Iată cum va arăta giratoriul de la intrarea în Petroșani, și cum va fi el realizat, în detaliu!

300
de Alina PIPAN

Ieri a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru realizarea giratoriului de la intrarea în Petroșani.  Realiazarea acestui obiectiv, dorit de câțiva ani, cuprins și în plșanurile de dezvoltare a localității,  va ajuta la fluidizare traficului în zonă și reducerea numărului de accidente, fluidizarea circulației auto și pietonale (prin crearea de treceri de pietoni înainte de intrarea în sens), scăderea riscului de accidente rutiere și, nu în ultimul rând, crearea unei intersecții moderne, cu aspect plăcut, prin amenajarea de scuaruri și zone verzi.

Amenajarea giratoriului se va realiza la intersecția DN66 cu str. Dealului, terenul fiind proprietate a municipiului Petroșani – domeniul public.

Sensul giratoriu se va realiza din borduri prefabricate din beton. Diametrul inelului central va fi de 16 m, și doar o bandă de girație. Se vor monta semne de circulație și se vor aplica marcaje corespunzătoare pentru evidențierea sensului de circulație conform normelor în vigoare. Bordurile ce formează cele două ineluri ale sensului giratoriu, se vor vopsi reflectorizant pe o latură.

În momentul de faţă, intersecția este dirijată prin intermediul semnelor de prioritate.  În viitor sensul giratoriu propus va avea un diametru de 16m la interior și 28 m la exterior, iar acesta va fi situat în intersecția existentă, încadrând o bandă de circulație aferentă DN66. O dată cu realizarea sensului giratoriu, se va reface semnalizarea rutieră și marcajele aferente intersecției.

Sensul giratoriu se va realiza din borduri prefabricate din beton, dispunând de zone de protecție (din pavele prefabricate din beton) delimitate de marcaj carosabil; va dispune de o bandă de girație care va avea o lățime de 6m. Bordurile ce formează cele două ineluri ale sensului giratoriu, se vor vopsi reflectorizant pe o latură, conform detaliilor de execuție anexate.

Pe zona verde unde se construiește carosabilul se va crea o structură a drumului proiectat folosindu-se aceleași straturi ca la structura rutiera existentă. Pentru realizarea părții carosabile la sensul giratoriu se va executa o săpătură generală la h= -0,68m, după care se va trece la executarea parții carosabile astfel: – 30cm – balast – 20cm – piatră spartă – 8cm anrobat AB 2 – 6cm BAD22,4 – 4cm BA16.

 

La  baza  sistemului  rutier este stratul de umplutură  de  piatră   cu  pietriș,  în masă prăfoasă-nisipoasa, neagră  cu  îndesare mijlocie   Pentru desfășurarea circulației în bune condiții se vor crea marcaje rutiere și se vor amplasa indicatoare rutiere în conformitate cu legislația în vigoare.

Pentru o mai bună vizibilitate pe timp de noapte pe bordurile din beton se va aplica o vopsea reflectorizantă.

Pe zona verde în interiorul giratoriului exista un canal fără capac, motiv pentru care se va monta un capac de canal la cota proiectată. Pentru aceasta variantă nu este necesară strămutarea stâlpului de iluminat existent. Fundațiile bordurilor din beton se vor realiza din beton de marcă C20/25, conform detaliilor de execuție anexate prezentei documentații. Pentru crearea unui aspect plăcut, la interiorul sensului giratoriu, se vor amenaja zone verzi, cu iarbă plantată.

Sensul giratoriu, precum și intrările în intersecție vor fi re-marcate corespunzător, conform normelor și normativelor în vigoare. Astfel, înainte de intrarea în intersecție, se vor poziționa marcaje de cedare a trecerii, precum și semne de presemnalizare a intersecției cu girare. La interiorul sensului giratoriu propriuzis, se vor monta panouri de girație, iar marcajele de intrare în sens, se vor re-trasa corespunzător. Semnele și finisajele folosite, vor avea culori vii, de contrast, reflectorizante și fluorescente, pentru o bună vizibilitate, conform normelor și normativelor în vigoare.   Se vor realiza două treceri de pietoni, una aferentă DN66 dinspre Petroșani spre Hațeg, înainte de intrarea în intersecție, iar cea de-a doua aferentă străzii Dealului, înainte de intrarea în intersecție, marcate, presemnalizate și semnalizate ca atare, conform planului de situație propus

La proiectarea lucrărilor realizată de ArchiStudio s-a ţinut cont de normele şi normativele în vigoare cu privire la spaţiile necesare pentru amenajările căilor de acces și aspectul zonei. De asemenea, investiţia propusă s-a urmărit să se încadreze în aspectul exterior al zonei, prin aspect și volumetrie.

Comenteaza

Comenteaza