Hunedoara: Lanțul slăbiciunilor După CEH și SNÎMVJ a acumulat datorii la bugetul de stat

265

Managementul impus de stat duce la falimentarea societăților la care același stat este acționar majoritar. Exemplul imixtiunii politicului în economie se vede, cu ochiul liber, în Hunedoara. Situația economico-financiară în care se află Complexul Energetic Hunedoara s-a răsfrânt și la nivelul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, ambele societăți din Valea Jiului înregistrând datorii importante către bugetul de stat.

CEH-ul reprezintă piața de desfacere pentru huila extrasă de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, însă cum conturile complexului sunt mai mult goale, iar datoriile tind să le ajungă pe cele ale defunctei Companii Naționale a Huilei, nici minele nevaibile nu o duc mai bine din punct de vedere economic.

CEH-ul plătește pentru huila pe care o cumpără de la SNÎMVJ doar parțial. Atât încât minerii de la minele neviabile să își încaseze salariile și societatea să plătească stopajul la sursă. Se asigură astfel și la nivelul unităților pe închidere un climat social liniștit, minerii fiind mulțumiți atâta timp cât își încasează salariile.

Directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, a confirmat pentru GDD că societatea pe care o conduce înregistrează datorii către bugetul de stat.

”Avem datorii în ceea ce privește contribuțiile la stat aproximativ 12 milioane de lei pe lunile decembrie, ianuarie și februarie”, a precizat directorul SNÎMVJ.

Potrivit sursei citate, minele neviabile au plătit stopajul la sursă, însă banii nu au fost de ajuns pentru a acoperi toate dările către stat.

Huila vândută lunar de minele neviabile către CEH este estimată la circa 8-9 milioane de lei. Din această sumă, SNÎMVJ primește undeva la 7,5 milioane.

Conducerea societății formată din minele incluse  pe programul de închidere susține că datoriile Complexului sunt de doar 17 milioane de lei, asta pentru că se lucrează cu facturi la 60 de zile. Sunt surse însă, din cadrul aceleiași societăți, care afirmă că datoriile reale pe care CEH le are de achitat sunt de peste 30 de milioane de lei.

În timp ce cei de la CEH arătau cu degetul spre colegii de la minele neviabile, spunând că aici lucrurile nu merg bine în încercarea de a justifica achiziția de cărbune de pe piața din Banat- unde apropo nu există exploatări de huilă, cei de la SNÎMVJ se mulțumesc cu faptul că primesc banii pentru salariile angajaților.

La finele lui decembrie 2013, Complexul Energetic Hunedoara înregistra, către bugetul de stat restanțe în valoare de 28.488.377 lei, aproape 14 milioane reprezentând TVA.

Către bugetul asigurărilor sociale, restanțele CEH erau în valoare de 36.170.550 lei, din care cea mai mare sumă – 33.386.698 lei – fiind reprezentată de contribuțiia de asigurări sociale datorată de angajator. Alte peste 450.000 reprezintă contribuția de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale datorată de angajator, în timp ce peste 2,3 milioane reprezintă dobânzi și penalități.

Tot la finele lui 2013 CEH-ul înregistra către bugetul de șomaj restanțe în sumă totală de 786.190 lei, cea mai mare parte, 747.266 lei, reprezentând contribuția de asigurări de șomaj datorată de angajator.

Nici la sănătate lucrurile nu stau mai bine. Restanțele totale erau în valoare de 9.459.271 din care 8.922.136 reprezintă contribuția datorată de angajator.

Potrivit datelor ministeriale, la momentul fuziunii dintre CEH și SNH, ce a avut loc în august anul trecut,  datoriile diviziei energetice se ridicau la valoarea de 565.827.347 lei, iar datoriile diviziei miniere erau de 114.994.642 lei. Cele două termocentrale au acumulat datorii de peste 565 de mii  de lei în mai puțin de un an de zile, în timp ce datoriile minelor au fost acumulate în opt luni de funcționare.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului este condusă de social-democratul Aurel Anghel, cumnatul deputatului PSD Cristian Resmeriță. Și Complexul Energetic Hunedoara este condus tot de social democrați, mai exact de tandemul Daniel Andronache- Nicolae Drăgoi.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza