
de Corneliu BRAN
Miercuri, 11 iunie, la întâlnirea de partid care a avut loc la Bucureşti la care au participat şi mai mulţi lideri PSD, printre care şi premierul Victor Ponta, senatorul UNPR de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu a ridicat şi anumite probleme legate de minerit şi de situaţia Complexului Energetic Hunedoara.
„Vă spun sincer, premierul Victor Ponta este foarte interesat de susţinerea industriei energetice şi extractive şi, implicit, de mineritul din Valea Jiului. La toate punctele ridicate de mine s-a arătat interesat şi i-a spus tânărului ministru Nicolaescu să se ocupe foarte atent şi de partea ce ţine de minele de huilă şi de acest complex energetic. De altfel, în acest sens l-a şi numit secretar de stat pe domnul Andronache, fostul director general al CEH, care cunoaşte foarte bine oamenii din conducerea acestui agent economic, dar şi problemele existente. Din câte văd, există preocupare, există factori responsabili, atât la nivel de minister, cât şi la nivel de complex energetic, se fac eforturi, inclusiv financiare, mai rămâne ca şi cei din Valea Jiului să se implice mai mult, astfel ca viaţa acestui complex energetic să asigure stabilitate Văii Jiului şi cetăţenilor săi”, ne-a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu.
Să nu uităm că senatorul a reuşit să aducă, în timp, la minele noastre şi să le arate viaţa din subteran a ortacilor câteva personalităţi politice ale vremii, cum ar fi Mircea Geoană şi Dan Diaconescu, ambii făcându-şi atunci timp în a sta în mină de vorbă cu oamenii, chiar la locurile de muncă din abataje. Poate că n-ar strica în viitorul apropiat ca senatorul Văii Jiului să-l aducă să vadă cum e viaţa de mină şi ce importanţă are mineritul pentru zona noastră şi pe premierul Victor Ponta. Care ar avea astfel ocazia să afle, chiar de la ortacii din subteran, ce probleme au, ce le lipseşte, ce trebuie făcut pentru salvarea acestui sector de activitate. Mai uşor se vede totul în mină decât dintr-un birou sau din rapoarte scrise. Este o temă de reflecţie şi-l aşteptăm pe premier în Valea Jiului. Văzând la faţa locului cum stau lucrurile, poate că premierul ar lua mai rapid şi mai energic toate măsurile care trebuie, menite să dea un suflu nou mineritului, de fapt să-l resusciteze: retehnologizarea mai rapidă, angajări şi formări de mineri şi specialişti minieri, materiale la locul de muncă, drepturi salariale şi anumite facilităţi care să exprime cu adevărat munca grea a acestor oameni.