Hunedoara are mai multe biserici decât școli și spitale la un loc. Peste 1,5 milioane de lei de la Primăria Petrila pentru bisericile din localitate.

260
Indiferent de cultul pe care îl reprezintă, bisericile din Petrila au fost, ca și celelalte din județ, abonate la banul public. Administrațiile locale din județ includ, anual, în buget, bani pentru biserici. Numai la Petrila, în ultimii 12 ani, au fost alocați pentru lăcașurile de cult, de la buget peste 1,5 milioane de lei.
Coincidență sau nu, au existat biserici care în anii electorali au primit între 20.000 și 86.000 lei.
Conform datelor făcute publice de Primăria Petrila, în anul 2004, din bugetul local au mers către instituțiile de cult 80.000 de lei. Cea mai mare sumă a primit-o Biserica Ortodoxă Jieț-Popi, 17.000 de lei.
În anul 2005, suma totală alocată de Primăria Petrila bisericilor a fost de 54.000 lei. Cea mai ”fericită” a fost Biserica Ortodoxă Cimpa.
99.900 de lei a dat un an mai târziu, Primăria Petrila, către biserici. Cea mai mare sumă – 20.600 lei, a fost alocată Bisericii Penticostale Lonea.
2007 a fost anul în care alocările pentru instituțiile de cult au atins suma de 100.000 de lei. 19.000 de lei au mers numai către Biserica Ortodoxă Petrila-Lonea.
În 2008, an electoral, alocarea către biserici din bugetul local a fost în valoare de 137 mii lei. Șase biserici: Biserica Ortodoxă Sf. Gheorghe, Biserica Ortodoxă Poieni, Biserica Ortodoxă Petrila Lonea, Biserica Ortodoxă Jieț-Popi, Biserica Ortodoxă Cimpa, Biserica Penticostală Cimpa au primit câte 10 mii lei. 14 mii lei au mers către Biserica Ortodoxă Bradu Taia. Suma cea mai mare, 30 mii lei, a fost alocată Bisericii Reformate Petrila.
Primul an după alegerile locale din 2008 a fost unul de criză pentru biserici. Acestea au primit de la Primăria Petrila doar 12.000 de lei. De acești bani au beneficiat Biserica Ortodoxă Sf. Gheorghe – 7000 lei, și Biserica Ortodoxă Cimpa și Biserica Penticostală Cimpa- câte 2500 lei.
Anul 2010 a adus din nou un prag de 137.700 de lei. Din această sumă, 73 de mii lei au mers către Mănăstirea ridicată de Nicolae Gui. Acest lăcaș de cult nu a primit în anii anteriori niciun leu de la administrația locală.
Un an mai târziu, 2011, de la bugetul local al orașului Petrila au fost alocați către biserici 80.000 lei. Suma de 50 mii lei a ajuns la Biserica Petru și Pavel, iar 30.000 lei la Mănăstirea lui Gui.
 
Anii electorali au dus banii în altar
 
Trei miliarde în anul electoral 2012, aproape două miliarde și jumătate în 2014.
 
Anul electoral 2012 a adus cu sine și cea mai mare cheltuială cu bisericile. Pentru toate – 300 mii lei. Printre lăcașurile de cult care au primit cele mai mari sume se numără Biserica Ortodoxă Taia și Biserica Ortodoxă Poieni cu câte 12.500 lei, Biserica Ortodoxă Cimpa și cea Apostolică câte 20 mii lei, Mănăstirea lui Gui 33 mii lei și Biserica Petru și Pavel cu suma de 86.500 lei.
206.900 lei reprezintă cheltuiala cu bisericile în 2013 la Petrila. Sumele alocate au variat între 5000 lei- Biserica Baptistă Petrila – și 50 mii lei – Biserica Petru și Pavel și Biserica Ortodoxă Poieni.
În 2014 suma totală alocată bisericilor la Petrila a fost de 235 mii lei. Cea mai mare sumă, 70 mii lei, a fost direcționată către Biserica Petru și Pavel. Mănăstirea lui Gui a mai primit încă 10 mii lei, iar Biserica Ortodoxă din Cimpa alte 60 mii lei.
În 2015, cheltuielile cu bisericile au scăzut sub 100 mii lei, alocările bugetare fiind de 95.000 lei. Cea mai mare sumă – 30.000 lei – a ajuns la Biserica Ortodoxă din Cimpa și la Biserica Petru și Pavel Petrila.
 
Primăria și enoriașii, singurele care susțin bisericile. BOR-ul lipsește
Biserica Ortodoxă Petru și Pavel de la Petrila este nou-construită. Primăria a alocat pentru acest obiectiv aproape 300 de mii de lei.

 

”Parohia noastră are un proiect nou pe Biserica nouă Sfântul Apostol Petru și Pavel care s-a terminat și acum deja aproape e gata fundația pentru centrul de zi pentru copiii de care avem noi grijă. Banii s-au dus pe construcția bisericii și a centrului de zi”, a declarat, pentru GDD, preotul Adrian Boantă.

Sursa citată a precizat că anul acesta nu a cerut, deocamdată, sprijin la primărie.

Aproape un milion de lei a costat construcția bisericii, restul de circa 700 mii lei  fiind obținute din donațiile credincioșilor.

Biserica Ortodoxă Petrila-Lonea a primit, în ultimii 12 ani, aproximativ 151.000 de lei de la Primăria Petrila. Veche din anul 1928, biserica a avut nevoie de reparații, iar acestea au fost decontate din bugetul local.

”Au fost lucrări de renovare a bisericii. Am dat toată tencuiala jos și am retencuit biserica, a fost stropită în praf de marmură, s-au vopsit turlele, n interior s-a placat cu marmură în partea altarului, cu gresie o altă parte, partea cea mai mare. Am avut și alte lucrări mai mici”, a declarat, pentru GDD preotul Marius Herța.

Conform sursei citate, anul trecut biserica a primit o sponsorizare, dar în rest nu a primit alți bani.

”BOR asigură niște fonduri pentru bisericile sărace. Eu sunt de cinci ani preot acolo și nu am făcut cerere pentru asta (la BOR-n.t.) dar știu că asigură bisericilor sărace și Biserica sprijin. Primăria nu ne dă în fiecare an. Pentru că biserica era într-o stare avansată de degradare, acum patru ani când am venit eu, am beneficiat de o sumă mai mare. Am schimbat și niște geamuri, am pus și centrală, calorifere, încălzirea. Nu primim în fiecare an”, a completat părintele Herța.

 
În judeţul Hunedoara sunt sute de biserici însă construcțiile continuă.
Mulţi hunedoreni consideră că sunt deja foarte multe lăcaşuri de cult, iar banii alocaţi pentru construirea lor ar putea ajunge într-un stabiliment pentru săraci ori bătrâni, pentru construirea unor spitale, ori chiar pentru şcoli şi grădiniţe. Dacă până în 1989 credinţa, religia erau marginalizate, iar bisericile au căzut nu o dată sub lama buldozerelor, după 1990 în România au început să fie construite noi şi noi lăcaşuri de cult.
 
Conform informaţiilor publicate de Secretariatul de Stat pentru Culte în 2015, în judeţ sunt fix 629 de biserici, cele mai multe aparţinând cultului ortodox. Practic, în judeţ există o biserică la 760 de locuitori.
Numărul lăcaşurilor de cult a crescut după anul 1990, asta în timp ce numărul unităţilor de învăţământ sau al spitalelor s-a tot redus. Astfel, datele INS arată că în judeţul Hunedoara funcţionau, în 2014, 120 de unităţi şcolare, jumătate din câte erau înregistrate în urmă cu un deceniu. De asemenea, în Hunedoara există zece spitale şi două sanatorii TBC, datele Institutului Naţional de Statistică arătând că în ultimele două decenii au fost închise sau integrate spitalelor circa 20 de policlinici.


Mihaela MIHAI
foto: Servus Hunedoara

Comenteaza

Comenteaza