În weekend / Faceţi o plimbare până la Groapa Seacă

459
de Alina PIPAN

O zi toridă de vară poate fi potolită cu o vizită la Groapa Seacă. Un loc răcoros, primitor, cu un aer atât de curat încât îţi pune la încercare plămânii. Până la Groapa Secă se parcurg 18 kilometri din Petroşani, deci se ajunge uşor cu maşina.

Singurul inconvenient, care te scoate din minţi, este drumul accidentat, greu de parcurs pe porţiunea Cabana Mija – Groapa Seacă, drum care ar fi trebuit deja să fie finalizat, dar alocările bugetare au fost sistate, cu toate că drumul face legătura cu Transalpina, judeţele limitrofe  Alba, Vâlcea şi Sibiu.

Groapa Seacă se modernizează de la an la an. Cabana este deja locul de întâlnire favorit al montaniarzilor care fac drumeţii, al practicanţilor de off-road. Pe marginea drumului, la intrare în complex, sunt mereu parcate platforme pentru motociclete. Unul dintre simbolurile cabanei a devenit motocicleta off-road, un exemplar fiind plasat la vedere, chiar la intrare.

Cabana a fost modernizată, reabilitată, dar lipsesc semnalul GSM, energia electrică la discreţie, chiar dacă un generator asigură nevoile de bază. Însă clienţii care se opresc la această cabană nu caută confortul unui hotel de 3 stele, caută aer curat, natură, provocări, drumeţii. După o zi întreagă de colindat pe munte, epuizat, ai posibilitatea să faci o baie caldă la butoi, sau o şedinţă de saună.  Aceste facilităţi sunt cireaşa de pe tort pentru clienţii cabanei. Seara, în aerul răcoros de munte, o baie caldă pe terasa din spate a cabanei este un tratament divin. În timpul zilei clienţii mai comozi pot prinde un bronz frumos de munte, pe platforma amenajată cu şezlonguri.

Copiii au la îndemână jocuri, leagăne, dar, cel mai important, şi pe tânărul Ben şi colegul de curte, un motan alb. Bătrânul Ben, un Saint Bernard, care impresiona clienţii cabanei prin statura şi blândeţea lui, a murit acum vreo doi ani. De curând a fost înlocuit de un pui din aceeaşi rasă, care are doar 4 luni, chef de joacă, şi aceeaşi privire blândă caracteristică rasei. El se împacă bine cu motanul care circulă totuşi precaut mai mult pe garduri, streşini şi acoperişuri.

Dacă nu eşti neapărat un om de munte, nu-ţi plac sporturile extreme, dar vrei o atmosferă răcoroasă, terasa cabanei aşteaptă pe oricine cu o mâncare gustoasă, băutură şi deserturi tradiţionale. Chiar dacă este aglomerat, aşteptarea nu e foarte lungă, şi oricum este plăcută pentru că locul îţi imprimă o stare de relaxare imediat ce ai ajuns acolo.

Comenteaza

Comenteaza