Hale de 90 de MILIARDE lei vechi, la Petrila?

388

Autoritãtile locale de la Petrila par sã fi gãsit closca cu puii de aur. Edilii din Petrila au gãsit, undeva într-o pusculitã dositã, circa 90 de miliarde de lei vechi pentru construirea unor hale de productie.

Liberalii nu au votat, dar proiectul a trecut

Proiectul a fost supus spre aprobarea consilierilor locali. Liberalii nu au votat pentru acest proiect de hotãrâre. Cristian Oros, consilier local independent, s-a abtinut de la vot, însã cum social-democratii au majoritatea în consiliul local, proiectul de hotãrâre a trecut. Proiectul de hotãrâre prevede aprobarea indicatorilor “tehnico-economici pentru obiectivul de investitii constructie spatiu de productie în orasul Petrila”. “Suma necesarã pentru lucrarea mentionatã anterior este de 9.101,354 mii lei, va fi prevãzutã sI suportatã din bugetul local de la cap. 70, locuinte, servicii sI dezvoltare publicã”, aratã proiectul. Autoritãtile locale si-au propus realizarea unor hale pentru atragerea de investitori.

“Având în vedere faptul cã în orasul Petrila activitatea minierã s-a restrâns, în ultimii ani fiind efectuate mai multe disponibilizãri din acest sector de activitate, deoarece în localitate nu existã investitii majore care sã ofere locuri de muncã, în oras fiind fortã de muncã disponibilã, se doreste construirea unui spatiu de productie pentru atragerea de investitori capabili sã angajeze aceste persoane”, aratã expunerea de motive.

2-1-2

Consultanta si asistenta tehnicã, aproape 50% din valoarea halelor

Consilierii locali ai PNL s-au opus acestui proiect de hotãrâre, care în opinia lor este exagerat din punctul de vedere al costurilor. Cornel Preda, consilier local PNL, sustine cã aproape jumãtate din bugetul alocat pentru aceste hale se duce pentru consultantã si asistentã tehnicã.

“Nu am avut si nu am nimic împotrivã în ceea ce priveste construirea acestei hale pentru cã este un lucru benefic pentru orasul Petrila, dar din punct de vedere al costului acestei hale mi s-a pãrut exagerat. Este o sumã cu care eu nu am fost de acord din mai multe motive. În primul rând, hala propriu-zisã a fost evaluatã la circa 50 miliarde de lei vechi si vreo 40 de miliarde de lei vechi se duc pe apa sâmbetei, pe consultantã, asistentã tehnicã, pe diferite cheltuieli neprevãzute. Nu mi se pare corect ca la cheltuielile neprevãzute sã cuprindã peste jumãtate de miliard de lei vechi. Mi s-a pãprut mult în ceea ce înseamnã consultanta. Cel care face proiectul nu el se ocupã si de partea de consultantã si asistenta tehnicã? Le-am zis si domnilor cã nu este corectã aceastã sumã si nu am votat pentru construirea acestei hale la acest pret. Dumnealor (edilii locali-n.r.) au venit cu precizarea cã a fost fãcutã doar de proiectant”, a declarat Cornel Preda, consilier local PNL.  Consilierii PNL au fost indignati de faptul cã în deviz aproape jumãtate din suma totalã este destinatã consultantei si asistentei tehnice.

“Dai 20 de miliarde pentru protectia mediului si amenajare teren? Le-am zis cã doar nu pun covor sintetic, iar domnul primar a zis cã se va amenaja si o parcare. Sã dea Dumnezeu ca aceastã halã sã fie populatã ca sã nu rãmânã pãrãsitã ca si colibele momârlanilor pe vârful muntelui. Totusi trebuie sã fim obiectivi, corecti si cinstiti fatã de cetãtenii orasului. La situatia noastrã economicã din orasul Petrila mi se pare o sumã exagerat de mare”, a mai spus consilierul PNL, Cornel Preda.

Un alt consilier local care nu a votat acest proiect de hotãrâre a fost independentul Cristian Oros. Acesta s-a abtinut la vot, motivând cã suma alocatã pentru realizarea halei de productie este exageratã.

“M-am abtinut pentru suma este extraordinar de mare. Mi se pare la valoarea aceasta undeva la la peste 25% din bugetul primãriei. Mi se pare enorm de mult, sã ajungi undeva la o valoare de 2 milioane de euro în conditiile în care se alocã aproape jumãtate pentru asistentã tehnicã sau consultantã. Totusi am vãzut cã primarul de la Petrosani a zis cã o halã costã undeva între 800.000-1.000.000 de euro, iar la noi sã o facã cu 2 milioane de euro, mi se pare exorbitant. Vrem sã construim, dar la sume acceptabile”, a declarat Cristian Oros, consilier local independent la Petrila.

60% din bugetul primãriei pentru halã

Bugetul primãriei orasului Petrila aferent anului 2017 încã nu a fost votat, dat fiind faptul cã promulgarea bugetului national s-a realizat cu întârziere. Chiar si asa, consilierii petrileni sustin cã mai bine de jumãtate din bugetul pe anul acesta ar fi alocat pentru realizarea halei.

“Bugetul local pe anul trecut a fost undeva 160 miliarde de lei. Sã nu uitãm cã prin închiderea minei Petrila bugetul a scãzut cu cel putin 5 miliarde de lei. Deci bugetul va fi undeva la 150 de miliarde de lei, scoatem aproape 100 de miliarde si mai rãmânem cu 50 de miliarde. Noi am aprobat în mandatul anterior suma de 50 de miliarde de lei de la bugetul local pentru asfaltare trotuare, strãdute prin diferite zone ale orasului. atunci îmi pun un semn de întrebare, cu ce rezolvã restul problemelor?”, a mai spus consilierul Preda.

Potrivit documentelor care prevãd realizarea halei, aceasta ar urma sã fie construitã într-un interval de 16 luni.

Monika BACIU

antetCVJ_resize-1

Comenteaza

Comenteaza