lei. Nu e bună această luptă între noi, dar dacă nu este înțelegere dinainte. Am 200 și ceva de oi și capre. Am și contract de asociere cu oamenii care au fost pe pășunea respectivă”, a declarat Petru Bălănesc.
Licitația adjudecată de Bălănesc cu prețul de 2.505 lei pe hectar i-a determinat pe fermierii din localitatea Răscoala să depună o cerere la primărie în care sesizează faptul că cel care a câștigat nu a întocmit 1regulile prevăzute în caietul de sarcini și că acele animae pe care a menționat că le deține, aparțin de fapt altor fermieri din zonă.
Reprezentanții primăriei au încercat să-i liniștească pe fermieri și să-i facă să aștepte o soluție de rezolvare a problemei. Conform legii, dacă persoana fizică care a câștigat pășunea semnează în următoarele zile contractul și intră în posesia pășunii și se dovedește că nu deține efectivul de animale pe care a spus că le are, acest contract va fi reziliat și licitația va fi reluată. O altă posibilitate este ca Bălănesc să nu încheie acest contract și pășunea să le revină celor de la Asociația Coasta Frunților, care sunt pe al doilea loc licitând cu 2.500 lei pe hectar.
Iulia BĂLUȘĂ