Haralambie Vochiţoiu, senatorul Văii Jiului: / „Sunt singurul parlamentar care am fost şi miner. Cu toate acestea nu am avut acces niciodată să iau decizii directe privind soarta mineritului…”

309
de Corneliu BRAN
Nu întâmplător la conferinţa de presă susţinută vineri, lângă senatorul Văii Jiului s-a aflat preşedintele Ligii Pensionarilor Mineri „Valea Jiului”, fostul deputat Ion Hortopan. 
Veste bună pentru pensionarii din minerit
La primul punctul al conferinţei au fost discutate ultimele acţiuni întreprinse de senatorul Vochiţoiu şi Liga Pensionarilor pentru rezolvarea problemei facilităţilor pensionarilor din sistemul minier. Care, după cum se prezintă situaţia actuală, ar expira la 1 ianuarie 2015.
Cum în mai toate ţările Uniunii Europene aceste facilităţi acordate nu dispar odată cu trecerea în nefiinţă a fostului miner, statele respective oferind aceste drepturi câştigate prin muncă şi sudoare de aceşti cetăţeni care au slujit mineritul, printr-o muncă deloc uşoară şi cu multe pericole, acest lucru se doreşte a fi respectat şi în România, minerii noştri nefiind cu nimic mai prejos faţă de omologii lor, din contră am zice, ei având de suportat mult mai multe, ţinând cont de condiţiile grele de muncă din abataje şi subterane faţă de minele din Europa de Vest sau Centrală.
„Insistenţele repetate ale ligii noastre la parlamentarii Văii Jiului, la premierul României şi la membrii Guvernului, la ministrul Muncii Rovana Plumb, la prefectul Sorin Vasilescu s-au concretizat în mod special datorită intervenţiei şi susţinerii senatorului Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu. Astfel, am primit un răspuns favorabil la una din cererile noastre. Pe 17 iunie, la orele 9,00, domnul senator Vochiţoiu ne-a facilitat o întâlnire cu ministrul de interne şi vicepremierul Gabriel Oprea. Până la Bucureşti delegaţia ligii noastre, formată din 22 de persoane, s-a deplasat cu un microbuz pus la dispoziţie tot de senator, căruia încă o dată îi mulţumim. Ministrul Gabriel Oprea ne-a spus la întâlnire că ne rezolvă o singură problemă, practic cea mai importantă, ca aceste facilităţi primite de pensionarii din sistemul minier să continue şi după această dată. Eventual, contravaloa­rea acestora să fie primită de către cei aproximativ 10.000 de pensionari mineri din Valea Jiului, bărbaţi şi femei, direct pe cuponul de pensie, aşa cum primesc şi pensionarii mineri din Germania sau din celelalte ţări ale UE, din care acum facem şi noi parte. Vicepremierul Gabriel Oprea ne-a promis că o să primim în continuare aceste facilităţi până Dumnezeu ne va lua de pe faţa pământului. Ne-a promis că, împreună cu ministrul Rovana Plumb, va încerca să rezolve această problemă în mod favorabil pensionarilor. Totodată, domnul ministru Oprea ne-a promis şi că ne va intermedia o întâlnire cu ministrul Rovana Plumb, pentru a discuta împreună şi a încerca să soluţionăm favorabil toate celelalte 7 cereri ale noastre”, a declarat Ion Hortopan. Care i-a mulţumit încă o dată, în mod public, senatorului Haralambie Vochiţoiu.
Senatorul n-a vorbit mult pe această temă, lăsând „faptele să vorbească”, dar a ţinut să puncteze faptul că acest termen pus în 2009, când 2014 părea încă departe, s-a datorat „incompetenţei miniştrilor din Guvernul Boc”, care au negociat prost şi în genunchi nişte chestiuni importante, care pot afecta foarte mult viaţa unor categorii de oameni, cum sunt şi pensionarii din sistemul minier. „Eu am tot atras atenţia şi atunci că paşii care se fac pentru salvarea mineritului, dar şi în negocierile cu U.E., C.E. şi alte instituţii, nu sunt normali şi nu vor aduce decât probleme şi mai mari şi pe alocuri suferinţă, dar, din păcate, nu am fost ascultat, iar ceea ce spuneam atunci se vede treaba că azi se adevereşte”, a susţinut senatorul Vochiţoiu.
Egalizarea vârstei standard între femei şi bărbaţi, de neconceput pentru Vochiţoiu 
Un alt subiect fierbinte care vizează toate femeile din România a fost dezbătut vineri de senator. „Nu sunt de acord ca femeile din ţara noastră să se pensioneze la 65 de ani! (…) În alte state europene, dacă după 60-62 de ani femeia vrea să meargă la muncă, ea este stimulată cu 10-15% la salariu. Să nu uităm că munca unei femei nu se termină la serviciu, femeia are grijă în mare parte şi de copii, de educaţia lor de zi cu zi, dar şi de gospodărie în general. Femeia este şi mamă şi soţie, este liantul unei familii, este cea care menţine echilibrul şi cea care are multe responsabilităţi. Ce a făcut madam Câmpeanu, ea însăşi pensiona­ră, este de neimaginat! Eu n-am fost de acord nici atunci, nu sunt de acord nici acum (…). Este absolut aiurea acest lucru şi voi face totul ca această propunere să nu fie adoptată de sistemul legislativ românesc”, a specificat senatorul Văii Jiului.
Accesarea de fonduri structurale în zonele periurbane
La următorul punct al discuţiei, senatorul Vochiţoiu a făcut referire la unul din puţinele „motoare de dezvoltare” pe care le mai are românul: fondurile structurale puse la bătaie de U.E. pentru dezvoltarea afacerilor.
„Am promis şi momârlanilor şi barabelor din Valea Jiului că anul acesta vor putea accesa bani pentru dezvoltarea rurală, ţinând cont că în zona noastră există foarte multe sate aparţinătoare oraşelor şi municipiilor. Sunt peste 20 de miliarde de euro alocate pentru dezvoltarea rurală de către UE în perioada 2014-2020. Ar fi păcat ca cei din Valea Jiului care stau în zone periurbane să nu poată accesa aceşti bani. Mulţumesc pe această cale primăriilor din Valea Jiului că au acceptat să clasifice, repede, aceste zone ca fiind periurbane, mai rămâne ca şi în legislaţia naţională să se rezolve această problemă”, a spus printre altele senatorul.
Rentă viageră pentru sportivi
Ultimul punct al conferinţei de presă susţinută de senatorul Haralambie Vochiţoiu la Petroşani a vizat o propunere legislativă iniţiată de senator, care are ca obiect modificarea şi completarea Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi a sportului în sensul „introducerii unui nou articol  prin care să beneficieze de o rentă viageră şi sportivii de performanţă ce vor obţine la competiţiile următoare clasarea pe locurile patru, cinci şi şase la Jocurile Olimpice, precum şi cei care obţin medalii de argint şi de bronz sau se clasează pe locurile patru, cinci şi şase la campionatele mondiale şi europene”.
„Oameni care au fost campioni sau au obţinut rezultate notabile la campionatele olimpice, mondiale sau europene şi care şi-au dedicat tinereţea şi o mare parte din viaţă sportului românesc de performanţă, adevăraţi ambasadori ai României care n-au avut timp şi de altceva, la bătrâneţe au ajuns să-şi vândă medaliile din cauza sărăciei şi problemelor în care trăiesc. Acest lucru este de neimaginat şi trebuie corectat. Există şi în Valea Jiului exemplul luptătorului din Petrila, Mircea Risipitu şi mulţi alţii ca el. Trebuie să facem ceva să-i ajutăm pe aceşti oameni cu o rentă viageră”, a menţionat senatorul.
UNPR îl vrea preşedinte pe Ponta
La final, senatorul a răspuns şi întrebărilor puse de ziariştii prezenţi. Una dintre ele viza pe cine susţine UNPR la alegerile prezidenţiale din toamnă. Senatorul UNPR a răspuns foarte franc şi pe scurt: „Pentru UNPR există un singur candidat la preşedinţie: Victor Ponta… Şi cu asta cred că am spus tot”.
Referitor la soarta mineritului Văii Jiului şi, implicit, a Complexului Energetic Hunedoara, senatorul a răspuns printre altele: „Sunt singurul parlamentar care am fost şi miner, cu toate acestea nu am avut acces niciodată să iau decizii directe privind soarta mineritului. După cum ştiţi, cu toate acestea, mereu am încercat să mă implic, să atrag atenţia, să aduc aici oameni importanţi care să ia decizii favorabile mineritului. Şi acum fac tot ce pot şi caut toate posibilităţile să încerc să ajut mineritul Văii Jiului şi minerii. Am vorbit cu premierul, cu reprezentanţi ai guvernului ce pot lua decizii, toţi sunt de acord că trebuie ca mineritul să continue, pe baze economice solide, care să aibă un viitor. Premierul mi-a spus că doreşte ca soluţiile privind eficientizarea mineritului să vină din Valea Jiului, de la specialiştii noştri să vină soluţiile, iar dacă sunt viabile vor fi luate în considerare”.

Comenteaza

Comenteaza