Ilie Păducel, primarul anului 2013: / „Dl. vicepremier Dragnea mi-a spus: Da, primare, te sprijin, pentru că ştiu că vrei să faci ceva bun şi necesar în oraşul Petrila” (I)

285
O distincţie onorantă, dar care obligă
– Domnule primar, în primul rând felicitări pentru distincţia de „cel mai bun primar de oraş din România pe anul 2013” oferită de Asociaţia Oraşelor din România! Cum vede cetăţeanul Ilie Păducel acest premiu acordat primarului Petrilei? Merita primarul Păducel acest titlu?
– Eu n-aş vrea să fiu subiectiv sau lipsit de modestie, dacă mă întrebaţi în calitate de cetăţean, eu zic că meritam, cum şi alţi primari din ţară au meritat în alţi ani sau poate meritau şi chiar şi anul acesta. Această distincţie s-a stabilit în Adunarea Generală a AOR, deci nu s-a stabilit de un grup de doi-trei primari, iar rezultatul n-a putut fi influenţat de nimeni pentru că s-a mers pe date exacte, pe cifre, pe realizări şi aşa mai departe, după o analiză minuţios făcută de comitetul director. În cadrul adunării generale există aproximativ 170 de oraşe reprezentate, din aproximativ 220 cât fac parte din A.O.R., iar la şedinţă au participat circa 140. Propunerea a fost făcută de către comitetul director şi s-a hotărât pentru prima dată distincţia de „primarul anului 2013”, luându-se în considerare şi faptul că sunt la al cincilea mandat şi faptul că primăria pe care o conduc are nişte rezultate deosebite pe linie administrativă, situaţia financiară pe anul 2013, precum şi implicarea în activitatea AOR. Sunt mândru că şi colegii mei din toată ţara au apreciat activitatea mea. Faptul că am primit acest titlu se datorează şi implicării întregului colectiv din cadrul primăriei, a unei bune părţi din consiliul local al oraşului şi, nu în ultimul rând, implicării şi responsabilităţii cetăţenilor noştri din Petrila, fără sprijinul cărora niciodată n-am putea realiza nimic, şi acest lucru trebuie înţeles odată pentru totdeauna de toate administraţiile publice locale şi de toţi primarii din ţară. Această distincţie mă obligă pe viitor la o muncă şi mai responsabilă, sau tot atât de responsabilă ca şi până acum, pentru că avem încă multe probleme de rezolvat legat de cetăţeni şi de urbea noastră în sine.
Patru proiecte importante
– Domnule primar, cum vedeţi anul 2014, din care deja s-a scurs aproape un sfert. Consideraţi că va fi tot un an auster, sau credeţi că, încet-încet, lucrurile se aşează şi pe plan financiar?
– Anul 2014 eu îl văd un an de o importanţă deosebită din cauza mai multor aspecte. În primul rând, administraţia publică locală – şi aici mă refer la administraţia de la Petrila – trebuie să continue proiectele de anul trecut. Amintesc aici de proiectul integrat de asfaltare şi modernizare a străzilor noastre din zona Cap Linie Petrila-Cap Linie Lonea. În acest sens vreau să informez cetăţenii că luni, 10 martie, am avut licitaţie pentru restul de execuţie la acest proiect uriaş, de aproximativ 250 de miliarde lei vechi. Proiectul se referă la asfaltarea străzilor din cartierele Brătianu, Remete, 6 August, Muncii, Eminescu, Dobreşti, Popi, precum şi a străzilor de la poliţie până la Cartierul 6 August sau ce a mai rămas din Taia şi Tăii. Acest proiect eu îl consider foarte important, deoarece cu acest proiect finalizat am rezolva în mare parte problema asfaltării şi modernizării străzilor şi parcărilor din oraşul nostru.
În al doilea rând, anul 2014 este important pentru că avem în vedere proiectul de reabilitare, modernizare şi dotare a Ambulatorului de specialitate din oraşul nostru. Proiectul este momentan în program de revizuire, urmând să semnăm actul adiţional pentru indicatorii-tehnico economici şi de prelungire a termenului de implementare a acestui proiect. Este un proiect care ţine de sănătatea populaţiei, de aceea îl consider prioritar.
În al treilea rând, 2014 este important pentru Petrila pentru că vom termina asfaltarea altor străzi decât cele din proiectul integrat. Datorită importanţei acestui proiect, care va aduce confort cetăţenilor noştri, sătui de atâtea gropi şi noroaie, din bugetul local ne-am propus să alocăm o sumă de aproximativ 20 de miliarde lei vechi pentru acest obiectiv.
Un al patrulea motiv care face ca anul 2014 să fie foarte important pentru Petrila este faptul că în acest an nu vom neglija nici programul de reabilitare a blocurilor de locuinţe şi finalizarea celor începute. Acest program este la fel de prioritar pentru administraţia publică locală, ca şi celelalte proiecte enunţate mai înainte.
Politicienii să nu uite de Petrila
Este adevărat că anul 2014 este un an important pentru ţară, deoarece avem două rânduri de alegeri, cele europarlamentare şi cele prezidenţiale. Cei din administraţia publică locală avem obligaţia să ne implicăm în organizarea şi buna desfăşurare a acestor alegeri. De aceea rog pe această cale şi pe cei care vor candida, dar şi pe parlamentarii noştri, cât şi pe cei din organizaţiile de partid judeţene, să acorde atenţia cuvenită şi localităţilor Văii Jiului, iar în ceea ce mă priveşte, localităţii Petrila, pentru a soluţiona cât mai bine şi mai repede problemele care există la nivel local.
Primenirea forţei de muncă la mina Lonea
Cea mai importantă problemă pentru oraşul Petrila este, la ora la care vorbim, angajarea la Mina Lonea a celor cel puţin 100 de tineri, aşa cum s-a promis. În caz contrar, nu vor mai putea fi asigurate în mod corespunzător capacităţile de producţie, ceea ce va face să nu mai putem vorbi de mină, de dezvoltare.
Ponoase vs. înţelepciune
Apoi, dacă tot vorbesc de Petrila, cerem sprijinul în celelalte proiecte pe care eu personal, dar şi administraţia le-am discutat şi para-discutat, înaintându-le celor cu putere de decizie, inclusiv săptămâna aceasta într-un cadru organizat la Bucureşti. Chiar şi cu două serii de alegeri, noi vom merge înainte, ca şi până acum. Vom încerca să îndeplinim toate obiectivele propuse pentru anul 2014: în primul rând aceste proiecte de care v-am vorbit, dar şi altele. Să ştiţi că nici 2013 n-a fost un an uşor, iar de 2012 ce să mai vorbim, dar cred că am ieşit cu bine chiar dacă austeritatea ne-a afectat şi pe noi. Nu prea văd ce ponoase să mai tragem în 2015 dacă toţi ne facem treaba în domeniu, chiar şi cu resurse financiare limitate. Sper ca cei de sus, care conduc ţara, să fie înţelepţi, şi în 2015 să nu suferim pentru greşelile din 2014, cum s-a mai întâmplat în alţi ani, când toată lumea a avut de suferit pentru greşelile din anul anterior. Ar fi o mare greşeală să nu fim înţelepţi tocmai acum când Europa dă încet-încet semne de revigorare a economiei şi finanţelor, iar noi să ne dăm cu stângul în dreptul din cauza propriilor erori…
Proiecte europene pe modă veche sau nouă
– După acţiunea de la AOR a urmat pentru dumneavoastră „acţiunea Guvernul României”…
– Da, după şedinţa AOR, am participat împreună cu trei primari, printre care preşedintele A.O.R., primarul din Negru-Vodă şi primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, la o doscuţie cu vicepremierul Liviu Dragnea. Discuţia s-a axat pe modul de accesare a fondurilor europene nerambursabile, pentru că s-a dorit să se implementeze o modalitate nouă de lucru. Toţi primarii, inclusiv domnul vicepremier, am căzut de acord să mergem în continuare pe modalitatea de până acum, să nu o luăm de la început cu toţi paşii, ceea ce ar însemna ca încă doi ani de-acum înainte să stăm să facem iar hârtii şi să ne acomodăm cu modalităţile şi formalităţile, practic cu tot ce ar urma dacă s-ar schimba modul de lucru. Bineînţeles că acolo unde nu se poate merge pe paşii vechi, vom încerca să ne adaptăm cu toţii rapid din mers, dar unde se poate merge pe regulile vechi, rămâne aşa. În acest sens am primit şi un îndrumător de la Ministerul Dezvoltării, care ne va ajuta în obiectivele noastre pe aceste proiecte europene, iar din partea vicepremierului Liviu Dragnea am primit asigurări că vom avea un sprijin deosebit, mai ales că dumnealui a ajuns în guvern tocmai din cadrul activităţii practice din teritoriu, pe care a avut-o cât timp a fost preşedinte de consiliu judeţean, ceea ce face să cunoască bine problematica unui judeţ şi a localităţilor care-l compun. (va urma)
de Corneliu BRAN

Comenteaza

Comenteaza