Grație celor de la Apa Serv, / „Povestea apei” din Valea Jiului a fost aflată vineri și de tinerii de la Cercul de Arte Vizuale din cadrul Clubului Copiilor Petrila

22
de Corneliu BRAN

Ediția a II-a a workshop-ului „Povestea apei”, organizat de S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., s-a desfășurat în aceeași locație ca și prima dată, Stația de Tratare a Apei Jieț. De data aceasta, cu alți invitați. Ce s-a întâmplat vineri, 6 septembrie, la obiectivul de pe Cheile Jiețului, puteți afla în cele ce urmează.

Participanții la workshop
Înainte cu vreo 30 de minute de ora stabilită pentru începerea acțiunii, angajații de la Stația de Tratare Jieț, în frunte cu cei din conducerea Apa Serv, erau pregătiți să-i întâmpine pe elevii de la Clubul Copiilor Petrila, mai exact pe cei ce fac parte din Cercul de Arte Vizuale, coordonat chiar de directorul clubului, profesorul Radu Chința, de asemenea un pasionat al picturii și unul dintre artiștii plastici consacrați ai localității din estul Văii Jiului, precum și câțiva elevi de la Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” din Petrila, care cochetează cu pictura și cu arta în general, având dezvoltat acel sentiment artistic moștenit și dezvoltat ulterior prin exerciții de creație și muncă artistică susținută constant, lucruri fără de care nu s-ar putea ridica ștacheta, pas cu pas, așa cum i s-a întâmplat oricărui artist.
Directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică, însoțit de experimentatul inginer Florin Donisă și de însărcinatul în relația cu presa, Daniel Preda, au fost cei care i-au întâmpinat încă de la poarta stației pe tinerii petrileni, unii venind însoțiți de părinți, alții fiind însoțiți doar de profesorul Radu Chința și soția dumnealui, doamna Cipriana Chința, de asemenea profesor la Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” din Petrila.

Dintre munți, direct în casele oamenilor…
Primul lucru pe care l-au aflat tinerii, chiar de la Cristian Ionică, a fost de unde vine apa în stație, fiind duși să vadă captarea de pe Jieț. Apoi, acestora li s-a arătat și explicat tot fluxul tehnologic al stației, începând de la rezervoarele de apă și până la ceea ce se întâmplă în marile bazine din hala mare ce le adăpostește, acolo unde nisipul și alte cele folosite, inclusiv aparatură și utilaje, pe care le-a tot explicat în câteva rânduri, cristalizează și curăță apa și o fac să ajungă curată, potabilă, în locuințele și gospodăriile noastre.
Ascultând atent explicațiile și informațiile directorului de la ape și, ulterior, ale inginerului Donisă, copiilor nu le-a trebuit mai mult de o jumătate de oră ca să înțeleagă cum apa din pârâul de munte ajunge fain-frumos în bucătăriile și băile lor de-acasă, ei fiind impresionați de tot ceea ce au văzut, asta reieșind din ce ne-au spus unii dintre ei ulterior, dar și din expresia fețelor lor.
După un tur al fluxului tehnologic, acțiunea se afla doar la jumătatea ei, mai fiind destule de făcut după programul zilei. A urmat „cireașa de pe tort”, în sensul că, sus, într-o sală ce adăpostește un laborator, la o masă lungă, unde au încăput toți cei 17 elevi prezenți, toți membri ai cercului de desen, tinerii au trebuit să picteze pe pânză, în timp record, un tablou cu subiectul legat de ceea ce au văzut, sau un moment din trăirile lor față de periplul de pe fluxul tehnologic, „pete de culoare și de impresii, o frântură din imaginație legată de informațiile primite azi ”, după cum s-a exprimat mai plastic chiar profesorul Chința.

Scurtă conferință de presă
În timp ce copiii își pregăteau pensulele și materialele ajutătoare (bureți pentru colorat, material plastic colorat, acuarelele și așa mai departe), într-o altă sală, directorul general Cristian Ionică și directorul clubului, Radu Chința, au acordat presei câteva declarații legate de acțiunea în sine, toate acestea finalizându-se cu semnarea unui protocol ce va parafa o colaborare permanentă între cele două instituții, un fapt „mai mult decât benefic pentru Clubul Copiilor Petrila, pentru copiii de-acolo, cei de azi, dar și cei din generațiile viitoare ale clubului, Apa Serv fiind o instituție care poate oferi copiilor nu doar simple informații legate de apă, de mediul înconjurător și echilibrul apei în natură, ci și informații vizuale, primite aici, la această stație, la stația de epurare de la Livezeni, sau în alte puncte de lucru importante, care ne aduc apă curată în locuințele noastre”, după cum s-a exprimat la un moment dat Radu Chința.
„Văd că se cimentează acest parteneriat pe care-l avem noi, clubul nostru din Petrila, cu Apa Serv, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, copiii având cel mai mult de câștigat. N-am putut să facem treaba aceasta în vară, când am avut tabăra de creație, dar recuperăm și facem astăzi ce doream atunci (…). Ceea ce facem noi acum este o parte a culturii noastre, a civilizației noastre, este practic un experiment artistic care se numește Povestea apei și creațiile elevilor noștri vor rămâne ca o mărturie a ceea ce înseamnă această frumoasă poveste, o poveste care pentru comunitatea locală înseamnă viață, în sensul că fără apă potabilă omenirea, comunitățile locale nu ar avea cum să supraviețuiască. Ne bucurăm că tinerii de care ne ocupăm la cercul de pictură au o astfel de ocazie și pot apoi să ne și transmită, prin pictură, impresiile lor față de ceea ce au văzut aici și față de informațiile primite. Este, dacă vreți, o simbioză între gândirea lor și stările lor sufletești și un fragment din realitatea care ne înconjoară, în cazul de față această stație unde apa este tratată ca să ajungă potabilă și, apoi, să ajungă să fie folosită de noi toți pentru a supraviețui, fiindcă, nu-i așa, fără apă potabilă nu se poate trăi…”, a menționat printre altele artistul plastic și profesorul Radu Chința.
De partea cealaltă, directorul general Cristian Ionică a subliniat printre altele:
„(…) Am ajuns în zilele noastre, unde suntem în aceeași uzină de apă de la Jieț, care are și ea o Poveste a apei. Ea a fost pusă în funcțiune în anul 1987 și până în anii 2014-2015 ea a avut același flux de tratare, dar care crea în anumite momente, deloc puține, multe deficiențe, ceea ce făcea să nu putem livra apă potabilă către populație pe perioade de timp destul de mari, lucru care ducea la oprirea stației, la muncă multă ore multe în care orașul Petrila și o parte a orașului Petroșani nu aveau apă la robinetele locuințelor. Așa că această poveste a apei a continuat și la Apa Serv, stația reabilitându-se în totalitate după un efort susținut de către toate părțile, Apa Serv, consiliul județean și primăriile din Vale. Gândiți-vă că aici ce vedeți acum sunt de pe vremuri numai pereții, în rest tot ceea ce înseamnă flux de tratare, reactivi folosiți pentru tratarea apei, substanțe de dezinfecție a apei, utilaje și instalații și așa mai departe, totul a fost adus nou și modificat pentru ca să ne încadrăm în tot ce înseamnă normă europeană. Dar până la urmă, normă europeană înseamnă o siguranță a populație din punct de vedere a apei folosite, o siguranță că oamenii din Vale beneficiază de apă potabilă. De aceea, chiar dacă mai mult de jumătate din copiii Văii au vizitat până acum uzina de apă de aici, cred că a fost interesant pentru ei să vadă pe viu cum se prepară apa și care este procesul tehnologic pentru producerea apei potabile. Mai mult aș zice, până la urmă tot copiii sunt cei care transmit informația cea mai reală. Dacă eu încep și spun chestiuni legate de partea tehnică, poate până la urmă ajung să denaturez într-un fel sau altul această poveste frumoasă a apei… dar copilul, fără să aibă multe cunoștințe tehnice, transmite exact ce vede, simplificând povestea dar dând-o foarte real.
Adică, el transmite ulterior părinților, altor copii, că a văzut că vine o apă în stație dintr-un pârâu, care zicem noi că e cristalin acum când nu plouă, dar care poate să devină o apă tulbure când vremea se strică, apă care după ce trece prin stație ajunge o apă potabilă, deci sigură. Ca toată povestea asta frumoasă să fie legată și de partea artistică, după prima ediție, când noi toți, colegii de la Apa Serv am fost impresionați de gândirea copiilor și ce au putut ei realiza prin pictura pe sticlă, astăzi am zis că e momentul să organizăm ediția a doua, de data aceasta picturile fiind pe pânză, iar odată cu acest moment să încheiem și un parteneriat între cele două instituții. Am vrut să facem toate acestea înainte de începerea școlii, dar nu mai devreme de a-i lăsa să se bucure de vacanță în lunile de vară, astfel încât pe viitor să avem parafată și în scris această colaborare plăcută”.

Parafarea colaborării între instituții. Două cadouri simbolice
Demn de subliniat, după parafarea înțelegerii și pe hârtie, cei doi directori au făcut un schimb de mici cadouri: directorul de la ape i-a înmânat directorului petrilean cartea scrisă de colegul nostru, scriitorul și jurnalistul Marian Boboc, „Vremea Apeductului”, o carte-document foarte bine documentată, cu documente vechi și poze rare și care prezintă de fapt chiar „Povestea apei” în Valea Jiului (o poveste a ceea ce a însemnat grija față de posibilitatea de a avea în Valea Jiului, pentru comunitatea de-aici, apă potabilă încă de acum peste 100 de ani și cum s-a scris istoria realizărilor a ceea ce ține de acest subiect vital pentru omenire, în timp ce directorul de la clubul copiilor i-a dăruit lui Cristian Ionică „un momârlan”, practic un simbol al zonei în care noi trăim cu toții, momârlanii fiind, se știe, băștinașii găsiți aici de românii veniți din toate regiunile țării și de toate etniile care au venit să muncească în Valea Jiului la minele de cărbune, începând acum peste un secol și jumătate înainte de zilele noastre și până pe la finele anilor `80, când „mirajul huilei” s-a cam încheiat în Vale, încet dar sigur, după 1990 începând practic decăderea mineritului de huilă din cauza a mai multor factori și a multor – foarte multor – greșeli de guvernare, de care nu vom mai aminti azi, aici, dar cu siguranță că le știu toți cititorii, toată lumea din Vale având un gust amar față de ceea ce s-a întâmplat în ultimele trei decenii, de parcă ar fi fost un adevărat „război” al românilor contra… românilor… și din care nimeni n-a câștigat, toată lumea – și România ca țară – pierzând!).

Desene lucrate cu talent. Și cu mult suflet
Trecând la partea practică, sau mai bine zis artistică a ceea ce s-a întâmplat vineri la stația de tratare de pe Jieț, copiii, foarte talentați din ce am văzut și ne-am convins în doar câteva minute de la debutul acțiunii, s-au apucat intens de treabă. Au știut imediat să pună în valoare pe pânză ceea ce au văzut ori au simțit în plimbarea lor pe fluxul tehnologic al stației de tratare. Și ca să vă faceți o scurtă impresie la ceea ce spunem, în doar câteva minute pe pânzele acelea, albe la început, au apărut tot felul de peisaje colorate, personaje sau combinații de culori și forme, albastrul, culoarea apei, fiind desigur predominant. Niște picturi realizate, în orice caz nu doar cu talent ci și cu mult suflet și pasiune, într-un timp record, ceea ce denotă încă o dată că aceste haruri primite de la Dumnezeu nu sunt date oricui și, mai ales, ele trebuie puse în valoare într-un cadru organizat și prielnic dezvoltării lor. Iar aceste cercuri de desen, cum e și cazul celui din Petrila, trebuie susținute de comunitățile locale și de autoritățile județene, cum de altfel se întâmplă deocamdată (deși, să recunoaștem, în materie de implicare și mai ales de alocare de fonduri, întotdeauna de la județ ar fi loc de mult mai bine!).
Am luat câteva cuvinte și de la doamna profesor Cipriana Chința, cea care se ocupă permanent de acești tineri talentați. „Este o acțiune foarte interesantă și instructivă pentru elevii noștri. Noi am mai fost aici și anul trecut, pentru acești copii aceste acțiuni nefăcând altceva decât să le dezvolte creativitatea și mărirea cercului de informații, dar și spontaneitatea, aria de cunoaștere a lucrurilor ce ne înconjoară, puterea de a înțelege anumite chestiuni de lângă noi. Le oferim, zic eu, o zi plăcută și interesantă. Copiii sunt foarte creativi, observați probabil ce bine și ce repede lucrează și de aceea îi și luăm anual în tabăra de creație din Parâng. Așa a fost și vara aceasta și acum închidem practic ciclul acțiunilor de creație din vacanța mare, ținând cont că suntem încă abia la început de septembrie și înainte de școală cu câteva zile”.
Despre tabăra din Parâng amintită de doamna profesor vom discuta într-un alt material.

Concluzii
Concluzia acestui workshop, la care și ZVJ a luat parte prin subsemnatul, este aceea că astfel de acțiuni cu copii sunt absolut binevenite, în condițiile în care orizontul cunoașterii și dezvoltării unui tânăr are nevoie și de chestiuni practice, văzute la fața locului, de exemple unde comunitatea a reușit, cum e și cazul celor de la societatea de apă și canalizare, operatorul regional care în momentul de față este la un nivel mult ridicat față de mulți alți operatori de profil din toată țara! Da, fără niciun fel de suspiciune, Apa Serv este azi operatorul dat ca exemplu pozitiv de alți operatori regionali din România referitor la investițiile făcute, la banii europeni atrași prin proiecte bine fundamentate și realizate, practic un „munte de euroi atrași în Vale”, cum ne spunea anul trecut un director venit tocmai de la Sibiu la o ședință pe tema apei în Parâng. Iar copiii noștri au de fiecare dată ce vedea și auzi atunci când pășesc la unul sau altul dintre obiectivele acestei instituții, acolo unde sunt întâmpinați întotdeauna de adevărați profesioniști în tot ceea ce înseamnă producerea apei potabile și conducerea ei spre locuințele noastre.

Comenteaza

Comenteaza