Gânduri despre închiderea minelor din Valea Jiului

476

Înainte de toate vreau să precizez faptul că sunt un miner al Văii Jiului și scriu în numele multor ortaci , colegi și prieteni.
Sătui de lupte sindicale josnice , îmbătați de articolele din presă propagandiste și obosiți de muncă , grijuri și nevoi , ne confruntăm cu o situație socio-economică fără precedent.Europa dictează , România nu ne vrea , dar cu noi cum rămâne?

Mi-aș dorii să nu ne victimizăm , să fim mândri în continuare că suntem mineri , dar suntem victime , victime ale unei societăți neo-comuniste politizate fără scrupule , amatoare de bârfe și can-canuri , victime ale unei țări care vrea să ne îngroape în rușine și sărăcie.

Viața de miner nu este ușoară și am aflat asta cu toții încă din anii tinereții.De ce am ales să fim mineri?Deoarece asta eram cu toții îndrumați încă de pe băncile școlii , asta au făcut părinții noștri.Înainte de revoluție și chiar după școlile profesionale te ademeneau cu contracte , contracte în care aveai dreptul la bursă și un loc de munca după terminarea studiilor , am fost educați să devenim mineri și ne-am dorit să devenim mineri.Cei dinaintea noastră au venit de buna voie unii , alții au fost detașați , adunați de prin sate sărace din Moldova , cu promisiunea unei noi vieți , păcăliți și aduși în trenuri pline , de un regim socialist , aceia dragii mei au fost părinții noștri , oameni care au trudit din greu in minele din Valea Jiului și unii și-au dat chiar și viața pentru o bucată de pâine!

Acum domnilor politicieni , ne mai amintim de ei doar in 6 August și ne pozăm cu coroane de flori fără scrupule jignindu-le memoria și pe noi generațiile actuale uitându-ne de tot.Societatea , presa din țară , politicienii , cu toții aplaudă și îmbrățișează noul concept , resurse regenerabile , eco , cu toții vor să închidă minele de cărbune.Bun , perfect de acord dacă asta se cere și mai nou tot ceea ce boierii din Europa cer , zis și făcut de țara noastră ,  nu a lor dar mă rog … haideți să o facem ca la carte cum spune românul , chiar dacă mă condamn singur , măcar generațiile viitoare să plece departe de aici!

LEGEA MINELOR CAPITOLUL VII – ÎNCHIDEREA MINELOR
(1) Activitatea miniera de exploatare a unui zăcământ încetează când: 
    a) resursele minerale exploatabile s-au epuizat; 
    b) continuarea exploatării a devenit imposibila datorită unor cauze naturale – inundații, surpări, alunecări de teren sau provocate – focuri endogene, explozii de gaze -, ale căror efecte nu pot fi înlăturate prin intervenții tehnice, în condiții economice; 
    c) exploatarea a devenit nerentabila economic. 
Cine dragii mei se fac vinovați de punctul C , nu aduc acuze , vă las pe voi să vă dați cu părerea , este ușor să acuzăm dar haideți să căutam soluții !Oare politicul ? O fi conducerea trecută , poate noi?

ART. 52 
 (1) Inițiativa de încetare a activității unei mine sau cariere aparține titularului licenței de exploatare, care prezintă autorității competente o cerere însoțită de planul de încetare a activității actualizat, cuprinzând: 
    a) motivația încetării activității, bazată pe o documentație tehnico-economică; 
    b) programul tehnic de dezafectare sau conservare a exploatării, ce va include si programul de monitorizare a factorilor de mediu post-închidere. în cazul companiilor și societăților naționale miniere, programul va fi aprobat în prealabil de ministerul de resort; 
    c) programul de protecție socială a personalului, prin redistribuire si/sau reconversie profesională, despăgubiri financiare și/sau măsuri de dezvoltare regionala pentru crearea de noi locuri de munca, întocmit conform legii, după consultarea cu grupurile afectate, si aprobat de autoritatea competenta în domeniul protecției sociale. în cazul companiilor și societăților naționale miniere, acesta este aprobat în prealabil și de ministerul de resort; 

Dezafectare , conservare , protecție socială , despăgubiri … nu mai pot citii am lacrimi în ochi , pe bune , avem noi dreptul acesta?De mâine i-mi caut loc de muncă , am auzit ca se plătește bine la … stai că nu îmi aduc aminte IBM , sau APPLE sau ce mai avem noi în Valea Jiului parcă NASA , nu vă e rușine domnilor politicieni , nu este de muncă în Vale , muncă decentă după ani și ani de minerit , dar nu vă e de loc rușine! Și ce știm noi să facem că avem o viață întreagă de minerit în spate , am lucrat și șase zile pe săptămâna și am lucrat și non stop doar ca să ne păstrăm amărâta și chinuita pâine și asta de peste 15 ani.

Vreți să scăpați de noi , prea bine , să fie decent și legal , să nu credeți voi că minerul asa obosit cum este el și prost cum îl credeți voi o să lase pâinea din mâna copiilor lor așa ușor zâmbind!
Ne condamnați la sărăcie , foamete , pe noi și copii noștri , postați pe Facebook tot felul de idei și comentarii idioate și asta chiar și unii dintre noi , termocentralele aruncă cu noroi în noi , dă vina pe noi , noi pe ei , sindicatele unii pe alții , cei cu adevărat responsabili dau din umeri nu ne mai instigați! Nu ne mai folosiți! PROȘTILOR VĂ SPUN azi ne pierdem pâinea noi dar mâine va venii și vremea voastră că țara asta are un obicei prost să închidă tot și să ne arunce slugi la străini.

Eu vă spun tuturor în numele ortacilor din Valea Jiului , haideți dracului să lăsăm luptele sindicale și bârfele pe Facebook și să ne unim odată pentru totdeauna pentru un scop comun și nobil , SĂ CONTINUĂM ATÂT CÂT SE MAI POATE SĂ DUCEM O PÂINE ACASĂ LA COPII ȘI DACĂ O FI SĂ TERMINĂM SĂ O FACEM LEGAL , RESPECTÂND ART.52 , acordați-ne șansa să ne pregătim de viitor decent , nu neglijați impactul social și nu uitați de noi minerii !

Cu mult bun simț mă semnez : ștefan vasile ban
                                                                           NOROC BUN!

 
Bieții mineri
publicat de cenaclul Lumina Lina
 
REF: Noroc bun și vai de voi,
Breasla cea mai des furată,
Și suntem, vai de noi,
Țara cea mai dezbinată.
 
Pe ei i-am scos mereu în stradă,
Și ca soldați sau praf de pușcă,
La propagandă, în paradă,
Dar i-am ținut de fapt în cușcă.
 
S-au folosit de ei guverne,
De fața lor tumefiată,
S-au dat în urma lor consemne,
Și zile de închisori, răsplată.
 
În 90, erau tovarăși,
Un ESCU, ce spunea palavre,
Și au rămas la vârf aceiași,
Distributorii de otrave.
 
Acum sunt folosiți minerii,
Si-n urma lor rămâne  frica,
Să dau un crezământ “Puterii”,
Când ei de fapt nu au nimica.
 
Le vor plăti străinii file,
De condică  bolnăvicoasă,
Și așa se vor sfârși cu zile,
În munca cea tuberculoasă.
 
În acest timp predestinații,
Ce guvernează fără bine,
Vor face zilnic inovații,
Din șpagă, cont în bănci străine.
 
Dar vai, ateul n-are milă,
Și nici morală, cum se știe,
Și spun: mineri- marionete,

 

sau Noapte Bună, Românie !

Comenteaza

Comenteaza