Imnul minerilor, intonat în cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa

117

Zeci de mineri au avut oportunitatea de a vedea cu proprii ochi ce înseamnă un parc eolian. Au primit informații despre această industrie în care mii de mineri ar putea să lucreze după ce urmează niște cursuri de formare profesională.

Parc deschis pentru mineri

Ziua porților deschise din cel mai mare parc eolian onshore din Europa, Fântânele-Cogealac, a fost dedicată minerilor din Valea Jiului. Organizatorii, Asociația Română pentru Energie Eoliană, CEZ și Ministerul Energiei susțin că a fost o zi potrivită pentru ca minerii să afle, pe teren, informații despre programul de reconversie profesională.

”Invitați speciali anul acesta au fost minerii din Valea Jiului și ne-am bucurat că am reușit să fim din Vale acolo 60 de persoane, generic să zicem mineri, pentru că au fost mineri activi sau retrași din activitate, energeticieni, tineri interesați de industria nouă a regenerabilelor”, a declarat Michael Melczer.

Programul de reconversie  profesională își propune ca în următorii 10 ani 5000 de mineri să fie recalificați și să poată lucra în industria eolienelor. Cei care promovează proiectul de reconversie profesională spun că programul este despre oameni și oportunități pentru aceștia, mai ales că minerii din Valea Jiului au fost închiși prea mult într-o colivie, iar informația nu prea a ajuns la ei,

”Cei din Valea Jiului au dreptul să cunoască să vadă ce se întâmplă, să își aleagă viitorul, să-și modeleze cariera, dar cunoscând foarte bine ce oportunități sunt în jurul lor”, a mai spus Melczer.

Imnul minerilor a răsunat în parcul eolian de la Fântânele-Cogealac. Unul dintre participanți, un mineri din Valea Jiului, le-a cerut organizatorilor să caute imnul minerilor. Toți cei prezenți au început mai apoi să cânte imnul.

Proiectul de reconversie profesională va continua chiar dacă ALDE care a condus ministerul energiei, for care a promovat acest proiect, a ieșit de la guvernare.  Săptămâna viitoare vor avea loc interviuri cu minerii sau foștii mineri care doresc să urmeze acest program de reconversie profesională.

Mihaela Miha

 

Comenteaza

Comenteaza