În cinstea zilei de 8 Martie, / „Buchet de cântec şi joc pentru femeile petrilene”

367
de Corneliu BRAN
Şi în acest an, Primăria şi Consiliul Local Petrila au organizat, de 8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii, câteva manifestări cultural-recreative pentru femeile Petrilei.
O manifestare gratuită
Din cauza bugetului auster, dar şi din cauza reglementării guvernului care nu mai permite acest tip de premiere, primele în bani de Ziua Femeii nu au putut fi acordate angajatelor primăriei. Pe de altă parte, deşi peste jumătate din consilierii locali ar fi dorit să organizeze de Ziua Femeii o manifestare cu bani de la buget, de aproape 150 de milioane lei, fapt ce reiese din hotărârea de consiliu local aprobată la ultima şedinţă – hotărâre care se află pe masa de lucru a juriştilor prefecturii şi care vor decide dacă hotărârea este valabilă sau nu, din moment ce aceasta nu primise avizul comisiei juridice din consiliul local – acest lucru nu a mai fost posibil anul acesta.
Aşa stând lucrurile, a mai rămas în final o singură variantă de organizare a unei acţiuni de 8 Martie: un spectacol care să nu necesite fonduri de la bugetul local şi care să se organizeze la casa de cultură cu contribuţia benevolă a talentelor locale. Zis şi făcut, astfel că, sâmbătă, 7 martie, începând cu orele 16:00, Primăria şi Consiliul Local Petrila, în colaborare cu Asociaţia Culturală Lirică Petroşani, Asociaţia „Rapsodia Munţilor” Petrila şi Asociaţia „Junii Petrileni” au organizat în sala de spectacole a casei de cultură un program de muzică populară şi dansuri populare intitulat „Buchet de cântec şi joc pentru femeile petrilene”.
Primarul şi femeile
În prezenţa primarului Ilie Păducel, a administratorului public Ciprian Preda, a secretarului oraşului, Toma Vărgatu şi a consilierilor locali Marius Heljiu şi Zoltan Benke, precum şi a multor funcţionari din cadrul administraţiei locale petrilene, mai ales femei, sute de oameni au umplut sala până la refuz. În jurul orelor 16,00, am găsit o sală plină pe trei sferturi de femei şi fete şi cam un sfert de băieţi de liceu şi gimnazială, plus tătici şi bunici, rude, vecini sau prieteni ale celor care interpretau pe scenă.
La intrare am sesizat că atât primarul Ilie Păducel, cât şi Ciprian Preda împărţeau flori şi urări tuturor persoanelor de sex feminin care intrau în sală. „Peste 300 de flori au fost cumpărate de domnul primar din buzunarul propriu, iar eu îl ajut să le distribuie”, ne-a spus administratorul public al Petrilei.
„De ziua dumneavoastră, cu cele mai frumoase gânduri, sănătate şi fericire, La Mulţi Ani să vă dea Domnul”, i-a transmis primarul unei doamne în timp ce ne aflam la intrarea în sală, în acelaşi timp oferindu-i şi floarea, apoi pupând-o pe ambii obraji.
„Se cuvine să apreciem strădania organizatorilor ca lucrurile să fie puse la punct şi în calitate de primar vă rog să-mi permiteţi ca prin intermediul ZVJ să transmit încă o dată, tuturor femeilor din Petrila, cele mai alese gânduri de sănătate, fericire şi noroc. Le doresc să aibă parte numai de bucurii în viaţă şi Dumnezeu să le ajute în tot ceea ce fac. Femeile merită toată aprecierea noastră, a bărbaţilor, pentru că, hai să fim corecţi, şi să spunem deschis, ele duc tot greul într-o familie, în societatea noastră în general. La Mulţi Ani, dragi femei din Petrila şi din toată Valea Jiului!”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel.
Spectacol de ţinută, antrenant, sărbătoresc…
Spectacolul a fost reuşit, ca de fiecare dată la astfel de acţiuni organizarea fiind bună. Acest lucru nu putea fi bine dacă de sonorizare şi ambianţă nu s-ar fi ocupat administratorul casei de cultură, Drăghici, cel care ştie cel mai bine „cum stă treaba cu aparatura şi staţia din dotare”, după cum ne-a spus doamna Urmărea, consilierul primarului, prezentă la acţiune, împreună cu alte colege din primărie.
Nicolae Băran, Alexandra Bocicu, Mădălin Brandan, Ştefan Andrei Calotă, Miruna Cigmaian, Bogdan Dai, Jessica Dubina, Bogdan Andrei Jitesc, Andreea Jitesc, Gheorghe Jura, Nicolae Lascan, Sorina Madon, Andrei Mihăescu, Ana Pocevelişteanu, Mary Poenar, Ramona Prisăcaru, Adam Roxana, Andreea Silochi, Mihai Sima, Daniel Tudor Sima, Maria Ana Stoean, Alina Tamaş, Gheorghe Tamaş, Vlad-Păducel Teodosiu, Petru Tiric, Giani Vlad, Patricia Voinea, Ansamblul folcloric „Nedeia Petrileană” de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila, ansamblurile folclorice „Bujorii Muntelui” Petrila şi „Junii Petrileni” au fost cei care au întreţinut auditoriul prin piese folclorice cu iz local sau prin dansurile populare, toţi fiind îmbrăcaţi în superbul strai popular tradiţional momârlănesc.
În concluzie,
timp de multe ceasuri cei prezenţi au avut ocazia să urmărească un spectacol reuşit, care a pus în evidenţă faptul că la Petrila latura tradiţiei populare este bine dusă mai departe şi are viitor, ceea ce va face ca generaţiile viitoare să aibă parte în continuare de portul strămoşesc, de melodiile şi dansurile venite dinspre moşii şi strămoşii acestor meleaguri, semn de continuitate şi identitate, cum în puţine locuri din ţara asta mai există aşa ceva. Trebuie să punctăm şi faptul că este a nu ştim câta oară când la un spectacol cu talente locale sala casei de cultură este arhiplină! Fapt ce denotă că petrilenii adoră aceste spectacole.

Comenteaza

Comenteaza