Gunoiul care “împute” lucrurile în Consiliul Local Petrila

369

Gunoiul – o problemã care pare fãrã rezolvare. Consilierii petrileni sunt dezbinati si de gunoaie, nu doar de interesele politice. Sedinta Consiliului Local Petrila nu a fost una deloc linistitã. Deponeul ecologic de la Bârcea Mare nu functioneazã, iar gunoiul menajer trebuie depus în alte locatii special amenajate.

Proiectul de hotãrâre privind “stabilirea tarifului de salubrizare pentru activitatea de colectare, sortare, transport si depozitare deseuri menajere si încheierea unui act aditional la contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare al orasului Petrila” a fost încã un sâmbure care a generat aprinse discutii în rândul consilierilor locali.

Douã variante

Edil Sal Prest, societatea de gospodãrire din Petrila, a prezentat douã propuneri consilierilor. Una în care gunoiul este transportat la Horezu si altã variantã în care deseurile menajere sunt depozitate la Petrosani, pe platforma de la Dâlja. Varianta cu depozitarea gunoiului la Petrosani costã 317,02 lei/tona de deseuri depozitatã, în timp ce varianta Horezu costã 293,71 lei/tona de deseuri depozitatã. Proiectul a stârnit rumoare în rândul consilierilor locali.

“Am vrut sã vã readuc aminte cã acum câtiva ani, noi am avut posibilitatea sã creem un deponeu ecologic la noi în oras unde costurile noastre de depunere erau eglae cu zero, dar astãzi ne propuneti sã alegem din douã variante. Eu nu voi vota acest proiect. Nu votez niste proiecte de hotãrâri care vin dupã ce noi puteam sã avem în orasul Petrila un deponeu care sã ne fi asigurat mai multe variante si solutii pentru problemele pe care noi astãzi le avem tocmai pentru cã la acea vreme ne-am încãpãtânat”, a spus consilierul local Constantin Ramascanu (PNL).

Oficialii primãriei Petrila sustin cã varianta depozitãrii gunoiului la Horezu este mai ieftinã, dat fiind faptul cã acolo operatorul este privat, în timp ce platforma de la Dâlja este administratã de Pregoterm, societatea de gospodãrire din subordinea Primãriei municipiului Vulcan.

“Viceprimarul s-a interesat si la Horezu, iar acolo pretul de depunere este mai mic. La fel este si pretul negociat cu transportatorul, de la Petrila la Horezu. La Horezu e operator privat, iar la Dâlja e Pregotermul, iar pretul este aprobat în Consiliul Local Vulcan si nu negociazã. E pretul pentru toatã Valea Jiului. Am luat în calcul cele douã variante pentru cã cu cât putem duce mai mult la Horezu e mai bine pentru cã e în interesul nostru, e un pret mai mic, dar în conditiile în care nu se poate transporta la Horezu, sã avem posibilitatea sã ducem si la Dâlja. În functie de justificãrile pe care Edil le depune la primãrie, în functie de asta vom proceda”, a spus Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.

Si reprezentantii serviciului de gospodãrire din Petrila au oferit lãmuriri suplimentare. “Preturile sunt estimate la un tonaj aproximativ de 5850 de tone. Costurile preconizate sunt pe tot anul si le-am estimat la 5850 de tone. Este o medie pe cele patru luni de functionare a societãtii, cât am transportat si depozitat. Populatia va fi taxatã tot cu 7 lei/mc/persoanã”,  a spus Doinita Bãlãnesc, director Edil Sal Prest Petrila.

Consilierul local, Ilie Pãducel, a propus ca problema sã fie rezolvatã, cu rapiditate, de Consiliul Judetean Hunedoara. “Consiliul Judetean a scos a doua oarã la licitatie contractul, dar existã contestatii si acum. Nu stiu dacã vor reusi în urmãtoarele 3-4 luni de zile sã îl punã în functiune. În conditiile în care nu vor reusi acest lucru, au luat hotãrârea sã îl atribuie direct”, a mai spus primarul orasului Petrila. Totodatã, actualului primar al orasului Petrila i s-a reamintit faptul cã el a fost unul dintre cei care în trecut s-au opus cu vehementã realizãrii unui deponeu ecologic pe raza orasului Petrila. “Eu sunt unul dintre cei care s-au opus vehement si la momentul acesta dacã ar trebui sã votez tot asa as vota, pentru cã nu sunt de acord ca pe Dealul Maleii sã se depunã gunoiul din Valea Jiului. am vãzut cum se administreazã deponeele în România si cum se lucreazã cu ele. Chiar dacã plãtesc mai mult pentru gunoi, vreau sã trãiesc într-un oras curat, într-un oras cu aer curat. Ar fi fost pãcat sã ne poluãm noi singuri aici”, a concluzionat Vasile Jurca. Astfel, gunoiul petrilenilor va fi depozitat fie la Horezu, fie la platforma temporarã de la Petrosani.

Monika BACIU

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza