Ieri, la Lonea, / A fost meteor roşu de precipitaţii

296
de Corneliu BRAN
40 de minute la Lonea a plouat cu „viteza” de 27l/ mp!
O ploaie straşnică de vară s-a abătut ieri, 3 iulie, peste zona de est a Văii Jiului. A plouat cu găleata, a dat cu grindină, gheaţa fiind la un moment dat mare cât un ou de bibilică, ceea ce a făcut ca câteva parbrize să fie sparte în zona URUMP, şoferii respectivi fiind vizibil afectaţi de păţanie, printre care şi vreo câţiva taximetrişti.
Pentru că la un moment dat ploaia nu contenea, ba chiar dacă semne de înteţire, ne-am interesat la cei care ţin sub supraveghere cursul apelor din zona noastră, dacă nu cumva se poate ajunge la o nouă viitură, ca aceea de acum câţiva ani, când Cartierul Aeroport a fost inundat.
Sorin Corici, şeful S.H.I. Petroşani din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova, ne-a spus că dacă continuă să plouă aşa, atunci cu siguranţă vor fi probleme. Tot dumnealui ne-a spus că va reveni cu veşti la finalul furtunii. Aşa s-a întâmplat, iar veştile au fost, din fericire, mult mai bine decât ne gândeam: „Cel mai tare a plouat, timp de 40 de minute, între 13,50-14,30 la Lonea, unde am măsurat 27 de litri de apă căzută/mp. Este enorm, meteorologii spun în astfel de cazuri că este meteor roşu de precipitaţii. Bine că s-a oprit ploaia, altfel la Lonea erau probleme. Aşa au fost doar ceva probleme la rigole sau la şanţurile înfundate, dar astea ţin de administraţia locală şi de cetăţeni. Pe cursurile de apă nu sunt probleme niciunde în Valea Jiului, deci nici la Lonea. Alte cantităţi de apă căzute în urmă ploii de joi, în acelaşi interval de timp: Jieţ – 15 l/ mp, Iscroni, 14,8 l/ mp şi Petroşani (zona Aeroport) – 8,5 l/mp”.
Daniel Vişan, şeful SPADPP din cadrul Primăriei municipiului Petroşani, ne-a declarat imediat după încetarea furtunii că în Petroşani „nu s-au semnalat evenimente deosebite”. Totuşi, ne-a spus că în zona primăriei a fost semnalat un copac rupt de vânt. „În rest, nu sunt mari pagube şi nici alte incidente, cel puţin până acum nu ne-au fost semnalate. Alt copac rupt a fost semnalat şi în apropiere de Colegiul Mihai Eminescu”.

Comenteaza

Comenteaza