Începând de ieri, este clar, nici târgurile, nici expozițiile de animale nu mai sunt permise, iar primăriile trebuie să facă dezinsecție

189
de Alina PIPAN

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-au întâlnit luni, 10 septembrie, pentru a decide măsuri în ceea ce privește mai multe situații apărute în  județ, este vorba de pesta porcină, care face ravagii în România și virusul West Nile. Dacă până acum au făcut ce au crezut de cuviință, de acum autoritățile locale trebuie să facă și ce trebuie.

 

Petrila a scăpat la mustață de sancțiuni, dar să nu fi scăpat pesta la noi…

Cu toate că de la începutul lui august au fost interzise târgurile de animale în tot județul, Petrila a programat la data de 2 septembrie o expoziție de ovine, pentru  promova oile petrilene.

Primarul Vasile Jurca, a premiat fiecare crescător de ovine prezent la eveniment, cu diplome și premii în bani, iar Direcția Județeană Agricolă a oferit fiecărui crescător de ovine produse de profil. La expoziție a participat și administratorul județului Costel Avram, validând astfel organizarea târgului, chiar dacă acestă poziție era în contradicție cu cea a prefectului Tiberiu Fabius Kiszely

Începând cu data de 10 septembrie este interzisă, pe o perioadă nedeterminată, organizarea pe teritoriul județului Hunedoara a târgurilor și expozițiilor de animale de interes zootehnic (porcine, ovine, caprine, păsări, cabaline și bovine). Hotărârea C.J.S.U. se va transmite tuturor unităților administrativ teritoriale din județ, pentru a nu mai fi discuții și interpretări.

Prefectul județului Hunedoara, Tiberiu Fabius Kiszely a dispus întărirea și intensificarea controalelor la transporturile de animale care tranzitează sau au ca și destinație județul Hunedoara. De asemenea, instituțiile implicate în gestionarea epizootiei trebuie să-și armonizeze procedurile de intervenție pentru îngrădirea efectelor pestei porcine în cazul apariției acesteia în județul Hunedoara.

 

Autoritțile locale sunt obligate să facă dezinsecție și să scape de vegetația din zonele limitrofe

 

În contextul apariției în județ a primului caz confirmat de infecție cu virusul West Nile și a unui alt caz suspect de îmbolnăvire cu acest virus, prefectul județului Hunedoara a dispus monitorizarea operațiunilor de dezinsecție de către specialiști ai Direcției de Sănătate Publică.

Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar și poate genera, în situații severe, encefalită iar în cazuri moderate sindrom febril și infecții asimptomatice.

Pentru prevenirea contractării acestei boli, populația județului Hunedoara trebuie să se protejeze de mușcăturile de țânțari iar autoritățile locale au obligația să realizeze dezinsecții și amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a transmis tuturor primăriilor măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a impiedica dezvoltarea țânțarilor  vectori ce pot transmite infecția cu virus West Nile:acțiuni de dezinsecție, amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație, asanarea suprafețelor acoperite de luciu de apă, salubrizarea teritoriului, intensificarea ritmului de ridicare a deșeurilor menajer

Comenteaza

Comenteaza