În atenția lui Vasilică-primărică: Nemulţumiri pe strada Cărbunelui

222
de Corneliu BRAN

Strada Cărbunelui din Petrila e o stradă veche, nu foarte lungă, cu oameni gospodari, situată aproape de buricul târgului. Oamenii au nemulțumirile lor legitime. Cine să-i asculte, dacă nu ZVJ? Vasilică-primărică ar trebui să se trezească la realitate, să mai umble printre oameni, să mai numere și problemele lor, nu doar banii din conturi. Credem că așa Vasilică își poate arăta cu adevărat apartenența la un partid social-democrat, care l-a făcut primărică. („Ziarul Văii Jiului”)

Locuitorii din casele acestei străzi, proprietari de drept, ar trebui să fie de-acum foarte mulţumiţi de faptul că prin proiectul implementat de Primăria oraşului Petrila, via PNDL şi Guvernul României, vor avea strada asfaltată, cu trotuar pe o parte şi cu o rigolă de scurgere a apei pluviale pe alta şi cu canalizarea introdusă. Practic, toate acestea la „pachet” cum s-ar spune, fapt ce va aduce şi această stradă cu infrastructura adecvată anilor pe care-i trăim, acel „ceva” ce lipsea şi de care aceşti petrileni n-au beneficiat niciodată.
Numai că, conform Legilor lui Murphy, „un lucru rău anulează de cele mai multe ori trei lucruri bune”. Aşa şi pe această stradă. Oamenii sunt extrem de revoltați! Și pe cei din primărie, și pe lucrătorii firmei executante. Motivul a fi că firma respectivă are prea multe lucrări faţă de cât poate duce, și nu prea are oameni iar lucrările sunt multe.
Cum aceste zile de toamnă din acest octombrie călduros sunt practic zile ce ar putea fi folosite să se finalizeze multe lucrări înainte de a veni gerul, ploile, lapoviţa şi ninsoarea, cei de la firma prestatoare nu pot să fie în mai multe locuri, acum marea majoritate a lucrătorilor fiind la treabă pe strada Prundului, unde se lucrează în toi şi de unde vă vom relata într-un material alăturat. Astfel, străzi mai mici, cum e şi strada Cărbunelui, sunt sacrificate, până „la loc comanda”, în detrimentul marii lucrări din Prundului, sau al altora începute prin Vale. Şi uite aşa, cei din strada Cărbunelui se plâng că îi va prinde iarna cu rigolele neacoperite şi cu apa care va intra în urma ploilor prin curţi. Ba mai mult, din cauza lucrării începute şi nefinalizate la capitolul rigole, căile de intrare în curţi sunt îngreunate, astfel că cei ce au maşină trec greu şanţul betonat, ei trebuind să improvizeze zona de trecere cu scânduri de lemn. „Păi, dacă au început acum două săptămâni, de ce nu termină? Că ne-au lăsat aşa! Au venit săptămâna trecută, miercuri, când afară ploua, au adus patru paleţi de biscuiţi din ăştia, i-au pus repede pe deasupra canalului betonat şi au plecat, iar de-atunci nici că a mai venit cineva, deşi vremea a fost bună, numai bună pentru astfel de lucrări. Dacă lucrau câteva zile, probabil terminau măcar această rigolă”, au menţionat aproape la unison mai mulţi cetăţeni de pe această stradă.
„Nemulţumirea mea este că podeţul din faţa curţii mele nu mai există şi aş dori să se refacă podeţul ca să putem trece. Nu am vorbit cu ei că n-am avut cu cine, că după ce au venit şi au pus aceste dale, n-au mai venit. Problema cea mare e că dacă montează dalele alea, atunci eu nu mai pot deschide poarta de fier. Cum fac, stric porţile? Nu e în regulă, aici trebuie găsită o soluţie tehnică, chiar dacă, poate, proiectul aşa prevede. Eu nu înţeleg cum vin o zi, apoi două săptămâni-trei nu mai vine nimeni. Ce fel de muncă este asta? Nu există un plan de lucru, un orar?”, ne-a spus domnul Nicolae Szekely de la numărul 4.
Poate că cel mai aprig contestatar a ceea ce se întâmplă, şi pe bună dreptate am zice, este domnul Deneş, proprietarul unui atelier de reparaţii auto, „Nautilius”, chiar la intrarea pe stradă. Omul nostru ne-a spus că are mari probleme cu maşinile care intră sau ies din curtea atelierului, din cauza dalelor puse şi a faptului că nu s-a finisat şi nu s-a făcut ce trebuie, deşi vremea bună ar fi permis toate astea.
„De o lună de zile stăm aşa. Am tot aşteptat, crezând că vin să termine această rigolă măcar, nu vorbesc de toată lucrarea. Acum două săptămâni, joi sau vineri au adus patru paleţi de biscuiţi. Vezi că ţi-am adus biscuiţii să-ţi fac strada, mi-a spus dirigintele de şantier. Nu îmi faci mie strada, că eu nu stau aici, stau pe strada Republicii, o faci pentru cetăţenii de-aici. Asta a fost discuţia. Au pus apoi 24 de metri liniari de biscuiţi şi gata. Asta a fost tot… De atunci, linişte şi pace. Se pare că n-au oameni, sau nu ştiu ce să zic. Apoi, uitaţi-vă pe stradă, că n-au terminat şanţul în susul străzii, în capătul acela. Ei trebuie să se ducă în sus cu jgheabul ăsta, trebuie să vină să scaneze din nou, că uite cum şerpuieşte… ce lucrare e asta? Apoi, oamenii cum trec în faţa porţilor? Noi, aici la atelier, la fel! Ne încurcă rău de tot de o lună încoace! Am şi eu aici o afacere, vin clienţi, nu se poate să ne ţină încurcaţi aşa. E păcat, că se putea face o lucrare bună, şi uite ce iese!”, ne-a spus petrileanul Deneş.
Și Stelică Iordache şi Doboş ne-au spus că au la fel probleme cu intrările în curţi, reclamând faptul „că cei de la firma ce execută lucrările nu au oameni, că altfel nu se explică cum vin o zi-două şi pleacă cu săptămânile”… Stelică Iordache ni s-a plâns că din cauza lucrării lăsate în aer din faţa intrării în curtea casei sale, nu poate aduce lemnele pentru iarnă… „şi tot aştept să vină… şi nimic… că vine iarna înaintea lor, aşa cred… mi se pare o neseriozitate mare, dar nu mai zic nimic”.
Şi uite aşa, timp de douăzeci de minute reclamaţiile oamenilor au început să curgă, toate fiind pe aceeaşi direcţie, ca să vedeţi şi dumneavoastră şi cei de la firma amintită că nu ZVJ are ceva cu ea, dar şi-au cam făcut-o singuri, singurei prin acest mod de a organiza treaba. Ba, mai mult, şi primarul Vasile Jurca a fost de părere, în discuţia purtată cu dumnealui ulterior, că „probabil că nu prea au oameni suficienţi, că aşa mi se pare, din moment ce nu continuă lucrările astea… Ei au un termen, nu zic nu, dar nu se pot lăsa lucrările vraişte în faţa caselor oamenilor. O să discutăm cu ei să vedem ce fac, sau de ce nu fac… Dacă îmi spuneţi de atâţia oameni nemulţumiţi, e clar că trebuie acţionat acolo, mai ales în faţa intrărilor în curţile oamenilor. Acum sunt mobilizaţi pe Prundului, acolo e lucrare mare într-adevăr, dar şi la strada asta trebuie să se ocupe cineva, măcar să termine acea rigolă, dacă nu mai e timp de altele. Mi-au promis că pe Prundului, până vine frigul vor da şi un strat de asfalt. Să vedem, chiar sunt curios dacă va fi aşa. Oricum, bine că mi-aţi spus, situaţia asta trebuie lămurită. Dacă cetăţenii mă sunau mai repede, aş fi lămurit demult chestiunea asta, dar e bine şi acum şi că am aflat de la dumneavoastră, că niciodată nu-i prea târziu”, ne-a declarat printre altele primarul Vasilică Jurca.
Să sperăm că nu-i va prinde iarna pe aceşti petrileni cu dalele pe post de „opritor” şi cu „capcanele” dintre rigolă şi curţi, zone nefinisate şi care pun răbdarea cetăţenilor la încercare. Credem că la o străduţă aşa de mică era timp în maxim o săptămână-două, în condiţiile în care vara s-a prelungit până în noiembrie anul acesta (!), să se încheie măcar această lucrare de la rigolă, astfel încât, până la primăvară, când probabil se va face trotuarul şi strada va fi asfaltată, să nu mai fie atâtea discuţii… Dar, vorba primarului, poate cine ştie, zilele următoare se va mobiliza o echipă să termine ce-i de terminat.

Comenteaza

Comenteaza