Petrileanca RAMONA ROSULESCU / File de poveste. Urmele istorice lăsate de politicienii care s-au pozat cu huila din Valea Jiului

381

De-a lungul timpului, în ultimii 15 ani cel puțin, pragul societății huilei din Petroșani a fost trecut de fruntașii politici ai țării.

Însuși președintele Ion Iliescu, creatorul Mineriadei, a fost prezent pe 1 octombrie 2003 la sediul Companiei Naționale a Huilei din Petroșani. Mesajul optimist al lui Ion Iliescu denotă doar un discurs politic rupt de realitatea socio-economică a Văii Jiului.   DSCN9901

 

iliescu”În primul rând, doresc să apreciez eforturile făcute de Compania Națională a Huilei, pentru redresarea activității, după șocul pe care l-a reprezentat disponibilizarea masivă a personalului din 1997 și orientarea spre modernizarea și creșterea eficienței mineritului din Valea Jiului. Urez, totodată, succes colectivului tehnic și personalului, conducerii companiei și sindicatelor în abordarea și rezolvarea problemelor care au mai rămas ca și conlucrarea cu factorii locali în promovarea programelor de dezvoltare a Văii Jiului” – a scris Ion Iliescu în Cartea de Onoare a CNH/CEH.

 

 

În 5 august 2006, lista vizitatorilor este completată de Ioan Codruț Șereș, la acea dată ministrul Economiei și Comerțului. Dacă în 2003 Iliescu vedea „redresare și orientare spre modernizare și eficiență„, tinerețea lui Șereș l-a așezat pe acesta mai aproape de soclul realității. La acea vreme, Șereș sublinia ”importanța huilei de Valea Jiului pentru România”.

 

DSCN9903

 

”Doresc ca anul 2006 să reprezinte anul revigorării activității miniere a CNH. Mult succes serescolectivului de angajați ai Companiei pentru că economia României are nevoie de huila produsă în Valea Jiului” – Codruț Șereș.

 

 

 

 

 

 

În 2009, la un an de la accidentul colectiv de la mina Petrila, președintele Traian Băsescu a revenit în Valea Jiului. De atunci au rămas și urmele în ”Filele de Poveste” singura carte care va vorbi despre relația de colaborarea dintre politicieni și minerit. Băsescu a fost rezervat în aprecierea activității miniere, mesajul său fiind direcționat spre zona umană, emoțională.

 

DSCN9905

 

-”Transmit tuturor minerilor din cadrul Companiei Naționale a Huilei profundul meu respect, le urez sănătate și să intre în anul 2010 cu speranță și încredere” – Traian Băsescu.

 

 

 

 

 

 

 

”Împreună vom reuși” a fost mesajul caracterizant al unui secretar de stat din Ministerul Economiei prezent și el în Valea Jiului.

Suprapunerea realității efective din acest bazin carbonifer pe descrierile/concluziile unor vizite de lucru cu iz preponderent politic evidențiază acea fisură care nu a permis consolidarea activității miniere și din cauza căreia minele din Valea Jiului acum sunt îngropate în întunericul economic. Rodin Traicu vede în 28.06.2012 ”supraviețuirea și dezvoltarea sectorului energetic”.

 

 

DSCN9909

 

După numai jumătate de an, în „zona de tradiție” a ajuns însuși ministrul Economiei social-democratul Constantin Niță. PSD-istul nu a avut mână bună, urările lui având efect invers.

 

DSCN9910

 

”În urma vizitei din 15.02.2013 m-am convinsnita că mineritul în Valea Jiului trebuie să existe și să se dezvolte în concordanță cu cerințele sistemului energetic național. Doresc succes minerilor din această zonă de tradiție”- Constantin Niță.

 

 

 

 

 

 

 

Mai mult politician decât ministru, Niță nu a predat staff-ului tehnic de la CEH și cheia succesului, lăsând dezvoltarea zonei de tradiție în bătaia vântului.

 

14 noiembrie 2014, cu numai o zi înainte de a se împlini 7 ani de la jertfa ortacilor din Valea Jiului pe altarul sistemului energetic național, Răzvan Nicolescu a tranzitat Valea Jiului de la est la vest. După ce a fost alături de ortacii de la mina Petrila, mina care a scris istoria neagră a mineritului din Valea Jiului în ultimul deceniu, Răzvan Nicolescu a coborât în mina Lupeni. ???????????????????????????????

 

Am avut astăzi plăcerea să vizitez mina Lupeni, una dintre cele care asigură securitatea energetică arazvan României de peste 100 de ani. Am coborât în subteran ca un semn de respect pentru aceia care lucrează acolo și care, în condiții dificile, fac ca România să fie una dintre cele mai independente energetic state ale Uniunii Europene. Privesc cu optimism către viitor. Cărbunele trebuie să rămână parte a mixului energetic românesc. Ca ministru voi milita cu toată convingerea în acest sens. Este momentul însă în care trebuie să arătăm mai multă solidaritate, mai mult realism, și o gândire pe termen lung. Productivitatea, performanța, condițiile de lucru trebuie îmbunătățite. Este nevoie, deasemenea, de o mai mare corectitudine în aprecierea muncii, de o deplină integritate și un real profesionalism al tuturor celor implicați – Răzvan Nicolescu.

 

 

 

 

 

De la realismul și îndemnul la integritate și profesionalism al tehnocratului Răzvan Nicolescu, alunecăm din nou în panta politică, de această dată a lui Andrei Gerea.

 

???????????????????????????????

 

Succesorul lui Răzvan Nicolescu la Ministerul Energiei, Andrei Gerea, rămâne în sfera declarațiilor politice, singura punte reală de legătură cu mineritul din Valea Jiului fiind salutul ”NOROC BUN!”.

gereaCu dorința de a vedea mienritul din Valea Jiului cum scrie pagini de istorie și peste ani, cu speranța că gândurile bune ale celor care trudesc aici vor prinde contur, le doresc tuturor minerilor multă sănătate și fericire. Noroc bun! – Andrei Gerea.

 

 

 

 

Pragul societății huilei, devenită din 2012 Complexul Energetic Hunedoara, a fost trecut și de tehnocratul Victor Grigorescu. Acesta a venit, a văzut, a coborât în mină la Lupeni și a lăsat cea mai adâncă urmă pe obrazul mineritului din grigorescuValea Jiului – semnarea certificatului de deces. Și asta fiindcă cererea de insolvență indicată și acceptată de Grigorescu nu a reprezentat altceva decât o șaradă pentru ceea ce urma să se întâmple.

 

Statul, prin instituțiile sale, a demonstrat că factorii decidenți sunt doar figuri politice sau figurine coordonate politic, iar starea de fapt sau analiza pe fond nu au nicio legătură cu adevărul, dreptatea sau funcționarea unui stat de drept ce se proclamă stat european.

Ramona ROȘULESCU

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza