Guvernul a aprobat bugetul SNÎMVJ. CEH-ul mai aşteaptă cel puţin până în 9 mai

228

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului are, începând de miercuri, buget de venituri și cheltuieli. Actul care permite funcționarea normală a societății formată din minele considerate neviabile a fost aprobat, miercuri de Executiv. Cea de-a doua  societate energetică din Hunedoara, Complexul Energetic, rămâne încă fără buget cel puţin până în 9 mai.

SNÎMVJ are un buget de venituri și cheltuieli echilibrat. Cum este beneficiară de subvenție, SNÎMVJ nu poate înregistra nici plusuri și nici minusuri.

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobată miercuri, bugetul de venituri și cheltuieli al SNÎMVJ, aferent anului 2014, are 259.122 mii lei atât la venituri cât și la cheltuieli.

Reprezentanții SNÎMVJ speră ca bugetul să fie publicat cât mai repede în Monitorul Oficial. Nu de alta, dar minerilor din cadrul societății nu le-a fost majorat sporul de pericol întrucât a lipsit bugetul. Dacă actul va fi publicat în Monitorul Oficial, sporul de pericol ar putea fi majorat, în urma semnării unui act adițional între sindicatul reprezentativ Huila și conducerea SNÎMVJ, de la 1 mai.

De cealaltă parte, CEH-ul rămâne încă fără BVC. Actul proiectat pe exerciţiu financiar negativ se află, potrivit conducerii CEH, la Ministerul Finanţelor pentru avizare. Cei din conducere susţin că societatea energetică nu va primi aviz favorabil pe proiectul de buget până la prezentarea unui plan de eficietizare a societăţii.

„Eu spun că până în data de 9 mai vom prezenta programul de reorganizare şi eficientizare în Consiliul de Administraţie. Apoi, îl vom prezenta şi ministerului pentru a primi avizul pe buget”, a declarat, pentru GDD, Aurel Niculescu, directorul CEH.

Pe fondul neaprobării BVC-ului CEH şi a ieşirii din termen a contractului energeticienilor tensiunile în rândul angajaţilor cresc.

„Neaprobarea BVC-ului exclude posibilitatea încheierii unui nou CCM. Mai mult, administraţia nici măcar nu s-a consultat cu sindicatele şi a propus în proiecţia de buget eliminarea unor drepturi ale angajaţilor. Vom vedea cum vor explica această decizie. Cred că luna mai va fi o lună a mişcărilor de protest. Suntem pe punctul de a declanşa conflictul de muncă”, a declarat, pentru GDD, Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, tergiversarea iniţierii negocierii contractului de muncă, care reprezintă vina exclusivă a angajatotului, are o explicaţie acum.

„Ştiau ce proiecţie bugetară au. Ştiau ce ajustări au făcut în încercarea de echilibrare bugetară şi se tem să le spună oamenilor adevărul. Au forţat peste limita legală termenul de negociere şi au pus energeticienii în iminenta situaţie în care cel mai probabil vor rămâne fără CCM începând cu data de 1 mai 2014. Federaţia Energetica, la care din păcate sunt afiliate şi sindicate din minerit, a boicotat la rândul său iniţierea negocierii, iar acum caută să divizeze CEH şi să închidă minele din Valea Jiului. Deciziile sunt amânate pentru a fi linişte socială în perioada electorală. Nimeni nu gândeşte economic, pentru perspectiva CEH, de aceea complexul acumulează datorii şi nu există nici acum o gândire de redresare”, a mai spus Nica.

Datoriile acumulate de Complexul Energetic Hunedoara depăşesc 150 de milioane de euro, din care cele comerciale reprezintă aproape 30 de milioane, restul fiind credite ale termocentralelor și datorii la stat.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza