File de alegeri parlamentare

284
de Corneliu BRAN
Duminică 11 decembrie 2016. Zi de vot în întreaga ţară pentru Parlamentul României. Zi de vot şi pentru toţi hunedorenii, ca şi pentru toţi cetăţenii cu drept de vot din Valea Jiului. Am fost ieri în intervalul orar 11:45-14:15 la două secţii de votare, una din Petrila şi cealaltă din Petroşani.
Proces de votare liniştit la casa de cultură din Petrila
În faţa Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila şi în Secţia de Votare nr. 222, amenajată în sala de şedinţe, era linişte şi pace duminică, în jurul orelor 12:45. Vreo câţiva oameni la vot, nu mai mult de 3-4, şi mult mai mulţi în comisie dacă am numărat, iar de incidente nedorite până la ora aceea n-a fost vorba, după cum ne-a confirmat atât preşedintele secţiei de votare, doamna Maria Meşter, cât şi jandarmul care asigura ordinea şi liniştea obiectivului.
Până la orele 12:30 votaseră  330 de persoane, din 1.546 de cetăţeni cu drept de vot câţi erau trecuţi pe liste, procentul fiind de peste 21%. Unul nici super optimist ca prezenţă, dar nici rău, cam în trendul a ceea ce se întâmpla şi prin ţară. „Este mai bine ca acum patru ani, dar nu mai bine ca la alegerile din vară de la locale”, ne-a mai mărturisit doamna preşedinte Maria Meşter.
Cea mai mare „abundenţă”, dacă o putem numi aşa, a existat până la acea oră doar în intervalul orar 11:30-12:15, aşa cum se întâmplă de obicei cam la fiecare votare, când oamenii ies de la Sfânta Liturghie din biserici şi merg la vot în grupuri mai mari de rude, vecini sau de prieteni.
Venit să-şi exercite votul, petrileanul Vasile Denea de 46 ani, un onorabil pensionar minier din Cartierul 8 Martie, cel mai mare cartier al Petrilei, a declarat pentru ZVJ: „Am venit cu încredere să votez pentru crearea de locuri de muncă, că e jale în Vale pentru tinerii noştri şi pentru majorarea salariilor şi pensiilor, care sunt destul de mici chiar şi pentru cei care am lucrat la mină, să nu mai vorbesc de celelalte categorii. Sper ca după acest vot lucrurile să se schimbe, iar parlamentarii noştri să facă legi cât mai bune şi cât mai aşteptate de marea majoritate a populaţiei ţării”.
Ca un fapt divers, deşi temperatura de-afară era mult peste zero grade, în faţa casei de cultură gheaţa amestecată cu mocirla topită –  nimeni din administraţia locală n-a avut ideea să pună pe cineva să cureţe gheaţa şi zăpada murdară zilele trecute, sau măcar la primele ore ale dimineţii de duminică, în semn de respect faţă de cetăţenii care le-au acordat încrederea în vară şi care au mers la vot şi pe 11 decembrie, de asemenea şi buni plătitori de taxe şi impozite locale – era la ea acasă.
La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”
De la Petrila am ajuns la Petroşani la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, unde este Secţia de Votare nr. 147. Înainte cu un sfert de ceas de orele 13:00 am găsit multă linişte, în sală dacă erau vreo trei-patru oameni. Cât am stat noi pe-acolo, vreo zece minute, a mai venit doar o singură familie cu trei persoane cu drept de vot şi o singură doamnă foarte în vârstă.
„Procesul de votare a decurs bine, fără incidente sau probleme deosebite, la vot prezentându-se până înainte de orele 13:00 aproape 20% din cetăţenii cu drept de vot aflaţi pe listele noastre (circa 360 de persoane din 1.836), cei mai mulţi prezentându-se ca număr în jurul orelor 12:00.  Sperăm să recuperăm prezenţa la vot poate mai pe după-amiază, oricum până acum prezenţa e mai slabă decât a fost în vară, până la această oră, la alegerile locale. Nu e ceva ieşit din comun doar la secţia noastră, am înţeles de la colegi că suntem destul de aproape de media pe ţară de la această oră”, ne-a declarat preşedintele secţiei de votare, doamna Maria Oana Paris.
Şi la această secţie am stat de vorbă cu o persoană ce a venit la vot, petroşeneanul Victor Pârva: „Am venit cu soţia şi fata, care e majoră, să votăm, aşa cum facem la toate alegerile. Astăzi votul nostru a fost pentru un trai mai bun pe viitor şi pentru crearea de noi locuri de muncă pentru tineri. Eu lucrez acum la Mina Uricani. Am 42 de ani şi vreau să vă spun că este a patra mină la care lucrez într-un interval de timp destul de mic, după închiderea minelor de la Dâlja şi Petrila. Anul viitor se închide şi Uricaniul, nu ştiu unde voi mai merge şi ce fac ăştia 2-3 ani cât mai am până la pensie. Nu prea e normal ce se întâmplă cu mineritul, cu Valea Jiului, de aceea sper ca după votul de azi guvernanţii să-şi întoarcă faţa şi spre noi, minerii, dar şi spre tinerii din Valea Jiului aflaţi în căutare de locuri de muncă”.

Comenteaza

Comenteaza