Fotoreportajul unui eveniment: / „Dovleacul – vedeta toamnei”

350
În chip de argument…
Şcoala Gimnazială „I. D. Sîrbu” Petrila şi Şcoala Gimnazială Petros-Baru au derulat un parteneriat educativ, constând în valorificare tradiţiilor româneşti, ca o reacţie la provocările lumii contemporane şi la influenţa sărbătorilor de import asupra elevilor. Tematica pro­iectului a constat în cunoaşterea semnificaţiei şi importanţei dovleacului în cultura noastră românească.
Partenerii proiectului au fost clasa a II-a A de la şcoala din Petrila (cadre didactice: Liliana Gheban şi Veta Dogaru) şi clasa I A de la şcoala din Petros-Baru (cadre didactice: Claudia Chirilă, Greta Negru şi Aurelia Mihăilescu). Din parteneriat a mai făcut parte şi Primăria comunei Baru.
Repetiţii…
Vineri, la prima oră, înainte de plecarea la Baru, elevii din Petrila au făcut ulti­mele repetiţii, şi-au verificat elemen­tele de recuzită. Dar şi panourile expoziţionale, cu lucrările realizate: schiţe, desene, colaje (foto Repetiţii).
Pâine şi sare… Expoziţii…
La Căminul Cultural din Baru, cei din Petrila au fost întâmpinaţi, tradiţional, cu pâine şi sare (foto Pâine şi sare). Peste tot, în holul de la intrare, în sală, pe scenă, dovleacul a fost personajul principal, fie decorat, fie pe panouri expoziţionale (foto Expoziţii).
Evaluări… Muzică, dansuri…
Sala a fost plină de elevi, cadre didactice, părinţi. Mai toţi cei din Baru erau îmbrăcaţi în costume populare. Bucuria, voioşia şi emoţiile se puteau vedea pe chipurile tuturor.
S-a început cu proiecţia unor slideshow-uri în care gazdele şi oaspeţii au prezentat realizările anterioare, în cadrul proiectului, fiind un fel de evaluare.
Spectacolul, în mod inedit, a început în sală, cu cântece ale claselor partenere (foto În sală).
A urmat evoluţia pe scenă, cu scenete, muzică populară, dansuri. Aplauzele îndelungi au „evaluat” prestaţia micilor „artişti”…
(foto Pe scenă)
Fotografia de grup… Degustări…
La finalul spectacolului, toţi au urcat pe scenă pentru fotografia de grup… (foto Fotografia de grup).
Emoţiile au trecut, dar a urmat „Dovleacul în arta culinară”, adică degustarea unor mâncăruri tradiţionale. Până şi torturile au fost sub forma unor dovleci. S-a renunţat chiar şi la băuturile pe care le vedem pe rafturile tuturor magazinelor, fiind înlocuite cu limonadă „de casă”… Copiii au socializat, au început să se cunoască în mod direct, au alergat prin curtea căminului cultural, s-au jucat cu mingea.
Dacă înainte de această întâlnire au fost ore întregi de învăţare a unor roluri, de repetiţii, de pregătire a decorurilor şi a expoziţiilor, conchidem cu vorbele cronicarului: „A meritat osârdia…”
Declaraţii (şi) oficiale…
Claudia Chirilă – coordonator, Baru: „Probabil toată lumea se întreabă de ce am ales acest titlu pentru proiect. Din cauza influenţei din ultima perioadă a tradiţiilor de import, ne-am gândit să valorificăm, din nou, tradiţia românească. Am structurat acest proiect în mai multe domenii de activitate, dorind să evidenţiem importanţa dovleacului în literatură, în matematică, în creaţia plastică, în arta fotografică, arta culinară… Dorim din ce în ce mai multe asemenea activităţi, deoarece ne aduc împreună, atât pe noi, dascălii şi copiii, cât şi pe oamenii din comunitate”.
Liliana Gheban – coordonator, Petrila: „Noi am răspuns cu bucurie la invitaţia colegilor noştri din mediul rural, chiar am vrut să organizăm un schimb de experienţă cu copiii de la ţară. Şcoala noastră derulează foarte multe proiecte de colaborare cu multe judeţe din România, dar la ţară nu am fost niciodată. Copiii din Petrila, dintr-un mediu urban, au fost foarte încântaţi să vadă cum e la ţară”.
Liliana Răducanu – comitetul de părinţi, Baru: „Ne-am bucurat de iniţiativa doamnei învăţătoare Claudia Chirilă în vederea realizării acestui proiect. Este o mare bucurie pentru copiii noştri, pentru educaţia lor, suntem foarte bucuroşi pentru că frumosul, adevărul şi tradiţia românească trebuie să fie evidenţiate”.
Daniel Simion – viceprimar, comuna Baru: „Din partea comunei Baru este o deosebită plăcere şi o onoare să avem această acţiune. Noi, primăria, am acordat tot sprijinul şi am dori să fie cât mai multe acţiuni de genul acesta. Sperăm să putem avea alternative şi la alte sărbători internaţionale, cu ceea ce avem noi, românesc şi tradiţional”.
de Ionel Zmau

Comenteaza

Comenteaza