Hunedoara, județul a cărui populație trăiește în zone urbane marginalizate. Tot mai puțini tineri în Valea Jiului

366

Un document guvernamental arată că 45 de localități din județul Hunedoara fac parte din zona montană defavorizată. La nivel naţional, judeţul Hunedoara face parte din categoria cu cea mai mare pondere a populaţiei ce locuieşte în zone urbane marginalizate. În aceste zone se regăsește între 5.8% şi 8.8 % din populația județului. Mai mult, Hunedoara este singurul județ din cadrul Regiunii Vest inclus în această categorie.

Hunedoara, județul îmbătrânit și depopulat

Un număr de 45 unități administrativ teritoriale din cele 69 ale județului sunt incluse, conform planului național de dezvoltare rurală, în zona montană defavorizată.

”Zona montană defavorizată a României, constituie un teritoriu special, de interes naţional, cu un imens potențial economic, social, cultural şi de mediu”, spun guvernanții.

Se referă la localitățile situate la peste 600 metri altitudine, unde agricultura nu se poate dezvolta. Din cauza zonei montane, a lipsei de soluții pentru dezvoltarea acestor localități, tinerii pleacă spre alte părți.

Scăderea demografică din județul Hunedoara este un accentuată. Județul se numără printre cele 10 care între recensămintele din 2002 și 20100 a înregistart o scădere a populației de peste 12 procente.

În Valea Jiului, scăderea populației a fost și mai accentuată. Aceasta a fost de 17.8 la sută. Mai mult, aici populația este îmbătrânită. În regiunea Vest, Hunedoara ocupă ultimul loc din punct de vedere al numărului populaţiei din grupa de vârstă 0-14 ani.

Șomajul „o realitate„.

Tot în actele guvernamentale se arată că ”în județul Hunedoara șomajul s-a dovedit a fi o realitate economică și socială persistentă, care a definit profilul economic al judeţului inclusiv în perioadele de creştere economică accentuată dinaintea crizei”. Pe teritoriul județului există ”nuclee” de concentrare a șomajului. Acestea sunt situate în special în zone miniere sau în comune situate la distanțe mari de principalele căi de comunicații și de locațiile de concentrare a investițiilor. O treime dintre șomerii județului se regăsesc în Valea Jiului.

Proiecte pe hârtie

Hunedoara mai are un pic și se ”dezintegrează”. Niciun Guvern nu a avut o strategie coerentă. Nici pentru județ, nici pentru zona Văii Jiului. Pe hârtie au fost puse soluții peste soluții. Practica a ucis însă orice idee administrativă. Investitorii nu vin în județ, iar ceea ce a mai rămas din economia acestuia e subminată continuu.

Comenteaza

Comenteaza