Hunedoara: Criza vagoanelor pentru carbune s-a rezolvat, dupa ce sindicalistii au acceptat intarzierea acordarii tichetelor de masa

210

Criza vagoanelor de marfă pentru transportul cărbunelui extras din minele Văii Jiului spre termocentrale s-a rezolvat, după ce sindicaliştii au acceptat ca distribuirea tichetelor de masă ale minerilor să întârzie, iar banii necesari pentru acestea să fie redistribuiţi de administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) în vederea achitării unor datorii la compania de căi ferate.

„Situaţia s-a deblocat în cursul nopţii de luni spre marţi, iar vagoanele de marfă au venit la silozurile de cărbune. O parte din banii necesari pentru plata datoriilor la compania de transport feroviar au fost asiguraţi, după ce am semnat un protocol cu administraţia CEH, prin care acordarea tichetelor de masă a fost amânată până pe 21 februarie”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Potrivit liderului sindical, administraţia CEH a achitat companiei de transport feroviar suma de circa 1,5 milioane lei, din care 500.000 de lei reprezintă banii care ar fi trebuit alocaţi pentru tichetele de masă ale minerilor.

„Majoritatea oamenilor a înţeles situaţia de criză şi pericolul că fără aceşti bani se putea opri activitatea de producţie. Sunt şi oameni nemulţumiţi. Dacă tichetele de masă nu sunt acordate pe 21 februarie, cum prevede protocolul cu administraţia, nu excludem apariţia unor tensiuni sociale de care sindicatul nu poate fi făcut responsabil”, a completat Câmpean.

Preşedintele Sindicatului „Muntele” a mai spus că a primit asigurările necesare din partea administraţiei CEH că salariile minerilor vor fi plătite la timp.

Sindicatele din mineritul Văii Jiului au atras atenţia, luni, că de mai multe zile lipsesc vagoanele de marfă pentru transportul cărbunelui spre termocentrale, silozurile minelor Lonea şi Lupeni fiind pline cu huilă. Pentru a face loc altor cantităţi de cărbune, silozurile erau golite pe jos, astfel încât să nu blocheze activitatea de extracţie din subteran.

Situaţia de criză a fost semnalată de Sindicatul „Muntele” la Ministerul Energiei, iar luni sindicaliştii au trimis o adresă pe această temă premierului Viorica Dăncilă şi Prefecturii Hunedoara.

 

AGERPRES/(AS – autor: Sorin Blada, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)

Comenteaza

Comenteaza