Imaginea deformatã a Vãii Jiului, reparatã de un parlamentar bucurestean

341

Valea Jiului are o imagine nu tocmai bunã la nivel central. Mineriadele au contribuit la zugrãvirea unei imagini negative asupra cetãtenilor Vãii Jiului. Minerii au fost numiti huligani dupã ce au invadat Bucurestiul în anii ’90. Nici pânã astãzi, imaginea nu s-a îmbunãtãtit.


Cu aceste conceptii a crescut si parlamentarul USR Cristina Prunã. Numai cã odatã ajunsã în Valea Jiului si discutând cu minerii si-a schimbat, radical, pãrerea despre oamenii de aici. Oameni care muncesc din greu si oameni care de-a lungul anilor au fost folositi ca masã de manevrã. Deputatul USR Cristina Prunã si-a deschis birou parlamentar la Petrosani, fiind astfel înregistratã o premierã în sensul în care este singurul parlamentar din tarã care îsi deschide birou în Valea Jiului, desi nu a fost ales pe listele electorale de aici. Cristina Prunã si-a propus sã schimbe imaginea Vãii Jiului.
“Fac parte dintr-o generatie de tineri care au crescut în Bucuresti cu o imagine deformatã a minerilor si a mineritului. Cred cã este o datorie civicã din partea mea si a colegilor mei sã încercãm recuperarea Vãii Jiului în mentalul colectiv si sã o curãtãm de zgura manipulãrilor politice. Valea Jiului este o zonã de o frumusete aparte si plinã de oameni seriosi si muncitori. Faptul cã nu vedem acest lucru se datoreazã unor situatii nefericite si a faptului cã am uitat sã avem grijã unii de altii. Am decis sã îmi aloc o parte însemnatã a activitãtii mele parlamentare acestei zone pentru cã fiecare dintre noi, oameni politici sau nu, trebuie sã ne dedicãm ajutorãrii semenilor nostri. Pentru mine, Valea Jiului este o cauzã care meritã orice efort si dedicatie” a declarat Cristina Prunã la deschiderea Biroului Parlamentar din Petrosani”, a declarat Cristina Prunã, parlamentar USR, la Petrosani, cu ocazia inaugurãrii biroului parlamentar.
Cristina Prunã este singurul parlamentar român care s-a adresat direct Comisarului European pentru Politici Climatice si Energie, Miguel Arias Cañete, cu rugãmintea de a include România în Grupul de lucru pentru bazinele carbonifere în tranzitie. De asemenea, Cristina Prunã este singura membrã a Parlamentului României care a coborât într-o minã din Valea Jiului si s-a întâlnit cu minerii în subteranul Minei Lupeni, unde în octombrie anul trecut a avut loc un tragic accident de muncã în urma cãruia doi mineri si-au pierdut viata.
”Refuz sã vãd Valea Jiului ca pe o zonã defavorizatã. Prefer sã privesc aceastã zonã ca pe una care trece printr-o transformare socialã dureroasã si inevitabilã. O zonã fatã de care trebuie sã ne manifestãm îngrijorarea si sã îi acordãm toatã atentia necesarã. Ne lipseste la nivel central întelegerea pentru drama acestor oameni, nu apreciem deloc dorinta lor de a munci si, în general, oficialii statului i-au tratat cu minciuni si promisiuni imposibile. Am asistat doar în anul care a trecut la multe discutii despre salvarea mineritului si de fiecare datã am observat cum oficialii care ar trebui sã se ocupe de tranzitia din minerit, fie viseazã cai verzi pe pereti, fie îi dezinformeazã cu bunã stiintã pe oamenii din Valea Jiului”, a mai spus parlamentarul.
Biroul parlamentar îsi va desfãsura activitatea dupã un program care va fi stabilit în zilele urmãtoare. De precizat este faptul cã deputatul USR Cristina Prunã a avut mai multe interpelãri si întrebãri legate de Valea Jiului adresate ministilor.
Monika BACIU

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza