În timp ce unii în Vale vorbesc doar de pensii, / Mihael Melczer, președinte ALDE Petroșani, e preocupat de locurile de muncă

97
de Corneliu BRAN

Luni, 22 iulie 2019, la sediul organizației de partid ALDE – filiala din Petroșani, președintele acesteia, Mihael Melczer, a organizat o conferință de presă. Subiectele abordate de președintele filialei au fost non-politice, fiind legate de proiecte și crearea de locuri de muncă, de probleme ce țin până la urmă de viitorul Văii Jiului. 

Locuri de muncă concrete, nu tot felul povești frumos ambalate…
După cum se știe, Mihael Melczer deține o funcție importantă la Ministerul Energiei, fiind și consilierul ministrului Anton Anton. Ca atare, acest lucru se observă fără dor și poate și în abordarea subiectelor la conferințele de presă, dar și în proiectele la care persoana de la vârful ALDE Petroșani, acestea având legătură directă cu Valea Jiului. Așa a fost și ieri la conferința de presă, din start oficialul anunțându-ne că și la această întâlnire cu presa „cu politica mai puțin și cu proiectele legate de crearea de locuri de muncă mai mult”, acest lucru fiind „mai important decât altele”. Așa și este ținându-se cont că problema numărul unu a Văii Jiului este că încă tot o zonă monoindustrială a rămas, iar locurile de muncă reprezintă, într-adevăr, o mare problemă.
„(…) Am ținut neapărat să ne vedem și să comunic niște lucruri importante pentru comunitate și evoluția ei (…). În momentul în care mai toată lumea din Vale vorbește despre pensii, pensii și iar pensii, eu aș dori să vorbesc azi despre locuri de muncă. Mai exact, despre locuri de muncă și dezvoltare. Asta în contextul în care, săptămâna trecută, una destul de aglomerată dar cu bune rezultate la Bruxelles, a fost organizată a doua întâlnire din acest an legată de Platforma pentru Tranziția Zonelor Miniere. Practic niște evenimente petrecute la Bruxelles importante și demn de subliniat pentru viitorul comunității din Valea Jiului”, a început conferința de presă Mihael Melczer, dând de înțeles că acesta ar fi primul subiect abordat.

Proiectul „Planeta Petrila” – bine văzut la Bruxelles
Apoi, președintele ALDE Petroșani a continuat încheind primul subiect: „(…) Este vorba, în primul rând, de proiectul susținut de Ministerul Energiei și Asociația Planeta Petrila, precum și de proiectul de reconversie profesională a minerilor pentru industria regenerabilelor, ambele proiecte fiind extrem de interesante și foarte bine primite la Comisia Europeană. De altfel Asociația Planeta Petrila – și o să încep cu ea – este un fel de invitat permanent al Platformei, iar proiectul lor este chiar un exemplu de proiect pentru o zonă minieră de acest fel, cum este cazul la Petrila. Proiectul a fost, repet, foarte bine primit, încă de la începutul anului când am mers la Bruxelles și pe marginea acestuia se înregistrează celelalte evoluții. A fost în particular o întâlnire a directorului general adjunct Borhart, cu reprezentanții Planetei Petrila și cu reprezentantul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, întâlnire la care a participat și primarul orașului Petrila. Și acolo s-au subliniat niște lucruri foarte importante. Comisia Europeană apreciază foarte mult proiectul Planeta Petrila în forma în care el a fost elaborat, în el fiind respectate toate rigorile și forma ce trebuie să o aibă un astfel de proiect. Proiectul are tot sprijinul Comisiei Europene pentru a putea fi pus în practică. Întâlnirea respectivă a avut loc, astfel încât toate părțile să conștientizeze că e neapărat nevoie și urgent să se rezolve problema proprietăților, pe orice cale legală, astfel încât anul acesta să nu se piardă finanțările de câteva milioane de euro! Dacă acest lucru nu va fi dus până la capăt, atunci, într-adevăr, vor fi sume mari neaccesate, pe lângă celelalte lucruri care se mai pot întâmpla. Dar să sperăm că va fi bine, suntem pe o cale dreaptă deja și lucrurile nu mai pot fi afectate, iar sensul nu mai poate fi nefavorabil de aici încolo. Sper că toți au conștientizat lucrul acesta și pe de altă parte există și tot sprijinul Ministerului Energiei de a purcede mai departe (…)”.

Un alt proiect cu un profund caracter social pentru Valea Jiului
Al doilea subiect abordat de oficialul ALDE este legat de crearea de noi locuri de muncă. După cum ne-a răspuns în timpul conferinței de presă la cele câteva întrebări, ar fi vorba de vreo 5.000 de locuri de muncă în 10 ani, foarte bine plătite și care ar putea fi numai pentru locuitori din Valea Jiului, foști angajați la minele de-aici, care între timp s-au închis sau se vor închide, dar și pensionari din sistemul minier încă tineri, în sensul că mai pot lucra mult și bine dacă au în jurul vârstei de 50 de ani, sau chiar mai mult sau mai puțin cu ceva, dar și tineri care în momentul de față nu au un serviciu asigurat, sau care lucrează pe salarii mici, neconcludente pentru a putea întemeia în timp o familie.
„Este vorba de proiectul de reconversie profesională, care a fost prezentat în plenul adunării de la Bruxelles, fiind un lucru foarte important, pe lângă sprijinul Comisiei Europene la implementarea acestui proiect venind și sprijinul asociației eolienelor la nivel european. Un proiect susținut de Ministerul Energiei și generat de entități private foarte importante și care se adresează problemelor sociale ale Văii Jiului din perspectivă privată. În aceste zile, chiar de azi mai bine spus, partenerii noștri de la Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monson Operation LLC și CEO vor veni în Valea Jiului la Universitatea din Petroșani, vor sta câteva zile aici pentru a delimita infrastructura de care au nevoie și pe care o vor putea utiliza în structurarea Academiei pentru Reconversie Profesională. Bineînțeles că în zilele acestea vor pune la punct și structura echipei de lectori care va susține cursurile”, a menționat pentru început liderul ALDE Petroșani.

Loc de muncă asigurat și bine plătit imediat după absolvirea cursului în cadrul Academiei pentru Reconversia Profesională
După declarațiile de mai sus, Mihael Melczer a atras atenția că ceea ce susținea acum o lună și ceva la întâlnirea de la universitate cu partenerii Ministerului Energiei pentru acest proiect, când, practic, alături de universitate, s-au pus bazele acestui proiect și al acestui parteneriat, se va pune în practică, iar din august vor începe cursurile pentru viitorii tehnicieni în energia regenerabilă. Mai mult, oficialul ALDE atrage atenția, și e foarte important de subliniat, că toți cei care se vor înscrie la cursuri și vor fi ulterior selecționați vor avea după finalul cursurilor UN LOC DE MUNCĂ ASIGURAT ȘI FOARTE BINE PLĂTIT! Asta da veste pentru doritori! Dacă nu ne credeți, citiți mai jos.
„Un lucru foarte important trebuie spus. În prima săptămână a lunii august, va fi lansat un site pe care deja lumea poate să se înscrie. Toți cei care doresc să participe la aceste cursuri ale academiei se pot înscrie, urmând ca selecția să înceapă chiar în luna august. Așa cum am promis la universitate acum nu multă vreme, în luna august prima grupă de viitori tehnicieni își va începe cursurile la Universitatea din Petroșani. Precizez că toți cei care vor fi școliți acum la Universitatea din Petroșani pe baza acestui proiect își vor găsi locuri de muncă! Deci, să fie clar, aceștia nu vor trebui să-și caute locuri de muncă după cursuri, ci vor fi angajați imediat de către cei care, de fapt, au organizat această academie de reconversie. Nu este un număr limită la înscriere, pe an target-ul este de a școlariza 500 de tehnicieni pentru industria regenerabilelor și 300 de tehnicieni pentru distribuția energiei electrică. Vom începe cu regenerabilele, va fi o grupă mai mică, pilot, care va începe cursurile în septembrie, urmând să se atingă ținta menționată. Pe o perioadă de 10 ani, cam 5.000 de oameni școlarizați. Practic, se poate înscrie oricine. Proiectul se adresează, în primul rând, celor disponibilizați din industria minieră, tinerilor pensionari din industria minieră, dar și celor care nu au actualmente un loc de muncă și, nu în ultimul rând, tinerilor, care probabil își doresc să înceapă o carieră pe această industrie de foarte mare viitor. Este o cerință de muncă foarte mare în această industrie regenerabilă, iar ca idee, nu toți cei care locuiesc în Valea Jiului își vor părăsi domiciliul. Rămân rezidenți ai Văii, urmând ca la condițiile care se dau să se execute lucrări de mentenanță sau de montaj în diverse zone ale țării, unde există eoliene, sau în afara țării, precum Ungaria, Austria, Germania. Vor avea, deci, un câmp de lucru foarte larg. În ceea ce privește aceste cursuri de care vorbim, ele sunt foarte costisitoare. În urma absolvirii cursului, fiecare tehnician dobândește anumite certificări recunoscute în toată lumea, nu numai în Europa, și de aceea spun că este o meserie extrem de solidă și de foarte mare viitor în această industrie. Vor fi niște restricții, astfel încât cei care fac cursul să se și angajeze imediat, pentru că acesta este interesul. Nu va fi un curs de reconversie în care absolventul acestor cursuri își va duce diploma și o va atârna undeva acasă, punând-o la dospit… Nu! Sunt obligați chiar să se angajeze imediat ce au absolvit. Durata cursurilor este de 3 luni, șase luni, o structură a lor care acum se formează. Gândiți-vă că cheltuielile pentru formarea unui singur tehnician la aceste cursuri sunt între 7.000 și 10.000 de euro. Deci, interesul este ca absolventul de curs să fie angajat. Nimeni dintre cei înscriși la cursuri nu plătește nimic, dar obligația va fi ca după absolvirea cursurilor tehnicianul trebuie să se angajeze”.

Din 41 de zone miniere, doar 6 vor beneficia de asistență tehnică din partea CE, printre aceste zone aflându-se și Valea Jiului!
Cel de-al treilea subiect, și ultimul, pe care președintele ALDE Petroșani l-a abordat ieri, a fost legat tot de Bruxelles, de Memorandumul semnat și de întâlnirea la care au participat și primarii Văii Jiului. Ceea ce a subliniat Mihael Melczer este faptul că Valea Jiului va beneficia de asistență tehnică din partea celor de la Comisia Europeană, în cadrul Platformei pentru Tranziția Zonelor Miniere. Doar 6 (șase) zone din 41, din cadrul acestei platforme, vor putea beneficia de această asistență tehnică! Interesant.
„A fost o întâlnire restrânsă, la care au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, conducători ai Platformei pentru Tranziția Zonelor Miniere, primarii din Valea Jiului, reprezentanți ai Bankwatch și Greenpeace, Ministerului Fondurilor Europeni și ai Ministerului Energiei. A fost o întâlnire interesantă și foarte importantă. Salut intenția și semnarea acestui Memorandum propus de Comisia Europeană, prin care se dă posibilitatea comunităților locale din Vale, a primarilor localităților noastre să acționeze împreună pentru desăvârșirea unei tranziții spre o economie bazată pe altceva decât cărbune. Nu putem rămâne ancorați în trecut, nu ne putem propti în ceva ce nu mai funcționează, sau e anacronic, trebuie să vedem viitorul, ceea ce înseamnă diversificarea economică, diversificarea energetică, noi industrii care pot crea locuri de muncă și pot să crească veniturile Văii Jiului. Și turismul e o formă de creare de venituri și locuri de muncă, dar am mai spus, industria e cea care susține Valea. Până vom ajunge ca să trăim în Vale, toți, din turism este o cale lungă, turismul e o componentă, dar nu determinantă pentru dezvoltarea Văii Jiului. Aici este important ce se va construi pe plan industrial. Sunt convins că toți din Vale au conștientizat că aceasta este calea, iar cei de la Comisia Europeană au subliniat un lucru foarte important: nu avem voie să greșim pe calea ce o urmăm acum! Rețineți, Valea Jiului va fi una din cele șase zone miniere din Europa care va beneficia de asistență tehnică din partea Comisiei Europene! Un lucru foarte important, din cele 41 de zone miniere din Europa, noi să fim printre cele șase zone care vor beneficia de asistență tehnică din partea Comisiei Europene”, a încheiat subiectele propuse președintele ALDE Petroșani.

Comenteaza

Comenteaza