
de Corneliu BRAN
Ieri, 30 iunie, în sala de şedinţe a Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila, primarul Ilie Păducel a susţinut o conferinţă de presă. Alături de primar s-au aflat la prezidiu viceprimarul, administratorul public Ciprian Preda şi juristul primăriei Toma Vărgatu, iar în sală o serie de funcţionari şi şefi de servicii sau instituţii ce aparţin primăriei şi consiliului local.
Un semestru dificil
În prima parte a conferinţei de presă, cei trei mai sus amintiţi au prezentat o serie de date, reprezentând rezultatul muncii funcţionarilor din cadrul primăriei pe primele şase luni ale anului (acolo unde datele n-au fost actualizate, s-a prezentat bilanţul doar pentru primul trimestru).
Din cele prezentate de Toma Vărgatu am reţinut câteva date interesante. Astfel, în trimestrul I, Consiliul Local Petrila a emis 64 de hotărâri, din care niciuna n-a fost atacată de instanţa de contencios a prefecturii. Tot în primul trimestru, primarul oraşului a emis 278 de dispoziţii, niciuna nefiind revocată de prefectură ca fiind nelegală.
Până la data în curs au fost înregistrate la primărie 6 reclamaţii, toate soluţionate sau în curs de soluţionare.
La registratura primăriei au fost înregistrate în primele şase luni ale anului un număr de 9.874 de acte.
„Pe linia activităţii Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul primăriei noastre, media beneficiarilor care au mâncat la cantina de ajutor social este de 83 de persoane pe lună, banii alocaţi pentru hrana acestor persoane fiind de 49.373 lei. Au fost acordate pentru 817 persoane tichete de transport gratuite şi au fost date 11 ajutoare de urgenţă unor cazuri sociale deosebite. De asemenea, au fost efectuate cheltuieli în valoare de 1.236.737 lei pentru un număr de 263 de beneficiari, oameni care sunt asistenţi personali ai persoanelor cu handicap şi primesc după lege indemnizaţii. 144 de persoane au beneficiat de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbune şi combustibil petrolier, 135 – pentru încălzirea locuinţei cu gaz şi 66 – pentru încălzirea cu energie electrică. Pot să vă mai spun că au fost întocmite 113 dosare pentru ajutorul social, 77 dosare pentru alocaţii de stat şi 25 de dosare pentru indemnizaţia creşterii copilului până la doi ani (…). Avem în Petrila persoane cu handicap grav, fără asistenţi personali, un număr de 594 de beneficiari. În ceea ce priveşte distribuţia laptelui praf, aceasta s-a făcut pentru 64 de copii din oraş, fiind distribuite 500 de cutii. S-au distribuit alimente, conform HG 600/ 2009, unui număr de 2000 de persoane, respectiv 66,5 tone alimente, 10.986 litri de ulei şi 65.636 conserve”, a declarat juristul Toma Vărgatu.
Din cele prezentate de administratorul public Ciprian Preda am reţinut câteva din principalele proiecte pe care le are în derulare Primăria Petrila: este vorba de proiectul revizuit şi depus la ADR Vest Timişoara – „Modernizare străzi şi parcări în zona Cap de Linie Petrila-Cap de Linie Lonea”, proiect în valoare de peste 16 milioane lei (fără TVA); modernizarea cabinetelor de specialitate din cadrul Centrului de Sănătate Multifuncţional Petrila – contractul în valoare de 1.800.000 lei este deja semnat; contractul de plombare a asfaltului în cartierele 8 Martie, 22 Decembrie, Mihail Sadoveanu – în valoare de 36.000 lei; reabilitarea scărilor din Colonia Brătianu; finalizarea drumului din Răscoala – „lucrare care se încheie săptămâna aceasta”. „Avem depuse la ADR Vest Timişoara fişe pentru proiecte în următoarele domenii: modernizare şi reabilitare a Şcolii Generale Ana Colda; modernizare străzi urbane în oraş; regularizare de pâraie pe raza localităţii; modernizarea iluminatului public din localitate; valorificarea patrimoniului cultural; reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Toate aceste proiecte enumerate sunt pentru fondurile europene”, a declarat Ciprian Preda.
Sprijinirea bugetelor de dezvoltare
A doua parte a conferinţei de presă i-a aparţinut primarului Ilie Păducel. Acesta a dezvoltat două subiecte. Primul, legat de şedinţa Asociaţiei Oraşelor din România (A.O.R.) de săptămâna trecută, unde Ilie Păducel a participat. Al doilea subiect, în legătură cu audienţa la primul-ministru Victor Ponta tot de săptămâna trecută şi de întâlnirile pe care primarul Petrilei le-a avut cu diverşi miniştri la sediul Guvernului României pe data de 26 iunie.
„Am participat săptămâna trecută la şedinţa Consiliului Director al A.O.R., unde s-a prezentat o listă cu problemele cu care se confruntă administraţiile publice locale din oraşele României. S-au propus, şi s-a căzut de acord, să se trimită către guvern şi parlament mai multe precizări în legătură cu legislaţia care urmează să fie aprobată în guvern şi parlament privind Programul de asigurarea resurselor financiare pentru finanţarea tuturor proiectelor care intră sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă nr. 28/2013. O a doua problemă transmisă celor două instituţii a fost legată de sprijinirea bugetelor de dezvoltare prin promovarea unui program naţional de infrastructură locală pentru oraşe. De asemenea, tot guvernului s-a solicitat un fond de investiţii pentru situaţiile neprevăzute – aici este vorba de înlăturarea efectelor calamităţilor. Nu în ultimul rând, s-a cerut guvernanţilor şi parlamentarilor modificarea şi completarea Legii Administraţiei Publice Locale, Legea 215/ 2001 şi modificarea legislaţiei privind sprijinirea încasării amenzilor neachitate. Vreau să vă informez că a fost o întâlnire benefică pentru toţi cei care am participat, pentru că a fost, practic, şi un schimb de experienţă între primarii participanţi şi întotdeauna mai e ceva de învăţat sau de aflat de fiecare”, a declarat primarul Ilie Păducel referitor la primul subiect expus.
Veşti despre minele Petrilei
Cea de-a doua parte a discursului edilului a dezvoltat câteva idei referitoare la întâlnirea cu primul-ministru Victor Ponta, dar şi legate de întâlnirile cu câţiva miniştri importanţi din Cabinetul Ponta, Ilie Păducel cerându-le fiecăruia câte ceva de rezolvat pentru Petrila. De data aceasta punctul principal al discuţiilor a fost angajarea a 250 de tineri la Mina Lonea, dar şi prelungirea vieţii Minei Petrila cu doi ani, ţinându-se cont că la Petrila 9.000 de oameni au ieşit din sistem, iar din punct de vedere al locurilor de muncă nu s-a mai pus în loc mai nimic, mai ales pentru tineri, care nu prea au unde să muncească.
„În data de 26 iunie am fost primit la Guvernul României în audienţă la premier. Am discutat cu domnul primul-ministru, cu domnul vicepremier Dragnea şi cu domnii miniştri Nicolescu – ministrul Energiei, Niţă – ministrul Economiei, ministrul Sănătăţii, respectiv doamna ministru Pană de la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Cea mai importantă problemă pentru care m-am dus şi pentru care voi insista şi în continuare împreună cu colegii mei este problema angajării tinerilor la Mina Lonea, o mină care a rămas pe program de dezvoltare. Am insistat şi voi insista pentru angajarea a cel puţin 250 de tineri şi fac precizarea că nu întâmplător am ales această cifră, pentru că în 2013 s-au pensionat aproximativ 100 de salariaţi de la Mina Lonea, în 2014 vor fi 120, iar în 2015 cam 115. Deci, peste 300 de salariaţi s-au pensionat, ori vor fi pensionaţi până la finalul lui 2015. Trebuie spus un lucru foarte important: Mina Lonea are capacităţi de producţie disponibile unde se poate plasa acest efectiv, are asigurat şi poate asigura securitatea personalului şi zăcământului, are condiţii ca să dea producţie şi, poate cel mai important: are cea mai bună huilă energetică din Valea Jiului (probabil după Mina Livezeni – n.r.)! Aceste lucruri le-am prezentat d-lui ministru Niţă şi d-lui Nicolescu. Nu în ultimul rând, am insistat pentru prelungirea programului de închidere a Minei Petrila. I-am rugat să nu se închidă această mină în 2015, ci să se mai amâne termenul până în 2017, argumentele mele fiind păstrarea locurilor de muncă încă doi ani – ar fi vreo 460 de locuri de muncă, dar şi obţinerea unor cantităţi de cărbune subvenţionate pentru Complexul Energetic Hunedoara. Deci, sunt câteva argumente care m-au făcut să-i rog pe cei doi miniştri, pe domnul vicepremier Dragnea să se gândească la această propunere. Îi rog şi prin intermediul presei, precum şi pe conducerile SNÎMVJ şi CEH, să înţeleagă că copiii foştilor mineri şi copiii cetăţenilor din Petrila au nevoie de locuri de muncă şi este păcat – dacă atâta timp nu s-au creat alternative de muncă în oraşul nostru, disponibilizându-se peste 9.000 de suflete – să se închidă repede şi ce încă funcţionează şi unde tinerii mai pot să muncească, măcar încă câţiva ani. Ca părere personală şi în atenţia celor care fac criteriile de angajare, se poate pune nu doar zece clase obligatorii, ci şi opt clase, în subteran se poate lucra şi cu opt clase, bineînţeles cu respectarea normelor de muncă”, a declarat primarul Ilie Păducel.
Maşină nouă pentru SMURD
Primarul Ilie Păducel a abordat şi problema celor 30 de hectare din Şureanu, din cauza cărora investiţia privată în domeniul schiabil stagnează (despre care am scris şi în ediţia de luni), aducând în discuţie şi întâlnirea cu ministrul Sănătăţii.
„Am vorbit cu doamna ministru Pană şi cu domnul vicepremier Dragnea de acordarea transferului la Legea 526/2003 a terenului aferent domeniului schiabil din Şureanu. Şi tot dumnealor le-am cerut promovarea unei hotărâri de guvern pentru trecerea drumului forestier Petrila-Auşel din domeniul silvic către Consiliul Local Petrila în vederea modernizării lui. Se completează documentaţiile în aceste zile şi vor fi depuse la guvern pentru a putea fi promovate aceste două proiecte de hotărâre de guvern propuse de noi. Mai trebuie să vă spun că am discutat şi cu domnul ministru de la Sănătate de deblocarea posturilor pentru înfiinţarea cabinetelor medicale, primind în acest sens un aviz favorabil, ceea ce înseamnă că şi această problemă se va rezolva. Nu în ultimul rând, tot legat de sănătate, i-am cerut ministrului aprobarea unei maşini pentru intervenţii la serviciul nostru ISU-SMURD Petrila, din decembrie pe modulul SMURD existând peste 600 de intervenţii. Domnul ministru m-a asigurat că, până la sfârşitul anului, acest serviciu de la Petrila va fi dotat cu maşină nouă de intervenţii”, a mai spus Ilie Păducel printre altele.
În ediţia de mâine vom reveni şi cu alte subiecte, importante pentru viaţa şi traiul petrilenilor.