Inițiativa legislativă ”Fără penali în funcții publice” e constituțională

22

Judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă „Fără penali în funcţii publice” respectă prevederile constituţionale. Inițiativa legislativă aparține USR.

Semnăturile există

Cea mai mare reclamație a partidelor aflate la guvernare a fost cea potrivit căreia au fost foarte multe semnături false depuse de  USR-iști.

Curtea Constituțională a verificat însă dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice. Adică numărul de semnături, dar și dacă respectă limitele Constituţiei.

În urma deciziei CCR, iniţiativa va parcurge procedura parlamentară, ulterior urmând a fi supusă referendumului. Acesta va decide dacă va fi revizuită sau nu Constituția.

Cei de la USR au depus, anul trecut, numărul necesar de semnături, peste 500.000, din 21 de judeţe.

Prin inițiativa semnată de mai multe persoane decât prevede legea, se propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat. Acesta ar urma să stipuleze că „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”

Comenteaza

Comenteaza