Guvernul caută soluții pentru a trece clădirile istorice ale minei Petrila în administrarea primăriei din localitate

272

Aproape un an a trecut de la momentul în care mai multe clădiri ce au făcut parte din patrimoniul minei Petrila au fost incluse pe lista monumentelor istorice, însă până la acest moment nimeni nu știe exact cum se va face transferul acestora către administrația locală.

”În Valea Jiului am început să lucrăm la soluțiile pentru preluarea de către primărie a clădirilor de la mina Petrila care au fost declarate patrimoniu istoric și/sau care ar putea fi folosite pentru alte activități locale”, susține consilierul pe probleme economice al premierului Dacian Cioloș, Ionel Dancă.

Mai mult de 7 milioane de lei este valoarea clădirilor ce au aparţinut fostei unităţi miniere din Petrila, pe care administraţia publică ar vrea să le preia de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. În total, este vorba despre 15 imobile, o parte dintre ele fiind incluse deja în patrimoniul naţional.

 

Valoarea clădirilor a fost stabilită în urma unei evaluări comandate şi plătite de SNIMVJ, care a costat 8.300 de lei. Valoarea stabilită de evaluator este foarte apropiată de cea de inventar, iar clădirile ar urma să ajungă în patrimoniul Primăriei Petrila. Este nevoie, însă, de acceptul Ministerului Finanţelor şi de cel al Ministerului Energiei.

„Am făcut procedură şi valoarea la care au fost evaluate este foarte apropiată de valoarea de inventar şi anume la 7,3 milioane de lei le-am avut noi în inventar şi la 7,4 milioane de lei au fost evaluate. Vorbim de cele 5 clădiri de patrimoniu, plus cele 10 solicitate de primărie. Acestea au fost reevaluate ca să le avem în vedere pentru a putea să le cedăm ca şi proprietate. Deocamdată nu este stabilită procedura legală, aşteptăm avizul de la Ministerul Culturii pentru celelalte clădiri, să le putem demola şi pe acestea să le păstrăm. Încă nu avem raportul Comisiei, care s-a întrunit săptămâna trecută. Undeva pe săptămâna viitoare o să-l primim, pentru ca apoi Primăria să facă demersuri către Ministerul Finanţelor şi cel al Energiei să le preia”, susținea directorul SNIMVJ, Aurel Anghel.

Chiar dacă mai sunt unele etape legale de parcurs, Primăria Petrila se gândeşte deja ca imobilele cu valoare istorică să fie restaurate pe fonduri europene. Viceprimarul oraşului, Dorin Curtean, spune că deja se lucrează la un proiect ce urmează să fie depus pentru finanţare.

În decembrie anul trecut,  Ministerul Culturii a oprit demolările de pe fosta platformă industrială a Minei Petrila şi asta după ce a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Culturii prin care clădirile au fost încadrate în grupa valorică “A”. Preparația veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi sunt clădirile monumente istorice de la mina Petrila încadrate în categoria “A”. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, dar aceasta a fost demolată de administrația locală înainte ca lista să fie avizată de oficialii Ministerului Culturii.

Demersul de clasificare al clădirilor a fost făcut de Vasilică Jurca – viceprimar la acea vreme  – împreună cu Irina Iamandescu, Ilinca Păun și Ina Stoian- arhitecte din București, Cristina Sucală – arhitect Franța, Dragoș Dascălu – profesor de arhitectură la Cluj și Ion Barbu. Prin acest demers, clădirile cu valoare istorică au scăpat de la demolare, după ce au fost iniţial prinse în programul de închidere şi ecologizare a Minei Petrila, contract câștigat de Castrum Corporation. Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este de circa 20,5 milioane de lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”.

Lucrările de demolare de la Petrila au fost reluate numai în cursul acestei luni, iar din cauza întârzierilor SNÎMVJ a cerut Comisiei Europene acceptul de a prelungi termenul de închidere al unității miniere.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza