În Montreal, / Bustul lui Mihai Eminescu realizat de… pictorul Birău din Cimpa

278
de Corneliu BRAN

Inițiativa realizării unui bust al lui Mihai Eminescu pentru comunitatea românească de la Montreal aparține scriitorului Leonard Ionuț Voicu, președintele Asociației Canadiene a Scriitorilor Români.

În urma vizitei pe care artistul plastic din Cimpa, Petrică Birău, a făcut-o în Canada în toamna anului 2018, cu ocazia unei expoziții personale de pictură, organizată pentru artistul plastic din Cimpa la Montreal de către președintele asociației, Voicu i-a propus lui Petrică să realizeze această lucrare.
„Deși specialitatea mea este pictura, am primit provocarea și rezultatul a fost satisfăcător. Am realizat bustul în ghips, apoi l-am turnat în bronz la Arad și l-am trimis la Montreal, unde Leonard Ionuț Voicu, susținătorul financiar al întregului proiect, a pregătit un soclu dintr-o singură bucată de granit. Împreună am convenit să-l amplasăm în fața Centrului Cultural Român și a Catedralei Buna Vestire, în custodia căreia se află, ca donație a familiei Voicu”, ne-a spus, după reîntoarcerea din Canada, Petrică Birău.
Evenimentele pe pământ canadian au fost multe în toamna care a trecut pentru artistul plastic petrilean. În primul rând, dezvelirea monumentului a avut loc la 22 septembrie 2019, în prezența a peste 200 de români și canadieni. Pentru artiștii plastici din Valea Jiului și din județul Hunedoara este un eveniment important.
„La eveniment am participat și eu și m-am bucurat de toate onorurile și aprecierea celor prezenți. Au luat cuvântul, printre alții: scriitorul Leonard Ionuț Voicu, preotul paroh Liviu Alexandrescu, de la Catedrala Buna vestire din Montreal și poetul George Filip. Tânărul pianist Theodore Coza a oferit asistenței un impresionant concert la pian”, ne spune Petrică Birău.
Presa românească din Canada a fost pe fază, mai multe publicații consemnând evenimentul: „Zig Zag român-canadian”, „Accent de Montreal”, „Candela de Montreal”. Și „Radio Montreal” a difuzat un interviu cu Petrică Birău, la 28 septembrie 2019. Nu în ultimul rând, postul de televiziune „Nașul TV Canada” a realizat o ediție a emisiunii „Evenimente din Diaspora”, transmisă la 4 octombrie 2019, în care cimpeanul Petrică Birău fost invitat special, emisiunea fiind difuzată ulterior și în România.
„La Montreal mai este o statuie a lui Eminescu realizată de regretatul sculptor Vasile Gorduz. Acesta a ales să-l înfățișeze pe poet cumva în atitudinea geniului pustiu, pe când eu am căutat să exprim ipostaza poetului iubirii. Așa că aceste două lucrări se completează foarte bine prin complementaritate, iar românii și canadienii ce trec pe-acolo, precum și turiștii ce vizitează Montrealul, le pot vedea și se pot bucura de ele. Mă bucur că am fost prins în acest proiect al președintelui Asociației Canadiene a Scriitorilor Români, scriitorul Leonard Ionuț Voicu, și pe calea Ziarului Văii Jiului, care va fi cu siguranță citit pe internet de către românii din Montreal și de cei din asociație, le transmit tuturor, inclusiv domnului președinte, acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, multă sănătate și bucurie în suflete, Sărbători Fericite tuturor Românilor din Canada, ca și tuturor Românilor din România, din Valea Jiului și de pretutindeni!”, a încheiat povestea Petrică Birău.

Comenteaza

Comenteaza