Ilie Păducel, primarul anului 2013: / „Dl. vicepremier Dragnea mi-a spus: Da, primare, te sprijin, pentru că ştiu că vrei să faci ceva bun şi necesar în oraşul Petrila” (II)

268

Insistenţa primarului
– Este important să existe o legătură bună cu un ministru de la Dezvoltare, care mai e şi vicepremier, pentru că acest minister poate ajuta o localitate sau alta cu investiţii, iar când e vorba de proiecte europene cu finanţare nerambursabilă cu atât mai mult contează sprijinul unui minister. Credeţi că Liviu Dragnea v-a ascultat părerile, urmând să ţină cont de ele şi apoi să vă sprijine, sau a fost doar un act de complezenţă, o chestiune care trebuia doar să umple agenda dumnealui de lucru şi apoi Dumnezeu cu mila?
– Nu a fost doar un act de complezenţă şi vă spun şi de ce, că am experienţă de atâţia ani în discuţiile cu cei din guvern. În primul rând, dacă era doar un act de complezenţă de 1-2 ore, vicepremierul nu ne-ar fi ascultat pe fiecare primar în parte, timp de zeci de minute. Fiecare am vorbit deschis, am spus ce dorim, ce proiecte avem şi aşa mai departe. Apoi, nu vreau să mă laud, dar după ore întregi de discuţii cu primarii, pe mine domnul vicepremier m-a primit din nou în audienţă, unde i-am mai spus o dată problemele punctuale ale oraşului Petrila. De altfel am lăsat la o doamnă secretar de stat dosarul cu problemele noastre, primind promisiuni că toate vor fi analizate.

„Schi în Şureanu” cu… vicepremierul Dragnea
– Totuşi, ce aţi discutat cel mai mult cu dumnealui în birou? Credem că lumea din Petrila ar fi curioasă să afle.
– Da, nu e un secret, printre altele cel mai mult am discutat de proiectul „Schi în Şureanu”, care pentru mine este una din priorităţile importante de viitor ale oraşului. În acest sens, am fost în audienţă după aceea la doamna ministru Pană, care e ministru pe Păduri şi Ape, şi sper ca în zilele următoare să rezolvăm această problemă.
– Mai concret, să se înţeleagă, ce problemă aveţi în legătură cu acest proiect turistic?
– Trebuie să ni se aprobe, în conformitate cu Legea 526, o suprafaţă de aproximativ 40 ha de pădure, aflată momentan la Romsilva, care urmează a fi defrişată pentru amenajarea celor patru pârtii de schi pe care le avem în proiect şi a culoarului pentru montarea telescaunului. A doua problemă, care aparţine tot de Romsilva, ar fi cea în care dumnealor ar trebui să ne transfere şi drumul care duce spre domeniul schiabil: drumul Petrila-Taia-Lunca Florii-Auşelu-Ţapu. Pădurea şi drumul s-ar putea transfera prin hotărâre de guvern, acestea urmând să treacă din administrarea Direcţiei Silvice în administrarea oraşului Petrila. Practic, ar rămâne tot în proprietatea statului, dar în administrarea oraşului şi nu a Direcţiei Silvice. Odată trecute în administrarea oraşului, administraţia publică locală poate accesa fonduri europene pentru modernizarea acestui drum.
– Ce răspuns v-a dat vicepremierul legat de aceste cereri?
– M-a trimis la doamna ministru Pană. Am prezentat două memorii. Pe unul l-am luat înapoi, l-am completat cu ce mi s-a cerut şi l-am trimis înapoi. Voi ţine legătura direct cu doamna ministru, domnul vicepremier sprijinindu-ne verbal. De altfel, vicepremierul mi-a dat siguranţă şi prin vorbele sale. Dl. vicepremier Dragnea mi-a spus: „Da, primare, te sprijin, pentru că ştiu că vrei să faci ceva bun şi necesar în oraşul Petrila şi voi fi de partea ta, aşa cum sunt de partea tuturor primarilor care fac treabă şi care fac lucruri necesare pentru localităţile lor”. Am garanţie că, aşa cum m-a ajutat domnul vicepremier cu alocarea banilor necesari pentru finalizarea locuinţelor sociale din Lonea, cu modificarea şi completarea Legii 526 care se referă tot la domeniul schiabil, aşa voi primi sprijin şi acum din partea dumnealui, un sprijin care nu mi-l dă neapărat mie, primarului, ci administraţiei publice locale petrilene şi cetăţenilor din Petrila.

Perspective optimiste
– Credeţi că din cele 10-11 proiecte mai importante cu care aţi mers la Bucureşti, măcar cinci le veţi realiza până în 2016, când se termină acest mandat? Sau, măcar să vă apucaţi de ele?
– Până în iunie 2016, o bună parte dintre ele se vor finaliza, iar unele vor fi demarate. Dacă ar fi să aleg din ele, mi-aş dori să fie demarate inclusiv proiectele de nivel judeţean – proiectul cu termoficarea centralizată – dar doar dacă se va gândi de la început să se ducă încălzirea până la apartamentul cetăţeanului şi nu până la scară sau la capătul străzii – şi cel cu troleibuzele pe linia Petrila-Petroşani-Uricani. Apoi, tot la nivel judeţean trebuie continuat pe Valea Jiului proiectul care vizează extinderea reţelei de apă şi de canalizare – cu fonduri europene, precum şi finalizarea proiectului privind gestionarea gunoiului menajer prin crearea unui deponeu ecologic şi închiderea gropilor de gunoi neconforme – cum e şi groapa noastră de la Petrila. Pe lângă aceste proiecte judeţene, cele 10 ale noastre odată finalizate ar însemna că la Petrila locuitorii noştri ar creşte pe scara confortului şi lucrurilor bine făcute. Eu am mai zis şi zic şi acum, dacă o ţinem aşa şi continuăm proiectele, combinat cu deschiderea unor noi locuri de muncă, în 2024 la Petrila am avea un oraş mic de munte, dar curat, plăcut, atractiv şi civilizat, cu infrastructură modernă şi cu tot ce trebuie. Sper să ne ajute Dumnezeu să le îndeplinim pe toate, şi să-i ajute şi pe cei care o să vină după noi la fel.
– Vorbeaţi de groapa de gunoi. Mai vine milionul de euro pentru închiderea gropii sau nu?
– Atenţie mare pentru toată lumea: aceşti bani sunt prinşi în proiectul de amenajare a deponeului ecologic de lângă Simeria. În proiect, de altfel, sunt cuprinse fondurile pentru închiderea tuturor celor 11 gropi neconforme din judeţul Hunedoara. Gropi care trebuie închise, pentru că aşa cere Uniunea Europeană, deci nimeni nu se poate juca cu acest lucru.

Mici, mici, dar importante…
– În afară de proiectele pe care le-aţi menţionat la început, ce alte obiective mai aveţi în acest an la Petrila?
– Nu ajung proiectele mari spuse la început? Bine, glumesc… Alături de ele avem în vedere lucrări de reabilitare a reţelelor de canalizare la spitalul din Petrila; lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare a localităţii care se împart în: lucrări de primăvară (toaletări de pomi, însămânţări de iarbă, înnoirea şi completarea mobilierului stradal), lucrări de vară (mobilarea parcurilor cu aparate de joacă pentru copii, decolmatări de pâraie, cosit de iarbă) şi lucrări de toamnă (când vom pregăti oraşul pentru sezonul rece). Pe lângă acestea, anul acesta vrem să punem la punct şi păşunile, în sensul că vom organiza licitaţii pentru ca crescătorii de animale să-şi poată continua bine treaba pe care o fac. Aici, dacă va fi înţelegere, nu va fi nevoie de licitaţii. Eu sunt adeptul acestui lucru, dar totul depinde de dumnealor. Totodată, legat de păşuni, vă pot spune că vom urmări foarte atent lucrările care trebuie făcute de către dumnealor pe păşunile atribuite: curăţarea pajiştilor, amenajarea şi întreţinerea stânei şi a drumului de acces, alimentarea cu apă în bune condiţii şi aşa mai departe.

Baza de agrement Jieţ
– Spuneaţi la începutul mandatului că nu veţi termina acest mandat până nu veţi pune bazele unui ştrand sau bazin de înot la Petrila, astfel încât cetăţenii să poată să aibă un punct de distracţie şi vara, mai ales tinerii şi copiii. Vă mai menţineţi acest obiectiv?
– Chiar vă mulţumesc că mi-aţi pus această întrebare, pentru că e vorba de o promisiune, şi primarul Păducel nu induce oamenii în eroare cu tot felul de promisiuni pe care să nu le acopere. Noi, în şedinţa de luna trecută am aprobat, aşa cum aţi şi scris de altfel în ziarul dumneavoastră, amenajarea unei baze de agrement. Acea bază de agrement prevede construirea în zona Jieţ – pentru că acolo avem amplasament – a unui ştrand acoperit, pe lângă altele. Chiar recent am discutat cu d-na ministru Pană şi acest lucru, rugând-o să introducem acest proiect pe programul Companiei Naţionale de Investiţii. Bineînţeles, dacă vom obţine aprobare pentru finanţare, această locaţie poate fi extinsă şi pe banii primăriei cu căsuţe, cu mobilier de joacă pentru copii şi aparate de gimnastică în aer liber, poate şi cu un ştrand micuţ în aer liber pentru copii.

Un mesaj important pentru petrileni
– În final aţi spus că veţi să transmiteţi ceva foarte important pentru cetăţeni.
– Da, vreau foarte mult să îi rog, în primul rând, să aibă mai multă grijă de ceea ce se realizează în oraş. Fac a mia oară un apel în modul cel mai respectuos, să înţeleagă că trebuie să se protejeze ceea ce se face în oraş, pe banii noştri, ai tuturor. Îi rog din suflet să anunţe orice act de vandalism, la orice oră, organelor competente, cărora le-am cerut să ia măsuri cât mai drastice, dar legale, faţă de aceşti tineri – şi nu numai, care nu înţeleg ce eforturi mari se fac de către administraţia locală. Îi rog pe cetăţeni să aibă încredere în primăria oraşului, în primarul pe care dumnealor l-au ales, care nu i-a minţit şi nu-i va minţi niciodată în problemele legate de oraş şi administraţie. Îi asigur pe toţi că mă voi zbate să rezolv toate problemele ce ţin de mine şi voi avea şi pe viitor toată receptivitatea la cele semnalate de cetăţeni, respectând legile ţării şi pe cei care mi-au dat votul.

de Corneliu BRAN

Comenteaza

Comenteaza