INDISCIPLINAR. Adrian Jurca, liderul de sindicat căruia conducerea CEH i-a desfăcut contractul de muncă

300

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a decis, marți, desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al lui Adrian Jurca, liderul de sindicat de la mina Livezeni, pentru că acesta a absentat nemotivat de la serviciu. Și nu o zi, două, trei, ci mai bine de o lună.

Liderul de sindicat de la mina Livezeni, Adrian Jurca, a făcut, în ultima perioadă, obiectul de cercetare a două comisii disciplinare constituite la nivelul CEH, iar din cauza abaterii repetate, conducerea CEH a decis, marți, la propunerea comisiei de disciplină, să-i desfacă, pe motive disciplinare, contractul de muncă. DCM-ul în cazul Jurca este motivat de sancțiunile prevăzute în Codul Muncii, dar și în Contractul Colectiv de Muncă aplicabil la nivelul CEH.

Potrivit oficialilor CEH, motivul pentru care lui Jurca i-a fost desfăcut contractul de muncă îl constituie absentarea nemotivată de la serviciu, începând cu 1 noiembrie. Eusebiu Durbacă, directorul minei Livezeni, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, că începând din luna iulie – lună în care  Adrian Jurca și-a depus, în ziua de 29, cererea de pensionare- liderul de sindicat de la mina Livezeni a fost în concediu medical.

”Din iulie, când și-a depus cererea de pensionare, este tot în foaie de boală. Pe noiembrie și decembrie nu a adus foaia de boală, deși, prin înștiințări cu confirmare de primire, i s-a cerut de două ori să se prezinte cu documentele”, a spus Eusebiu Durbacă.

Conform datelor de la Casa de Pensii, Jurca a intrat în plată din 7 noiembrie. Adică din acea dată și până acum, Jurca a figurat și la CEH, dar și la Casa de Pensii. La CEH era în foaie de boală, iar la Casa de Pensii era încă salariat.

Deși lui Jurca i s-a cerut de mai multe ori să se prezinte la serviciu, liderul de sindicat de la mina Livezeni nu a făcut acest lucru și, mai mult, nu a adus nici foile de boală aferente lunilor noiembrie și decembrie.

Directorul de la mina Livezeni a mai precizat că Jurca a făcut obiectul a două comisii disciplinare: una pentru absențele nemotivate și alta pentru că l-a agresat verbal pe Samuel Dioane, inginerul care a ajuns la Livezeni de la Mina Lonea.

”A fost o agresiune verbală, imediat după numirea inginerului, care a avut loc la unitatea minieră deși Adrian Jurca trebuia să fie în concediu medical”, a mai spus directorul minei Livezeni.

Potrivit acestuia, și verdictul acestei comisii a fost desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Din anul  2010 Adrian Jurca a fost însărcinat cu urmărirea producției la mina Livezeni, iar în urma reorganizării, postul acestuia a fost desființat. Producția de la mina Livezeni a fost în concordanță cu prezența la serviciu a acestuia.

Responsabilul cu producția a fost mai mereu ”pe drumurile țării” decât la locul de muncă. Beneficiind de statutul de lider de sindicat a încasat și cotizații de pe urma muncii minerilor.

În septembrie anul curent, Jurca, marele lider de sindicat din Valea Jiului, declara că pleacă din sistem, urmând a se disponibiliza prin programul de concedieri colective aplicabil la CEH.

„Nu mă disponibilizez din funcția de lider de sindicat ci din funcția de inginer. În fapt nu puteam să accept să fie daţi oameni afară și să rămân eu cu condiții de pensionare în condițiile unei legi favorabile. Este timpul să mă ocup în viaţă şi de alte lucruri pe care le-am neglijat. Să călătoresc, să termin de scris încă două cărți pe care le-am început, să iubesc. Încă nu am trăit toate dezamăgirile vieții. Mai sper”, declara, în 15 septembrie Adrian Jurca, pentru GDD.

 

Adică, mai pe românește, Adrian Jurca a încercat să beneficieze și de salariile compensatorii obținute la negocierea CCM-ului de Sindicatul Muntele, după ce pe parcursul acestui an a încasat zeci de mii de lei din funcția de lider de sindicat.

Potrivit informaţiilor oficiale, pe primele 7 luni ale acestui an, valoarea cotizaţiilor virate de angajator în contul Sindicatului Noroc Bun de la EM Livezeni a fost de 45.666 lei. De asemenea, în luna august suma virată a  fost de 5.872 de lei, cu precizarea că sindicatul menţionat numără 168 de membri. În replică, Jurca spunea însă că aceste cotizaţii nu le încasa el, ci organizaţia.

Tot în septembrie, Jurca spunea că, la Sindicatul “Noroc Bun” vor fi organizate alegeri.

“După apelul de la Alba Iulia (n.r. la insolvenţa CEH) facem conferință, predau actele, comisie de cenzori etc. În altă ordine de idei în cazul în care vom pierde apelul, CEH va intra în faliment până la sfârșitul anului. Caz în care nu se mai poate vorbi de sindicate”, mai spunea Adrian Jurca.

Nici acest lucru nu s-a întâmplat. CEH a ieșit din insolvență pe 8 noiembrie, la o zi după ce Jurca a intrat în plată la Casa de Pensii, însă Jurca a rămas în continuare la conducerea Sindicatului Noroc Bun. Deși e pensionar de la CEH, Jurca continuă și acum să ceară intervenții în numele structurii sindicale prin care se opune insolvenței Complexului Energetic Hunedoara.

 Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza